Kina kräver ursäkt för dansk satirteckning


UTRIKES. En satirteckning där stjärnorna på Kinas flagga bytts ut mot illustrationer av coronaviruset har väckt debatt. Teckningen, som publicerats av Jyllands-Posten, har fått Kina att kräva en ursäkt. ”Det har inte funnits någon avsikt att håna eller förlöjliga”, skriver tidningens chefredaktör Jacob Nybroe. Någon ursäkt är dock inte aktuell, enligt Nybroe.

Teckning av Niels Bo Bojesen

Åke Ortmark som avled 2018, var verksam som journalist i drygt 50 år, bland annat på SVT och Sveriges Radio där han började 1958, och blev känd för sin skarpa intervjustil. Tillsammans med Lars Orup och Gustaf Olivecrona utgjorde han journalisttrion ”de tre O:na. Han var mannen som introducerade skjutjärnsjournalisten i Sverige 1962. 

Åke Ortmark, blev aktuell igen år 2013 då med sina memoarer ”Makten och lögnen”, var gäst i Sveriges Radio P4 Extra: Ett liv i televisionens Sverige. Här serverades ord och inga visor om svensk media. Åke Ortmark pratar om näthat, yttrandefriheten, Muhammedkarikatyrerna, kvinnosyn, dålig journalistik m.m. 

Åke har bland annat ett tomt utrymme i sin bok. Där borde Muhammedkarikatyrerna ha varit säger han och ber om ursäkt för att han inte tordes eller törs publicera dem. Lika fega har den samlade journalistkåren varit säger Ortmark och tycker att Muhammedkarikatyrerna borde få publiceras både då och nu, vi ska inte krypa för islamisterna säger Ortmark. 

-Nåväl Pettersson tycker Åke som började som journalist 1955 är väl värd respekt för att han erkänner sin feghet och rädsla för islamisterna och för att hedra Åke Ortmarks journalistiska gärning tar vi dem än gång till – varsågod här är Muhamedkarikatyrerna på Petterssons igen. Tolv teckningar som fredens apostlar är beredda att mörda för.

Nåväl, för dem som inte fattar kopplingen till Kinas flagga, kan vi säga att det var Jyllands-Posten som var först med att publicera Muhamedkarikatyrerna.

Och jag säger som Åke, vi ska inte krypa för islamisterna eller Kineserna.

Kommer ni ihåg år 2006? Då upphävde socialdemokraterna yttrandefriheten i Sverige och kröp för islamisterna

Detta bildspel kräver JavaScript.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


5 responses to “Kina kräver ursäkt för dansk satirteckning

 • volse

  Kina kommer nog att lösa Corona-krisen.
  Men hur kommer Absurdistan att lösa sin farsot, dvs islamviruset?

  Gilla

 • Thorsten Schütte

  Virusbilderna kan man ha kul med. När PC/Mac och datavirus var nya skickade en kollega en teckning på en bakteriofagvirus och order ”MacVir” till alla skrivare på jobbet – de blev panik och han blev inkallad till säkerhetschefen 🙂

  Gilla

 • SVENSK

  Nu får Kinas regering skärpa sig! De börjar likna dem de själva bekämpar! Islamisterna!

  Gilla

 • Tony

  Svenska Journalister borde byta ut sin titel och istället kalla
  sig ”KRYPARNA”.

  Gilla

 • Olof.p

  Islamisterna har jag inte mycket till övers för, men kineserna ska vi inte provocera innan vi städat upp all skit i vårt eget land. Det skickar jag med till samtliga journalister i Sverige.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: