Kondomer för 20 miljoner till Afrika för svenskt bistånd

BISTÅND.  Biståndsmyndigheten Sida satsar 20 miljoner kronor på att förbättra tillgången på preventivmedel och abortprodukter i Afrika i spåren av coronakrisen skriver man i ett pressmeddelande.

Socialdemokraten Carin Jämtin Foto: Fredrik Persson

Generaldirektören Carin Jämtin, tidigare socialdemokratisk partisekreterare och minister, med en lön på c:a 125.000 kronor i månaden varnar för ”en kraftig ökning av hiv, oönskade graviditeter, osäkra aborter och ökad mödradödlighet”.

Myndigheten har därför valt att ge ett extra stöd på 20 miljoner kronor till organisationen DKT International som ska använda pengarna till att fylla på sina lager av bland annat kondomer och andra preventivmedel samt utrustning för aborter.

-Pettersson säger inget om att afrikaner använder preventivmedel, det är bra så länge de inte kan försörja sig själva. Vilket de borde kunna för Afrika är oerhört rikt och inte överbefolkat.

Däremot litar jag inte på Sida och socialdemokraten Carin Jämtin.

När Jämtin, avgick efter valet 2006 gällde följande som jag skrev insändare om i november 2006.

”F.d biståndsministern och numera oppositionsborgarråd och riksdagsledamot har 2 heltidsjobb och 3 löner. Både att vara borgarråd och riksdagsledamot är heltidsarbeten hon har fått förtroendet från väljarna att sköta. Att åka på båda dessa femhjulingar samtidigt går inte, Carin kommer att ramla mellan dem. Hon får dessutom avgångsvederlag från sin tid som minister. Totalt tjänar Carin runt 155 000 i månaden, är 42 år och kan när som helst sluta arbeta med en pension som vanliga svenskar bara kan drömma om. Frånsett att hon missbrukar det förtroende väljarna gett henne och missköter ett eller båda av sina jobb är det märkligt att det parti som hon representerar pratar om rättvisa och jämlikhet samtidigt som de påstår att det inte går att sänka skatterna.

Kort vad som gällde vid Jämtins avgång 2006:

2 heltidsarbeten. 3 löner. 155 000 i månaden. 42 år med rätt att gå i pension när som helst. Representerar ett parti som pratar om jämlikhet och rättvisa och som påstår att det inte går att spara och sänka skatterna.”

142,7 miljoner om dagen i bistånd hade kunnat användas i sjukvården i Sverige

TIDIGARE 2018-08-27. Världens största biståndsgivare vet inte vart pengarna går eller om de gör någon nytta…

BISTÅND. Sveriges biståndsbudget är den största någonsin. Men biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, menar erfarna biståndsexperter. Konsekvensen är att nästan hälften av pengarna skänks till FN.

– Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson.

Sverige är en stormakt på biståndsområdet, några exempel

  • Hbtq-rättigheter i Moldavien
  • gurkodlare på Gaza
  • journaliststöd i Afghanistan
  • starta eget-bidrag till unga i Liberia

Det svenska biståndet räcker till mycket. Dessutom är det ofta stora belopp det handlar om, till exempel har Sverige satsat 273 miljoner kronor på en antikorruptionsmyndighet i Guatemala.

Det svenska biståndet har aldrig varit större än i år. Allt fler länder i Afrika klassas som medelinkomstländer, och forskning visar att den ekonomiska tillväxten till ytterst liten del är biståndets förtjänst.

Sverige följer ett enprocentsmål för biståndet, 1 procent av statsbudgeten ska gå till bistånd. Det innebär att Sverige i år har en biståndsram på 49 miljarder kronor medan budgetanslagen till militären till 49,3 miljarder kronor. FN däremot tycker att 0,7 % av BNP räcker, bara där skulle vi kunna spar 15 miljarder men Sverige ska vara värst.

Sida saknar administrativ kapacitet att hantera de enorma beloppen. Sida har valt att lösa dilemmat på två sätt. Det ena är att ge stora delar till FN; det andra är att nästan hälften av biståndsprojekten på plats inte drivs av Sida utan av ett 30-tal enskilda organisationer som RFSU, Världsnaturfonden, Pingstmissionen, LO, Kvinna till Kvinna med hjälp av Sidas pengar.

