Domstol: Shariaäktenskap ogiltiga under brittisk lag

av Soeren Kern • 11 mars, 2020

  • ”Vi ville informera appellationsdomstolen om att många minoritetskvinnor, särskilt muslimska kvinnor, blir lurade eller tvingade av våldsamma män till enbart religiösa äktenskap som berövar dem ekonomiska rättigheter när äktenskapet kraschar …” – Southall Black Sisters, en intressegrupp för sydostasiatiska kvinnor, den 14 februari, 2020.

  • I februari 2018 rekommenderade en självständig granskning av tillämpande av sharialag i England och Wales ändringar i äktenskapslagen från 1949 och 1973 som skulle kräva att muslimer ingår borgerliga äktenskap innan eller samtidigt som nikah-ceremonin. Detta skulle göra att islamiska äktenskap hamnade på samma nivå som kristna och judiska äktenskap inför brittisk lag.
  • ”Församlingen är bekymrad för att shariarådens regler på ett tydligt sätt diskriminerar kvinnor i skilsmässo- och arvsmål.” – Europeiska rådet (COE), januari 2019.
  • För närvarande har varken den brittiska regeringen eller parlamentet introducerat någon lagstiftning som skulle kräva att muslimer ingår borgerliga äktenskap innan eller samtidigt som nikah-ceremonin … [men] rättens beslut bekräftar principen om att invandrare som bosätter sig i Storbritannien måste rätta sig efter brittisk lag, istället för tvärtom.

Appellationsdomstolen, den näst högsta domstolen i England och Wales, har beslutat att det islamiska äktenskapskontraktet, känt som nikah på arabiska, inte är giltigt under brittisk lag.

Det avgörande målet har långtgående implikationer. Å ena sidan är beslutet en törn mot försök att skydda denna aspekt av sharialagen i det brittiska juridiska systemet. Å andra sidan gör det att potentiellt tusentals muslimska kvinnor i Storbritannien blir utan juridiskt stöd vid skilsmässofall.

Fallet handlar om ett frånskilt par, Nasreen Akhter och Mohammed Shabaz Khan, båda av pakistanskt ursprung, som deltagit i en nikah-ceremoni som utförts av en imam inför 150 gäster på en restaurang i London i december 1998.

Läs vidare

2 thoughts on “Domstol: Shariaäktenskap ogiltiga under brittisk lag

  1. Förtrycka av kvinnor gillas inte bara av Muslimer, vi har en
    säkert HBTQ certifierad kommunist som heter Linda Snecker
    som gladeligen poserar i förtryckarkläder som tvingas på
    Muslimkvinnor, så L. S tycker väl det är bra att förtrycka
    kvinnor bara dom inte är Svenska.? Dumvänstern i sin prydo! I

KommenteraAvbryt svar