Vi gick för långt som vanligt…

BEREDSKAPEN. Ansvaret för avvecklingen av den svenska beredskapen ligger på både socialdemokratiska och borgerliga regeringar, skriver GP:s Håkan Boström i en ledare. Han menar att Sverige ”sin vana trogen” gått för långt för att ligga i framkant, oavsett om det handlat om nedrustning, skolreformer eller invandring.

Aftonbladets Pernilla Ericson fokuserar på avregleringen av apoteken. Först i denna kris syns det hur ”enormt allvarligt” det är att översynen av läkemedelsförsörjningen har försvunnit. Ericson har nog missat att Apoteken var privata i 400 år år och det fungerade till 1970 då apoteken förstatligades för att det åter blev möjligt med privata apotek 2009. ”Slakten på det allmänna drabbar oss alla”, skriver Aftonbladets Pernilla Ericson.

-Pettersson vill nog påstå att det är socialiseringen sedan Palmes tid 1969 som gått för långt. Skatterna har höjts mer än omvärlden och staten har lovat att ta hand om och skydda oss från vaggan till graven, när det visar sig att staten inte klarar sin uppgift har många av oss glömt bort hur man klarar sig själv.

Vi har ett annat område där vi troligen saknar beredskap och det är livsmedelsförsörjningen. Det politiska intresset för att trygga matförsörjningen har sedan Sovjetunionens fall 1991 varit i princip obefintligt. Istället har vi förlitat oss på att kunna importera den mat vi behöver från den internationella marknaden.

Coronapandemin stör de globala handelskedjorna. Lastbilsförare blir sjuka eller sitter i karantän, det är problem att passera gränser, flyg ställs in eller höjer priserna, sjöfarten begränsas. Matproduktionen minskar på grund av brist på arbetskraft. I exempelvis Spanien, som är en av Europas största exportörer av frukt och grönt, saknas hälften av de förväntade säsongsarbetarna från Marocko.

Dessutom har vissa stora producenter, till exempel spannmålsexportörerna Kazakstan och Vietnam, med flit stoppat exporten. Skälet tycks vara att säkra sin egen matförsörjning.

Hakar fler länder på ligger Sverige illa till, vi importerar hälften av maten vi äter för att det är billigare och det är tufft att vara bonde i norr.

Sveriges handelsflotta är en bråkdel av vad den varit på grund av vår politik och de stora volymerna med förnödenheter kommer sjövägen, 90 procent av Sveriges export och import går på fartyg och ytterst få av dem är svenska.

-Pettersson säger att våra politiker är livsfarliga, de tänker i bästa fall till nästa val och i värsta fall inte alls…

Nordsjön, även kallad Gamla Nordsjön, är en sång i valstakt med sjömansmotiv. Text och musik skrevs av Martin Nilsson. Sången beställdes av Kooperativa förbundet, KF, och sjöngs år 1931 in av John Wilhelm Hagberg, här med Harry Brandelius.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Vi gick för långt som vanligt…

  1. 1925 skulle det aldrig mer bli krig och Sverige avrustade krigsmakten !
    1939 blev krig igen och Sverige stod avväpnad med byxorna nere men landsfader Per-Albin Hansson tog till orda och ljög det svenska folket rakt i ansiktet med orden:
    Vår beredskap är god.
    Idag för krig mot ett Coronavirus och landsfader Steffe håller tal till Nationen, vad sa han i sitt tal igentligen ?
    Han måste tydligen ha sagt något bra eftersom Sossarna ökar i popularitet hos det naiva och konflikträdda svenska folket.

    • Han ljög inte! Sveriges beredskap var god. Kanske inte militärt, vilket ändå inte hade spelat någon som helst roll. Hur skulle vi kunnat stå emot ett angrepp från Sovjetunionen eller Tyskland?

      Däremot var civilsamhället väl rustat, vilket visade sig under kriget. Visst, det var brist på mycket men samhället fungerade förvånansvärt väl och någon hungersnöd inträffade aldrig.

  2. Apoteken var privatägda före 1970 och förstatligades av Palmeregeringen.
    Det konstiga är att då fungerade det att lagerhålla mediciner så att det hade räckt till vid kriser. Nåt gick snett efter den s.k. avregleringen, när man underlättade ägandet till b.l.a. invandrare, så ändrade man säkert på reglerna så att dessa skulle slippa kostnader för lagerhållningen.
    ”Just in time”- begreppet har i årtionden varit den stora ledstjärnan för svenska företag.

  3. Tror inte att det är några problem!
    Frågan är om inte Sverige är självförsörjande?

    Hälvten av vad vi äter känns rätt lagom med tanke på hur många feta man ser!

  4. Ja nu har vi lärt oss att EU kommer inte hjälpa svenskarna när vi svälter.

  5. När sa nån svensk politiker: ”Sverige först”?
    I stället ger man extra bidrag till EU och FN!!!!!!!!
    Man blir förbannad!

  6. Akilov, Taimour och Gezali är farligare än Covid-19 för barn. Fråga Ebbas pappa papp

  7. Det började gå riktigt utför med rikspsykopaten Reinfeldt och när ”grodan” tog över så blev det absolut inte bättre…snarare status quo.

  8. Allt det här beror ju på att majoriteten av svenska folket är fullständiga idioter som har röstat för denna utveckling av landet. Att nu i efterhand komma och gnälla är så löjeväckande och patetiskt. Nedmonteringen och förstörelsen av landet har pågått sen Palmes tid, men när befolkningen mer eller mindre befinner sig i koma kan ju politikerna göra som dom vill. Det kanske är dags att vakna upp nu, men tyvärr så är det försent. Landet Sverige har ingen framtid värt namnet, utan för att citera Trump ”A shithole country” är vad som väntar.

  9. Det är politikerna idag som är det stora problemet som
    med hjälp av den Stasi inspirerande median som har försatt
    oss i bristsituationer, minst två generationer av dessa politiker
    har orsakat alla bristsituationer, dom har sålt ut, eventuellt skänkt
    bort alla dom välfyllda lager vi hade in på 70 talet, helt utan
    tanke på saker kan förändras i tid, vi hade så stora lager att
    vi hade klarat oss i flera veckor, men allt är puts väck.

    Vi kan ju bara se hur försvaret av landet i stort sätt försvunnit
    bara på grund att Sovjet inte orkade följa med i rustningsspiralen,
    nu har dom byggt upp sin krigsindustri med visserligen mindre
    men betydligt effektivare, och Sverige står med ett försvar som
    på sin höjd kan försvara Stockholm en förmiddag, resten av
    landet struntar dom i, det syns på alla områden

    Sverige har bara två lägen antingen full gas eller tomgång,
    inga mellanlägen i

  10. Skatterna ökade enormt och pengarna användes inte enbart till det svenska folket, utan för att bygga upp den humanitära stormakten.
    Sverige skulle visa omvärlden om vad som är rätt/fel. På senare år har vi tvingats göra besparingar på all annan välfärd, för att fortsatt ha råd till asylpolitiken. I stort alla som kom hit, tilläts stanna och fick uppehållstillstånd, trots nu endast en liten del hade asylskäl.
    Hur länge till är folket beredda att betala för detta spektakel?

  11. Svenska myndigheter är bäst i värden på genus. Tyvärr kan vi inte exportera skiten eftersom inget land med förståndet intakt vill ha skiten.

  12. Det började med Palme. Sedan är de stora förstörarna Persson, Reinfeldt och Löfven. De skall naturligtvis ställas till ansvar för sina brott mot svenskarna. Reinfeldt kan skriva sin nästa bok hur det känns att sitta i fängelse på livstid. Inte mer än rättvist med tanke på hur många svenskar de tagit livet av hittills.

Kommentera