En färsk rapport från Expertgruppen för biståndsanalys, EBA, visar dessutom att bara 20 procent av Sidas biståndsprojekt lever vidare när Sida slutar att finansiera dem, det vill säga, de var inte hållbara. Landet i fråga är inte särskilt intresserat av att driva det vidare.

– Vi ville granska hållbarheten eftersom bistånd ges för att skapa någonting bestående, men vad vi fann var bristande hållbarhet, konstaterar Jan Pettersson, kanslichef för EBA.

Men Sidas generaldirektör Carin Jämtin (S) tycks inte se detta som nåt större nederlag.

Mer på SVT…

-Pettersson noterar att Sverige är världens största biståndsgivare räknat per capita och en av de största i verkliga belopp.

Att vi inte vet om stora delar av pengarna gör nytta eller vart de går är tydligen inte något bekymmer enligt socialdemokraten Carin Jämtin…

FN:s jultomte och FN i siffror

Om Carin Jämtin på bloggen…

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

27 thoughts on “Kondomer för 20 miljoner till Afrika för svenskt bistånd

  1. Den Afrikanska begåvningsreserven kommer väl förmodligen att trä kondomerna på huvudet, ifall det börjar regna…

  2. Tydligen viktigare med kondomer till Afrika än skyddsutrustning till sjukvården i Sverige. Total hjärnsläpp…

    • Eftersom dom allra flesta är muslimer så är det biståndet helt meningslöst. Preventivmedel är förbjudna enligt islam.

  3. Befolkningsexplosionen i Afrika bör kanske stoppas med en annan sorts explosion ? Mvh Sjöström

  4. Steffe panndö här, att ni rasisistiska gammelsvenskar inte vill betala för er egen undergång är ett utslag av europeisk rasism, när européerna övergav kolianismen så tvingade ni mena folket att fly till Europa, länge leve islam och mitt folkmordsparti, socialdemokraterna

  5. absolut meningslöst
    afrikanerna hamnar ju i slut änden ändå här i sverige
    The land of condoms med jättebidrag för alla barn???
    Så varför skicka dit när dom ser allt som är vårt som sitt???

    • Han hade nog sagt att den siste idioten ej är född en, och denna kommer garanterat vara en socialdemokrat.

  6. Vem inbillar sig att ne….na ska använda kondomer
    när de våldtar kvinnor?

    Det var ett av alla dumma förslag jag har hört.

    Dessutom förbjuder väl koranen användning
    av kondomer? I den sekten ska ju så många
    barn som möjligt avlas!
    Fattar inte den där välbetalda socialdemokraten
    det?

  7. Med tanke på den befolkningsexplosion som Afrika står inför så kanske inte det här är så bortkastade pengar trots allt.

  8. Äntligen tvingas jag finansiera aborter på afro foster, via moms, när jag köper min mat. Jag köper en mörk choklad, och svart kaffe, till.

  9. Det blir festligt för barnen som föds, de får chansen till gratis ballonger. Att kondomerna kommer att användas till sitt rätta syfte, tvivlar jag på.

  10. Men parasiterna ansåg och anser inte att vi svenska folket behövde beredskapslager trots WHOs rekommendation inför ev pandemier. Dessa parasiter belönar vi med astronomiska pensioner och förmåner

  11. Sju-klövern består till en del av SJUK-LÖVEN nämligen Löfven, Lövin samt Lööf, kan det bli mycket sämre? Palestina biståndet är ju ett enormt skämt och att biståndet gjorde Arafat (Arafjant) och hans familj till miljardärer – kan det kallas ”aktivt bistånd till korruption och terrorism” eller det bistånd som ges till terrorn i Palestina som Mahmoud Abbas stoppar i sin ficka? Han vill inte vara sämre än ”Arafat med den roliga mössan”!

  12. Vilket vansinne ! Återhållsamhet gäller tydligen inte i spåren av corona. Här skall det pippas oavsett hälsoläget.

    • Aldrig troligen, mobilen och serier på netflix och HBO mm är ett perfekt sätt att stoppa huvudet i sanden.
      Det kommer att bli ett hårt uppvaknande för den större delen av befolkningen.

      • Är det därför gamlingar ska utrotas nu, de minns hur Sverige såg ut en gång i tiden.

        Det gamla fina Sverige.

  13. 🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪

    JÖKstyret vill oss inte väl!

    💶 💶 💶 💶 💶 💶 💶 💶 💶 💶

  14. För en gångs skulle ett vettigt syfte enligt min mening och då menar jag givetvis kondomerna.

Kommentera