Staden Wuhan i Kina


UTRIKES. I januari 2020 drabbades staden Wuhan i Kina av ett epidemiskt sjukdomsutbrott av Wuhan-coronaviruset, mot vilket inga motmedel är kända. Städerna Huanggang och Ezhou, som också är drabbade, är grannstäder till Wuhan i öster. Var och hur virusepidemin slutar har jag ingen aning om men jag hade knappt hört talas om staden innan virusutbrottet.

 

Den gula tranans pagod i Wuhan av Gary Lee Todd. Licens CC0 1.0

Wuhan är en jättestad, som är huvudstad i Hubei-provinsen i centrala Kina. Staden har 11 miljoner invånare och ligger där Yangtzefloden förenas med sin största biflod Han Shui.

 

Wuhan jämförs ofta med Shanghai och det är lätt att förstå varför. Längs floden ligger stora skyskrapor men också byggnader i kolonial stil – väldigt likt det berömda stråket ”The Bund” i Shanghai. Jianghan Lu är Wuhans svar på shoppinggatan Nanjing Lu i Shanghai. Här trängs affärsmän med shoppingsugna besökare. Men Wuhan är inte bara en modern storstad. Här finns en rik historia med flera tempel och museum att besöka. Klimatet är varmt och skönt, men kanske aningen för varmt för de flesta svenskar under sommarhalvåret.

Svenska storbolag har tiotusentals anställda i Kina. Både Ikea och H&M har stängt sina butiker i Wuhan-regionen efter utbrottet av coronaviruset och erbjudit de anställda att vara hemma i 14 dagar med lön. Storbolagen ABB, Ericson, Scania, Volvo med flera har verksamhet i staden eller kontakter med resor dit.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 


2 responses to “Staden Wuhan i Kina

 • Olof.p

  Det finns två sätt att se på botemedel. Antingen stärker man kroppen med hälsosamt levene, motion och god kost, annars förgiftar man det som invaderat kroppen med medicin som tar död på mycket annat i kroppen också. Läkemedelsbolagen vill inte höra talas om det första utan propagerar för det senare.
  Vi minns alla när cheferna i de stora läkemedelsbolagen som styr WHO tryckte på pandemiknappen och såg till att vaccinera större delen av den svenska befolkningen mot svininfluensa. Att vaccinationen medförde följdsjukdomar och biverkningar får man statistiskt räkna med.

  Gilla

 • förvånad

  När jag lyssnar på vad dessa båda läkare berättar och ser deras filmer från matmarknader i Kina, blir jag mest förvånad över att epidemier inte är värre eller oftare förekommande än de är.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: