Regeringen är ingen jävla brevlåda som bara expedierar expertråd

DEMOKRATI. Mikael Odelberg (M) var försvarsminister i Reinfeldts alliansregering 2006-2007, i september 2007 lämnade Odelberg in sin avskedsansökan och avgick även som riksdagsledamot på grund av alliansregeringens beslut att dra ned ännu mer på försvaret än vad S redan gjort. Mikael Odelberg har gedigen militär utbildning och har varit egen företagare i 17 år så han är ingen politikerbroiler.

Mikael Odelberg. Bild: Wikipedia

Nu är Mikael Odelberg lite grinig och säger: Regeringen är ingen jävla brevlåda som bara expedierar expertråd.

Samtidigt som den svenska regeringen noggrant följer Folkhälsomyndighetens råd är det politikerna som tar täten i den danska hanteringen av coronaviruset. Strategiskillnaden lyfts fram i en text på sajten Altinget.

Mikael Odenberg, som jobbat både som M-minister och generaldirektör för Svenska kraftnät, är kritisk till de svenska politikernas uttalanden om att man noga följer expertmyndigheterna.

– Regeringen är ju ingen jävla brevlåda som bara expedierar råden från myndigheter. Utan det är klart att man måste göra en politisk bedömning, säger Odenberg.

Politiksajten skriver att den svenska ordningen funnits ända sedan 1600-talet, men att danska politiker allt oftare har gått emot experterna de senaste 20 åren.

-Pettersson säger att det är bekvämt för regeringen att lyssna på experterna, men problemet är att ”experterna” har olika uppfattningar och sällan har helhetsbilden och konsekvenstänket, men det har och andra sidan inte regeringen heller och de är pigga på att skjuta ansvaret i från sig.

Den svenska förvaltningsmodellen sticker ut från övriga länder i världen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Regeringen är ingen jävla brevlåda som bara expedierar expertråd

  1. VADÅ experter??? Det finns inga experter inom något område i Sverige.
    De enda experter som finns här finns bland vanligt folk och dom skall bara hålla käften på sig och rösta på det odugliga sossepartiet.

  2. Ska man lyssna på regeringens och SVT´s självutnämnda ”experter”, så har ju t.ex. Grönlands is och förall del hela j-a ön utplånats flera gånger om.
    Både nord och sydpolens is har smält och havet har stigit med flera meter.
    Naturligtvis består de s.k. experterna och vetenskapsmännen av personer med olika teorier och övertygelser. Men eftersom regering och SVT (ofta tillsammans) vill trumma igenom sin agenda, så plockar man helt enkelt bort de som inte delar beställarens uppfattning. Kvar blir då ett fåtal, som efter detta matematiska cirkusnummer då plötsligt representerar inte mindre än 100 %. Inte illa, va ? När det stora flertalet trots allt, var av en helt motsatt uppfattning ! Experter ?…Nja…!

  3. Problemet är snarare att ”experterna” på svenska myndigheter har tillsats av politiska meriter och inte på grund av kompetens. De är inga verkliga experter i sitt område utan bara en samling tokstollar som leder landet rakt i fördärv.

  4. Svenska regeringen levererar inget förutom floskel, utmaningar, utanförskaps område, socioekonomiska problem rablas upp sen kommer den obligatoriska utredningen med innehållande expertgrupp.

  5. Politiker har ett ansvar att förstå historien. Om du inte begriper vad som tidigare skett, kan du inte ta beslut om framtiden. Problemet med nuvarande politiker är den totala historielösheten. Historien har i olika skepnad, ständigt upprepat sig.
    Tideräkningens början är inte vid socialismens maktövertagande.
    Heder åt Odelberg, som hade kurage att avgå i protest.
    Väldigt många människor varnade, för den monomentala nerskrotningen av försvaret (civilt och militärt).

    • Herr Odelberg hatar SD och det är inte så länge sedan han föreslog att S och M skulle samregera bara för att hålla SD borta från allt inflytande. Herr Odelberg är m.a.o. ett riktigt stolpskott !!

      //Gunnar

      • Må så vara. Det har inte med saken att göra. Min poäng är att även bland SD:s motståndare, finns människor med kunskap och moral. Tyvärr är det dock glest med dessa.

  6. Politikernas favoritsysselsättning är att kalla till presskonferens och dela ut några miljarder till något för stunden angeläget.
    Att hantera problem (utmaningar) utan miljarder är för jobbigt och förnuft samt kunskap räcker inte till.

KommenteraAvbryt svar