När regeringen lämnade verkligheten och kärnverksamheten


MYNDIGHETER & STATEN. Den här gången ska det handla om den aktuella Folkhälsomyndigheten, men det kunde lika gärna vara någon annan av statens c:a 220 myndigheter. Det är enkelt att säga att det var bättre förr, när myndigheterna sysslade med det de skulle och inte genustrams och annan dyr låtsasverksamhet. 

Fram till 31 december 2013 hade vi ett Smittskyddsinstitut. Vad det pysslade med hörs på namnet. I det sista regleringsbrevet – det är de instruktioner regeringen ger till sina myndigheter – skulle institutet, förutom att hålla koll på antibiotikaförskrivning, ägna sig åt vaccinering, insatser mot smittsamma sjukdomar som hiv och ansvara för skyddet mot spridning av allvarlig smitta. Den 1 januari 2014, för 6 år sedan slogs Smittskyddsinstitutet samman med Folkhälsoinstitutet. Det blev Folkhälsomyndigheten. Vet ni vad regeringen säger åt den myndigheten att ägna sig åt i det senaste regleringsbrevet, undertecknat av socialminister Lena Hallengren så sent som i mellandagarna?, undrar Johan Hakelius i en krönika i Expressen.

I regleringsbrev beskriver regeringen till exempel vilket mål och uppdrag en myndighet har och hur mycket pengar den får använda från statens budget.

Johan Hakelius, Expressen

Hakelius har hela listan, vid sidan av att löpande lämna ekonomiska prognoser ser den ut såhär:

Psykisk ohälsa bland migrantbarn. Utvecklingsprojekt inom alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksområdet. Insatser för att förebygga spelproblem. Insatser för att främja lika rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Genomförande av EU:s tobaksproduktdirektiv. Dopingförebyggande arbete och nätverket PRODIS. Ett utvecklat dopingförebyggande arbete. Preciserad inriktning för arbetet med civilt försvar. Ändrat uppdrag om stöd till kunskapsutveckling. Ändrat uppdrag om informationsinsats inom psykisk hälsa och suicidprevention. Nationella minoriteter. Minskat och förenklat uppgiftslämnande.

Saknar ni något, så här tre månader och en coronapandemi senare?

Nu ska det i ärlighetens namn sägas att det finns en aningen undangömd lista över pågående uppdrag i regleringsbrevet också. Den innehåller 30 punkter. Mot slutet finns ”Uppdrag att säkerställa tillgången på influensavaccin” och ”Lagerhållning av antivirala läkemedel”.

Fast det är klart, i just det här fallet finns varken vaccin eller läkemedel än.

-Pettersson tycker att vi som klagar på Anders Tegnell ska tänka på att enligt regeringens regleringsbrev ska han ägna sig spelmissbrukare, könsidentitet, psykisk ohälsa hos invandrarbarn och inte sådant trams som en liten pandemi…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


7 responses to “När regeringen lämnade verkligheten och kärnverksamheten

 • Kungen

  Denna regering har ALDRIG haft någon kontakt med verkligheten

  Gilla

 • Argus

  Det här landet ”tål” en dålig regering då och då med två urusla stassministrar och regeringar på raken är över gränsen. Jag vill påstå att den ena är psykopat och den andra är imbecill.

  Gilla

 • Peter Sjöström

  Dilletanternas paradis . Och vi står för notan . Mvh Sjöström

  Gilla

 • Kristina

  Var finns Arbetsmiljöverket nu?
  CE-märkningar är viktigt, men att sjukvårdspersonal saknar skyddsutrustning är nog inte så farligt.

  Gillad av 1 person

 • folksam2010

  Märkligt förfarande Vi sitter och importerar problem som vi i Första hand skall ta hand om hoppas folk Lyssnat på jimmie Åkessons tal och börjar fundera när krisen är över vart alla skattepengar går?? är det inte dax att börja se över Bidrags systemet/ migration man måste kunna lyfta frågan utan att bli idiotförklarad vi klara ju ingenting vi har fortfarande inga vattenbombplan Vägnätet totalt sönderkört Pensionärer får leta pantburkar något måste vara allvarligt fel inför Tjänstemanna ansvar Bums

  Gillad av 1 person

 • genustrams

  Bra Pettersson. Svenska skitmyndigheter har skämt ut sig värden över. Skadan är inte möjlig att reparera.

  Gillad av 1 person

  • turrim

   Det värsta är att även ÖB personligen och hans Forskningsinstitut gör det. Liksom Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Befolkningen har i dag ingen att lita på för sitt skydd.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: