Vart tog beredskapslagren vägen?

CIVILFÖRSVAR. Från andra världskrigets och till Sovjetunionens kollaps hade Sverige ett bra försvar, både militärt och civilt. Vi var självförsörjande på livsmedel, nu importerar vi hälften av vår mat. Vi hade stora råvarulager, med olja, bensin, mat och läkemedel, det fanns ånglok och lagerhallar och mycket mer, det kallades beredskapslager och var förråd som byggs upp i fredstid för att tillgodose samhällets olika behov vid kriser och i krig.

Sedlar ur krigskassan som förvarades i Grottan i Jönköping. Försvarsmakten.se

Efter coronavirusets utbrott är frågan åter aktuell som den blir varje gång det händer något, sedan diskuteras saken några veckor sedan somnar politikerna om.

Numera har vi inget system för livsmedelsberedskap, det avskaffades när vi gick med i EU. Livsmedelsföretagen arbetar med en så kort lagerhållning som möjligt i matbutikerna. Hur ska vi få lök på laxen när det varken finns lök eller lax? Det enda Sverige är självförsörjande på är mjöl, morötter och socker. Vi har inga beredskapslager längre och jordbruket är beroende av importerat drivmedel.

I Sverige handläggs frågan om beredskapslagring av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det finns ingen svensk myndighet med utpekat ansvar för livsmedelsförsörjningen i kris och krig, även om Livsmedelsverket har ansvar för risk- och sårbarhetsanalyser för livsmedelsdistribution.

Grottan i Jönköping. Här förvarades krigskassan. Försvarsmakten.se

Sedan Sverige gick med i EU har livsmedelslagren avskaffats.

I Sverige tog frågan om beredskapslager fart under det kalla kriget, då man lade upp stora lager av bl.a. läkemedel, olja, bensin och mat. Oljelagringen administrerades av Statens oljelager. Många av dessa lager avvecklades eller minskades kraftigt då det kalla kriget tog slut. Ansvaret för avveckling av oljelagringsanläggningar lades på Sveriges geologiska undersökning och totalt skulle 42 anläggningar läggas ner. Sverige har fortfarande beredskapslager av bl.a. drivmedel som hanteras av företagen som importerar och säljer kol och olja. Ansvarig är energimyndigheten med energiminister Anders Ygeman som högst ansvarig.

Ett exempel är att 1956 slöt Sverige avtal med Norge och anlade en svensk oljehamn med lagringsutrymmen vid Trondheimsfjorden. Där anlades bergrum för lager av bränsle, väg och järnväg till Östersund förstärktes med mera. Numera ägs anläggningen av Norge.

I dessa dagar är det aktuellt med försörjningen av material till sjukhusen. Suget att spara pengar har blivit en enorm extrakostnad, både mänskligt och ekonomiskt, detta för att några inte sköter sitt jobb.

Det verkar inte finnas någon beredskap för kris, vad händer vid en storstrejk i transportsektorn, en jättelik olycka eller terrordåd med hundratals skadade?

-Pettersson menar att när denna kris är över, måste ansvar krävas, vi kan inte ha samma diskussion varje gång det drar en influensa eller skogsbrand över landet. Kriser kommer regelbundet.

Sverige är fantastiskt. Först slaktar politikerna försvaret, avskaffar värnplikten, skrotar alla beredskapslager med material och mat till befolkningen och sedan tillsätts en utredning om vilka beslut som ska fattas av vem och när.

För övrigt är asylinvandringen av muslimer det största säkerhetshotet.

 

En gammal broschyr om hur det ekonomiska, civila och militära försvaret skulle organiseras. Försvarsmakten.se

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Vart tog beredskapslagren vägen?

  1. Det börjar verka som att det är dags att skrota en av alla våra myndigheter. Myndigheten för SAMHÄLLSSKYDD och BEREDSKAP.

    De verkar ju ha noll koll på beredskapen och hur är det egentligen med samhällsskyddet? Jag bara undrar?

  2. Ja det har jag undrat länge, om det blev sålt vart tog pengarna vägen?
    Det måste röra sig om ofantliga summor, finns det redovisat någon stans?
    Det som så mycket annat har väl slängts till andra länder som en gåva
    från gratislandet?

  3. En hel del av det som fanns i mobförråden försvann österut när järnridån föll. Antagligen gäller det beredskapslagren också. Allt slumpades för en billig peng. De som slumpade och de som köpte blev säkert vansinnigt rika på kuppen.

  4. Att finansiera en humanitär, moralisk och feministisk stormakt kostar.
    Då får man sälja ut tillgångarna för att ha råd berusningen under stormaktsfesten.

  5. Ja, vart tog de vägen?, våra intelligenta och ansvarstagande politiker tyckte att de var onödiga, det är bättre att vi skänker pengar till andra länder och importera bidragstagare för dessa frigjorda pengar.

  6. Glöm inte att tacka Göran P. och Reinfeldt för att alla våra mobförråd nu är borta. Mat, bränsle, fordon, sjukvårdsmateriel, mm. mm. Allt är bortskänkt, skrotat eller sålt för struntsummor. Åtskilliga miljarder är försnillade. Stort tack förbannade politikeras. Obs! detta inlägg kan innehålla spår av ironi.

  7. Stenbock har nu via danskTV tagitdel hur Danmark om en halvtimma,är tänkt att stängas.Det man med detta drag vill förhindra är,onödiga resor mellan länderna.När det gäller transit-trafiken kommer den att tillåtas även för privatpersoner.Problemen är störst på Kastrup eftersom denna är en stor knutpunkt för flyget.Endast de resenär som har ett absolut giltigt skäl tillåtes resa in.
    För svenska (och alla våra kära nybyggare) finns en speciell korridor ner till tågen,för vidare transport till Abzurdistan.
    Om de sedan med dessa enorma uppbåd kan hindra årets influensa får framtiden utvisa.

  8. Reinfeldt : försvaret är en ickefråga !! Mao : ett land har alltid en armé , sin egen eller ockupationsmaktens . Vi är där nu , feminister . Mvh Sjöström

  9. Ja, naiva barnasinnen verkar ha tagit besluten om Sveriges beredskap. Det betyder ju att den låga statsskulden är mest fasad om vi nu saknar rimlig backup för de flesta samhällsfunktionerna.

  10. Vem skickade ut en broschyr för något år sedan om att alla skulle ha en livsmedel reserv hemma för ett antal dagar?
    Nu när folk hörsammar uppmaningen blir man upprörd och ber folk sluta hamstra?

  11. I förväg vet alla myndigheter att det är ”i onödan”.
    Efteråt har man ”varit naiva”.

  12. Den enda vi har är feminism och 1-2 milj bidragstagande flyktingmissbrukare.
    Med det står vi i konstant sockerkoma utan ledning med ett gäng kärringar av båda kön som tafatt och klantigt försöker leda det som engång var världens bäst fungerande samhälle styrt av män.

  13. Sådana här epidemier av olika karaktär naturliga eller manipulerade kommer att komma regelbundet i allt tätare intervaller, när Globalisterna ser att det går att komma över andras egendom och styra politiskt utan att synas, målet att berika sig själva !

  14. Vi har gjorts beroende av EU, för att byråkraterna där ska kunna rättfärdiga sin existens (och behålla jobb, förmåner och makt.)

    • EU är ju som en förening kan man säga. Jordklotets absolut SÄMSTA i så fall. En som jobbar åt EU tjänar ungefär som 15 st normalt avlönade arbetare i Sverige och har sett till att vara skyddade mot alla sjukdomar.

Kommentera