Från Husqvarna Corona till Easy Rider

NOSTALGI. Husqvarna AB redovisade ett rörelseresultat på plus 3.915 miljoner för år 2019. Omsättningen blev 42.277 miljoner kronor. Husqvarna AB är en svensk multinationell tillverkare av utomhusprodukter som robotgräsklippare, trädgårdstraktorer, motorsågar och trimmers. Koncernen är också aktiv inom bevattningsprodukter, kaputrustning och diamantverktyg för byggnads- och stenindustrierna.

Husqvarna startade som gevärsfaktori 1689, fick under 1800-talet namnet Husqvarna Vapenfabriks AB och har genom åren även tillverkat gjutjärnsspisar, symaskiner, motorcyklar, mopeder, cyklar, vitvaror, motorsågar och utombordsmotorer med mera. Husqvarna AB ägdes av Electrolux mellan 1978 och 2006. Den 13 juni 2006 knoppades Husqvarna av och blev åter eget bolag, noterat på Stockholmsbörsen.

Guldpilen och Silverpilen

1950 och 1960-tal när Pettersson fyllde moppe präglades av längtan efter frihet, att få damma fram på en dammig grusväg på en trimmad moped eller ännu hellre en motorcykel. Dom tuffa och lite äldre grabbarna körde Silverpilen och någon enstaka Guldpilen från Husqvarna, de ännu tuffare drog fram på BSA, Norton och Triumph motorcyklar, brudarna satt bakpå om man hade tur. Jag kan inte minnas att de körde Husqvarna Corona men det finns i varje fall broschyrer på dem.

Läs mer på Silverpilen.net…

Trots att jag jobbade extra efter skolan förblev Husqvarna för dyrt, så jag köpte en mycket begagnad NV ”Rödmyra” tillverkad i början på 1950-talet vi Nymans verkstäder. Det gick bra ett tag, eftersom jag inte hade körkort och var 16 år så plockade jag bort nummerskyltarna och kallade hojen för moped. Skinnkläder och hjälm var inte att tänka på…

Morsan gick på det, men så småningom fick farsan reda på körandet på stadens gator trots att jag parkerade runt hörnet.

Då var det slutåkt, och jag försäkrar att det var inte med något psykologsamtal som används idag…

1969 kom kultfilmen ”Easy Rider” och där körde man inte Rödmyra utan riktiga cyklar, till till musiken ”Born to be wild”, det är inte utan att man saknar de vilda ungdomsåren, men som jag säger till den oäkta hustrun, det var inte så farligt på den tiden…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

4 thoughts on “Från Husqvarna Corona till Easy Rider

  1. Silverpilen drog tyvärr också mycket pengar i underhåll.

    Den var även känd under namnet ”Skitraka” troligen pga att den gick att köra i terrängen

  2. En gång i tiden så var jag skogsarbetare och använde då en motorsåg av märket Husqvarna 560XP..gick som tåget och aldrig några problem.

    En vacker dag så kom en yngling in i laget och förespråkade märket Stihl…han var bara kvar en månad..:-)

  3. Sahlgrenska universitetssjukhuset skriver i ett pressmeddelande idag:

    ”I dag på förmiddagen hade sjukhuset 29 inneliggande patienter, varav 7 i respirator på IVA. Förloppet beräknas vara relativt snabbt. I slutet av nästa vecka beräknas sjukhuset ha upp till 200 patienter i slutenvård och cirka 40 i behov av IVA-platser.”

    Sahlgrenska har kravallstaket utanför alla ingångar tillsjukhuset redan. Med ”entrevärdar” dvs vakter som hindrar folk från att söka sjukvård. Jag åkte förbi idag och såg detta själv.

    Från pressmedelandet: Enligt en ny prognos kommer hundratals coronasjuka snart behöva vårdas på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

    Jag ser och hör helikoptrar åka skytteltrafik sedan några dagar tillbaka redan till Sahlgrenska. De flyger rakt över stan och åker inte ens den ”vanliga” ambulanshelikopter rutten längre där man inte kör över stan.

    https://www.expressen.se/gt/prognosen-hundratals-coronasjuka-inlagda-pa-sahlgrenska/

KommenteraAvbryt svar