Kina kräver ursäkt för dansk satirteckning

UTRIKES. En satirteckning där stjärnorna på Kinas flagga bytts ut mot illustrationer av coronaviruset har väckt debatt. Teckningen, som publicerats av Jyllands-Posten, har fått Kina att kräva en ursäkt. ”Det har inte funnits någon avsikt att håna eller förlöjliga”, skriver tidningens chefredaktör Jacob Nybroe. Någon ursäkt är dock inte aktuell, enligt Nybroe.

Teckning av Niels Bo Bojesen

Åke Ortmark som avled 2018, var verksam som journalist i drygt 50 år, bland annat på SVT och Sveriges Radio där han började 1958, och blev känd för sin skarpa intervjustil. Tillsammans med Lars Orup och Gustaf Olivecrona utgjorde han journalisttrion ”de tre O:na. Han var mannen som introducerade skjutjärnsjournalisten i Sverige 1962. 

Åke Ortmark, blev aktuell igen år 2013 då med sina memoarer ”Makten och lögnen”, var gäst i Sveriges Radio P4 Extra: Ett liv i televisionens Sverige. Här serverades ord och inga visor om svensk media. Åke Ortmark pratar om näthat, yttrandefriheten, Muhammedkarikatyrerna, kvinnosyn, dålig journalistik m.m. 

Åke har bland annat ett tomt utrymme i sin bok. Där borde Muhammedkarikatyrerna ha varit säger han och ber om ursäkt för att han inte tordes eller törs publicera dem. Lika fega har den samlade journalistkåren varit säger Ortmark och tycker att Muhammedkarikatyrerna borde få publiceras både då och nu, vi ska inte krypa för islamisterna säger Ortmark. 

-Nåväl Pettersson tycker Åke som började som journalist 1955 är väl värd respekt för att han erkänner sin feghet och rädsla för islamisterna och för att hedra Åke Ortmarks journalistiska gärning tar vi dem än gång till – varsågod här är Muhamedkarikatyrerna på Petterssons igen. Tolv teckningar som fredens apostlar är beredda att mörda för.

Nåväl, för dem som inte fattar kopplingen till Kinas flagga, kan vi säga att det var Jyllands-Posten som var först med att publicera Muhamedkarikatyrerna.

Och jag säger som Åke, vi ska inte krypa för islamisterna eller Kineserna.

Kommer ni ihåg år 2006? Då upphävde socialdemokraterna yttrandefriheten i Sverige och kröp för islamisterna

4 / 12

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

5 thoughts on “Kina kräver ursäkt för dansk satirteckning

  1. Virusbilderna kan man ha kul med. När PC/Mac och datavirus var nya skickade en kollega en teckning på en bakteriofagvirus och order ”MacVir” till alla skrivare på jobbet – de blev panik och han blev inkallad till säkerhetschefen 🙂

  2. Islamisterna har jag inte mycket till övers för, men kineserna ska vi inte provocera innan vi städat upp all skit i vårt eget land. Det skickar jag med till samtliga journalister i Sverige.

KommenteraAvbryt svar