Konungen har talat till svenskarna: ”Även om det känns svårt så kom ihåg, du är inte ensam.”


NATIONALISM. I kväll har kung Carl XVI Gustav talat till nationen från sin självvalda karantän i Stenhammars slott i Södermanland. Coronaviruset har Sverige och hela världen i sitt grepp, säger kungen. Han menar att han ser hur en ”civil mobilisering” har inletts i Sverige, och tänker på alla som jobbar inom vården under virusutbrottet.

Kungen höll talet från Stenhammars slott i Södermanland, där Kungaparet befinner sig sedan virusets utbrott i Sverige.

Konungens hälsning till Sverige, söndagen den 5 april 2020
Tv-sänt tal i Sveriges Television med anledning av covid-19-pandemin.

Veckan som leder fram till påsk kallas ofta Stilla veckan. Den veckan inleds i dag, på palmsöndagen. Och på många håll är den mer stilla än någonsin.

Covid-19 har Sverige och världen i sitt grepp. Gator och torg är nästan tomma och tysta. Pandemin slår också hårt mot företag och jobb och den svenska ekonomin, ja, mot hela det svenska samhället.

Samtidigt, i andra delar av vårt samhälle, har man allt annat än en stilla vecka framför sig.

En civil mobilisering är inledd. Jag tänker då främst på hälso- och sjukvården. Där arbetar nu anställda och volontärer, tillsammans, för att rädda så många liv som möjligt.

Det är en stor uppgift. Det krävs mod. Och det kommer att krävas uthållighet. Till alla er som deltar i detta viktiga arbete vill jag rikta mitt djupt kända tack.

Låt oss sända en tanke till alla dem, som nu ser till att Sverige även i övrigt fortsätter att fungera. Trots en ansträngd situation. Och trots risker för den egna hälsan.

Alla Ni som ser till att våra äldre får den omsorg de behöver, att vi kan handla mat, att kollektivtrafiken fungerar, och allt annat som vi så lätt tar för givet: till Er sänder jag också ett stort och varmt tack.

Stilla veckan leder oss som sagt fram till påsken. För mig, och för många i vårt land, är den en viktig och efterlängtad helg. Det är en tid då man gärna vill resa och kanske umgås med släkt och vänner. Många går i kyrkan.

Men – en del av detta kommer inte att vara möjligt denna påsk. Det måste vi acceptera. Vi måste tänka om, ställa in oss på att stanna hemma.

Det kan kännas tråkigt. Men det kommer fler påskhelger! För de flesta av oss handlar det trots allt om ganska små uppoffringar. Inte minst om man jämför med att bli allvarligt sjuk, att förlora en vän eller en familjemedlem.

Jag tänker i dag särskilt på alla barn i vårt land som nu riskerar att förlora far- och morföräldrar. Och att gå miste om den trygghet och erfarenhet som de kan erbjuda.

För deras skull måste vi agera ansvarsfullt och osjälviskt. Den skyldigheten har vi alla i vårt land. Var och en av oss.

Det är fortfarande mycket som är ovisst. Men en sak är säker: Vi kommer alla att minnas den här tiden, och se tillbaka på den.

Tänkte jag på mina medmänniskor? Eller satte jag mig själv i första rummet? De val vi gör i dag ska vi leva med, länge. De kommer att påverka många.

Snart kommer påsken. Och oavsett om vi firar den eller inte, tror jag att vi alla kan ta till oss av dess budskap: Vandringen är lång och mödosam. Men i slutet segrar ljuset över mörkret, och vi kan åter känna hopp.

Om några veckor fyller jag 74 år. Det är ganska mycket! Men det betyder också att jag hunnit uppleva många av de kriser som vårt land har gått igenom.

Jag har sett hur kriser hjälper oss att omvärdera; att skilja mellan viktigt och oviktigt. Hur rädsla omvandlas till insikt om problemens allvar och hur de kan lösas.

Och en sak har jag lärt mig: oavsett hur djup eller långvarig krisen blir, så tar den förr eller senare slut.

Och när den gör det, ja, då kommer vi alla att ha nytta av den omtanke och den kraft som svenska folket nu uppbådar. Den kraften kommer att vara en tillgång för vårt land – i den framtid som vi längtar efter.

Med de orden önskar jag Dig och alla i Sverige en fin påskhelg – trots allt.

Och även om det kan kännas svårt, så kom ihåg: Du är inte ensam.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


13 responses to “Konungen har talat till svenskarna: ”Även om det känns svårt så kom ihåg, du är inte ensam.”

 • Tony

  Vi Svenskar firar inte något som heter Ramadan, det borde
  Lena Hallengren förstå, i Sverige firar vi påsk och hissar
  den Svenska flaggan, symbolen för den nationalism som
  regeringen tycka ha återfunnit efter att under lång tid bara
  smädat den!

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Hur vet kungen vilka som ej är ensamma ?

  Gilla

 • Olof.p

  All makt till kungen. Ingen makt till Löfven.

  Gilla

 • compulsoryunion

  Ensam vit betalande, på Blå T-banelinjen bland hostande somalier, mot Akalla.

  Gilla

 • Lellego

  ”​Till alla Sveriges troende​,​ påsken, ramadan är båda runt hörnet. Ni kommer inte kunna fira som vanligt.”

  Lena Hallengren, socialminister (S)

  Nu tar det väl hus i hel-ete. Kungen nämnde bara påsken i sitt tal.

  Gilla

 • Sea Gull

  Erroll och Tore! Kom igen och sluta vara bittra🐣🐣!

  Gilla

 • Maya

  Vi har snart inget kvar som vi kan kalla Svenska traditioner.Allt ska suddas ut till förmån för den heliga mångfalden.Vårt kungahus och alls kungalängder bakåt är en del av vår långa historia som land.Så till alla er som klagar på ” socialfallet ” Kungen och ”socialfallet” Silvia tänk om och uppskatta istället att dom finns.

  Gilla

 • ss

  Skämmas kan man av olika orsaker. Du skäms inte över din totala okunskap vad svenska folket är skyldiga kungen?
  Karl XIV Johan löste Sveriges krigsskuld och köpte i princip Sverige.
  Den skulden är fortfarande inte reglerad, räntan på beloppet blev så kostsam så den slutades att betalas i början på 1900 och övergick till en lägre summa som kallades apanage.

  Gilla

  • Tore

   Och var kom Karl XIV pengar ifrån då?
   Skatter från folket eller hade han jobbat svart på skit olles bygg och riv.

   Gilla

 • Erroll

  Sveriges dyraste socialfall har rört på läpparna igen.. man skäms. Dags att
  Lägga kronan på hyllan…

  Gilla

 • Tore

  Han vänder väl bara blad som han gjorde med kaffe flickorna så är allt bra igen.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: