Putin ändrar grundlagen, vill sitta till 2036

UTRIKES. Rysslands president Vladimir Putin har nu godkänt landets nya grundlag som bland annat ger honom möjlighet att fortsätta som president fram till 2036, rapporterar flera medier.

Tandemparet Medvedev och Putin av Giocomai, licens CC BY-NC-SA 2.0

Det ryska parlamentet Duman röstade tidigare i veckan för den nya grundlagen. I lagtexten finns ett tillägg som innebär att Putins tidigare mandatperioder nollställs i samband med att den gamla grundlagen ersätts med den nya. För att lagen ska träda i kraft krävs det nu bara att den får grönt ljus av Rysslands konstitutionsdomstol den 22 april 2020.

Vladimir Putin är 67 år, född 1952 i Leningrad, nuvarande S:t Petersburg. Putin har varit president i två perioder 2000-2008, därefter överlämnade han presidentposten till den nyvalde Dmitrij Medvedev, som tidigare varit hans stabschef, och utsågs själv till premiärminister.

Putin valdes återigen till president för sin tredje period 2012–2018 och omvaldes sedan 2018 och sitter ännu.

I Ryssland får eller fick en president enligt grundlagen bara sitta i två perioder alltså åtta år men det är inget som hindrat Putin. Med ändringen i grundlagen kan han sitta till 2036 och då är Vladimir Putin 84 år.

Förslaget lades fram av Valentina Teresjkova, som var den första kvinnan i rymden- 

Valentina Teresjkova, första kvinnan i rymden 1963 och dekorerades som Sovjetunionens hjälte 1969. Bild och text från Wikipedia.

Daily Mail 

-Pettersson misstänker att Vladimir saknar Sovjettiden, då var man en supermakt, nu är Ryssland bara en “liten” stormakt, med 144 miljoner invånare och en ekonomi som Italien. Jag gillar dock Putin för att han håller efter islamisterna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

14 thoughts on “Putin ändrar grundlagen, vill sitta till 2036

 1. Putin är ingen ängel precis, men jämfört med den “svenska” regimen är han HELT överlägsen!

 2. Han är iallafall inte gammal och senil än, som presidenterna var på sovjettiden. Då han dom inte regera så många år innan dom dog.

 3. Säga vad man vill om Putin men han är en riktig karl som är älskad av sitt folk, och vad har vi?
  en feministisk rikspajas.

  • Du har helt rätt. Det ryska folket har tur som har Putin. Han tänker först och främst på sitt egna ryska folk. Idioterna i den svenska “feministiska” regimen tänker mest på att höja levnadsstandarden för araber och negrer. Öer 300 000 fattigpensionärer skiter regimen totalt i !

  • Om Putin är så älskad av sitt folk så varför förfalskas då valresultaten i Ryssland och yttrandefriheten är mer eller mindre avskaffad?

   • Lägg fram trovärdiga källor och även länkar till dina påståenden annars är du bara en ordbajsare av rang.

    Tv4 och svt går bort.

   • Oavsett hur mycket våra styrande är älskade av folket, så valresultatet justeras, demokratin åsidosatts och yttrandefriheten håller på mer eller mindre att begränsas.
    Det är vad jag ser.
    Tjena!

   • Det du säger gäller i högsta grad det nya Sverige, men skillnaden mellan Putin vs Stefan. L är att Putin faktiskt är älskad av sitt folk trots det du nämner och det är inte fåntratten vi har till ledare.

Kommentera