Var tredje svensk kommun skär ner i välfärden 2020

VÄLFÄRD & SKATTER. En av tre kommuner har skurit ner i sin välfärdsbudget i år, enligt en kartläggning från SVT Nyheter. 70 procent av kommunerna har deltagit i SVT:s undersökning av hur välfärdsbudgeten har utvecklats. Av dem svarar var tredje att man drar ner på åtminstone något område. En av fem kommuner svarar att det leder till försämrad välfärdskvalitet.

Annika Wallenskog, Sveriges kommuner och regioners chefsekonom, säger till SVT att många kommuner har haft ett högt kostnadsläge där man fått höga skatteintäkter och bidrag från staten.

– Nu har man en framtid där inte intäkterna ökar lika snabbt längre, säger Wallenskog som fortsätter med: De 7,5 miljarder kronorna som riksdagen är eniga om att ge kommunerna och regionerna kommer inte att räcka för att bibehålla välfärdens kvalitet. – Om kommunerna skulle få alla pengar som har utlovats så skulle man ändå behöva lägga till lika mycket själva genom att till exempel effektivisera eller höja skatten till år 2022. 

-Pettersson säger att nu ser vi resultatet efter drygt fem år med en rödgrön regering som lovade trygga välfärden.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Var tredje svensk kommun skär ner i välfärden 2020

  1. grebom5 – Sweden – Retired male with more than 25 years experience of overseas work, mostly in Africa and Asia but also Europe. Convinced that Islam is a dangerous religion present in our time but still using medieval ways of practising their religion.
    gamgubben skriver:

    Undrar om någon politiker någonsin undersökt exempelvis kostnaden för hemtjänst via bil och tagit hänsyn till arbetsförhållanden, miljöhänsyn mm kontra särskilda boenden.
    Det hävdas att den äldre vill bo hemma och därför byggs inte centrala boenden, men har de fått något vettigt alternativ?
    Dyrt att bygga, men det ger arbetstillfällen och ger en massa fördelar för både kommunen och den äldre. Lättare att få medicinsk hjälp, träffa folk i samma ålder, alltså någon att tala med. Ingen onödig kodioxidutsläpp ingen trafikfara för personalen och mycket bättre arbetsförhållanden.

  2. Det går med andra ord inte så bra för Sverige. Utlandsbistånden behåller emellertid regeringen intakta. Även när bistånd akut bör gå till svenska kommuner. Jag accepterar inte regeringens prioriteringar när det t.ex. är viktigare att hålla SD från politiskt inflytande än att svenska kommuner klarar välfärden.

  3. Grodan är säkert stolt i alla fall att han höll SD utanför inflytande med JÖKEN..att kommuner går på knäna kunde han inte bry sig mindre om.

  4. Det finns väl inte ens i tankevärlden att välbetalda tjänstemän
    kan dra ner på sin egen standard, förmåner ,resor hit dit och
    onödigt kulturbjäfs?? Nej ta från dom fattigaste som ni brukar
    försämra sjukvård, och kommunernas service med rullatorer
    och andra hjälpmedel, fan om en gammal människa går och
    bryter ben o armar så får dom väl skylla sig själva som har
    fräckheten att leva för länge.

    Kommunerna borde i vart fall göra någon slags lathund med
    instruktioner vad dom gamla ska dra ner på, maten har dom
    ju redan fått spara på, vad kommer härnäst?Kanske skippa
    ett par tre mediciner? Tandvård och avancerad sjukvård är
    ju inte till för gamla människor, utan för andra länders folk?

    Ett annat sätt att spara är att börja sanera bland 68 vänsterns
    och deras avkomma som har stor andel i att Sverige ser ut
    som det gör., det finns en jävla massa onödiga människor i
    varje kommun som kosta pengar? Det gällde ju att spara.?

  5. Detta sinnessjuka helvete är endast genomförbart tack vare korrupta politiker och höga tjänstemän, för t.o.m. en oduglig feminiztisk regering vet mycket väl vad detta beror på….

KommenteraAvbryt svar