Statens rasundersökningar synliggörs i ny kommission

RASISM. Regeringen tillsätter en sannings- och försoningskommission som ska ge upprättelse till de tornedalingar som utsattes för rasbiologiska undersökningar och andra övergrepp av staten, skriver SVT. Kommissionen ska synliggöra övergreppen och ge plats för tornedalingarnas historier.

Charlotte Kalla från Tornedalen. Wikipedia

Det kommer att leda till upprättelse, enligt Bengt Niska, som är styrelseledamot i Svenska tornedalingarnas riksförbunds.

– Osynliggörandet av oss har varit oerhört framträdande, men nu kommer det att visa sig att vi fanns här till och med före Sverige ritade upp sina gränser, säger han till SVT.

Tornedalingar blev tillsammans med samerna och andra minoritetsgrupper skallmätta och fotograferade. Enligt riksförbundet skallmättes totalt 154 tornedalingar i sexton olika byar fram till 1952.

-Pettersson blir lite osäker. Är inte tornedalingarna svenskar?

TIDIGARE 2017-11-26. Åtta socialdemokratiska regeringar godkände 63.000 steriliseringar på Rasbiologiska Institutet fram till 1976. 

RASISM. Inlägget nedan är gammalt men jag har fått ett mejl om Statlig rasforskning  från år 2007 som innehåller lite detaljer, bland annat att stadgarna skulle stödja studier i arvshygien och det så sent som 1981. Stefan Löfven är född 1957, har varit engagerad i socialdemokraterna sedan 13 år ålder och fick sitt första fackliga uppdrag 1981. Den mannen beskyller alltså Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson, född 1979, för att ha nazistiska rötter. 

Åtskilliga är det som kallat Sverigedemokraterna för nazister och för att ha ett brunt förflutet. Bland annat EXPO som i början på förra året i samband med SD:s 25 års jubileum ville ha hjälp med att påminna om SD:s historia. Det tänker inte jag bry mig om, jag tror Expo, Expressen och de andra klarar det utmärkt och tar ett par rader om Socialdemokraternas historia i stället.

Under 42 år och åtta socialdemokratiskt ledda regeringar mellan 1934 fram till det borgerliga maktskiftet 1976 så steriliserade man cirka 63 000 människor på Statens institut för rasbiologi.

Institutet grundades 1922 och var världens första, vilket senare nazisterna i Tyskland hade nytta av.

De som steriliserades var så kallat “imbecilla, undermåliga individer, idioter, fallandesjuka (epileptiker), tattare, sinnesslöa, personer med lösaktigt sexualliv, homosexuella” och många andra för att skydda den svenska folkstammen och folkhemmet från degeneration. Man steriliserade människor av rashygieniska skäl, av folkhälsoskäl, för att kontrollera asociala och av ekonomiska skäl.

De statsministrar som såg till att driva på steriliseringarna under alla dessa år var främst Per Albin Hansson (12 år) och Tage Erlander (22 år). Men även Olof Palme såg till att driva institutet och steriliseringarna under sina första sju år som statsminister mellan 1969-1976. Nazityskland är det enda land som steriliserat fler människor än Sverige.

Socialdemokratins mörka historia är inte bara brun, den är mörkbrun…

Politikfakta 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Statens rasundersökningar synliggörs i ny kommission

  1. Ge upprättelse är inte fel men komplettera gärna med konkreta medel. Det skulle kanske vara rättvist att överlåta SIDA:s årliga palestinabistånd till samer och tornedalingar en längre tid framåt. Även många bistånd till afrikanska stater kan upphöra. Bistånd av politiska orsaker, som pågått i decennier utan synliga effekter kan föras över till svenska eftersatta behov.

  2. KOM IHÅG ATT STATEN PÅ DEN TIDEN VAR ETT KONSENSUS MELLAN S, C (Bondeförbundet) RESP L

    • Svenska staten var en föregångaren till den tyska nazismen ett antal år senare kom tyska deligionr för att studera rashygeiska instestutet . sossialdemokratern och Centern meddelade ur man bäst misshandlade och avlivade icket önskvärda element ..

  3. Varför bara “Tornedalingar”. Varför inte göra samma utredning om förtrycket av samer, som började redan 1364? Och skett utan att Riksdagen tillåtits uttala sig i frågan sedan det startade.

Kommentera