Åklagare lägger ned åtal mot två invandrare, blev för dyrt

BROTTSLIGHET. En åklagare i Örebro har valt att inte åtala två personer som är misstänkta för brott, det här då kostnaden för att driva fallet i tingsrätten skulle bli för stor, rapporterar Sveriges Radio

Att åklagare väljer att inte åtala misstänkta med anledning av kostnaden för rättsprocessen är ovanligt. De två aktuella personerna var misstänkta för en mindre del i en större bidragshärva och skulle troligen dömts till villkorlig dom. Åklagaren Anders Persson menar att straffvärdet inte motiverar rättegångskostnaden. Bara advokatkostnaderna för de två misstänkte skulle uppgå till över en miljon kronor.

-Pettersson säger att det låter vettigt med åtalseftergift ibland när kostnaderna inte står i rimlig proportion till brottet. Synad att det inte gäller alla fall som Tomas Åberg och Näthatsgranskaren driver eller fallet mot mig för ”lånet” av en offentlig bild på Facebook. Alla sådana onödiga småmål kostar många miljoner. I mitt fall blev jag inte ens kontaktad av fotografen och erbjuden en uppgörelse. Pang på bara, polisförhör utredning, 65 sidor förundersökning…

TIDIGARE 2020-01-27. ”Örebroare” misstänks ha lurat till sig 15,6 miljoner kronor, spelade sjuk…

BROTTSLIGHET. En 48-årig man hemmahörande i Örebro åtalas vid Örebro tingsrätt misstänkt för att ha lurat till sig miljontals kronor i assistansersättning från Försäkringskassan. De aktuella brotten ska enligt åtalet skett mellan den 15 oktober 2010 och 7 mars 2019, rapporterar SVT.

Pressbild

Mannen, som varit skriven på olika adresser i landet under perioden, ska genom oriktiga uppgifter i ansökan om personlig assistans gett falska uppgifter om att han haft omfattande omvårdnadsbehov. Till den aktuella ansökan har bifogats läkarintyg som stött uppgifterna.

Åklagaren påstår att 48-åringen simulerat vid kontakter med sjukvården. – Han har i stort sett haft samma läkare vid neurologen på Karolinska. Läkaren har blivit jävligt lurad, säger åklagare Anders Persson.

48-åringen har nu åtalats för grovt bidragsbrott. I samma härva har ytterligare åtta personer åtalats för inblandning. Åklagaren påstår mannen aldrig varit berättigad till någon assistans, för att han aldrig har haft de här besvären som han har påstått. Han har simulerat helt enkelt, säger åklagare Anders Persson.

Brottet bedöms vara grovt utifrån att de utbetalda ersättningarna uppgått till 15.662.438 kronor samt att ”brottsligheten utövats systematiskt och i stor omfattning” som det står i stämningsansökan.

– Pettersson läser åklagarens ord ”Läkaren har blivit jävligt lurad”, det är möjligt, en annan möjlighet är att läkaren haft provision på utbetalade bedrägerikronor. De 15,6 miljonerna blir över 200 kronor i timmen, dygnet runt, året runt i 8,5 år. Det är skapligt. Är inte läkaren med på bedrägeriet så borde han åtalas för försumlighet.

Enligt Örebro tingsrätt mål nummer B 1936-19 är företaget som skött den enligt åklagaren obefintliga assistansen REHA Personlig Assistans AB och där är de ansvariga:

Styrelseledamot och huvudansvarig: Albercinci, Hewa, född 1973 i Irak, invandrade till Sverige 2007 från Tyskland! och blev svensk medborgare 2012.
Styrelsesuppleant: Shafea, Tara Salah (46)

Den åtalade misstänkte bedragaren som SVT kallar Örebroare är Faraydoun Muhammadi, född 1971 och invandrad från Iran år 2002 och blev svensk medborgare redan 2006.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Åklagare lägger ned åtal mot två invandrare, blev för dyrt

  1. Det är billigare att lagföra dem som inte behöver tolkhjälp. Särskilt om de är snälla och inte bråkar.

  2. Varför införs det inte anbudsförfarande för försvarandet. Där sen tingsrätten utser den billigaste? Skulle nog sänka kostnaden rejält.

    • det skall inte gå . åklagaren har åtalsskyldighet..
      enda gången åtal får läggas ned är om den åtalade är död eller om bevis saknas ..
      om åklagaren ändå lägger ned skall han åtalas. då är det nämligen fråga om bestick partiskhet eller mentalt skadad.

      i vilket fall som helst skall en ny åklagaren tillsättas.
      det är synnerligen allvarligt när när förtroendet för rättsväsendet urholkas

  3. Vad ska man säga om detta sjuka land……problemet är att hade det varit jag en vit svensk man som hade gjort likadant hade jag fått skaka galler i många, många år. Jag hade inte varit för dyr för staten att döma och fängsla, men så röstar jag inte heller på socialdemokraterna, så de ser väl inte mig som röstboskap, där är väl skillnaden.

  4. Ja man slutar aldrig förundras hur det blivit i Stefans Sverige nu har även kollapsen nått rättsystemet det är en singnal till alla blattar nu är det fritt fram. Hoppas på nyval inom kort detta förfall kan inte få fortsätta……..

  5. Signaturen Lars skall vara glad att kunna få sin text publicerad . Vore det som han önskar med sin text censur så kanske han inte fått den publicerad . Yttrandefrihet , gode Lars . Är du kommen ur Röd Maktsfären de har för vana att måla in sig i hörnen . Mvh Sjöström

  6. Hur stort är isberget under ytan? Sverige ska naturligtvis inte släppa så tydliga bedrägeribrott. Påföljden ska förstås vara fråntaget medborgarskap, återbetalningsplikt och utvisning på livstid. Var kommer detta oansvariga daltande av bedragare från? Är det korruption eller vad sysslar rättsväsendet med? Rättegångskostnaden och påföljden ska vara tydliga signaler till presumtiva bidragsskurkar i framtiden. Det är värt varenda krona om man vill ha ett rättvist samhälle. Då ska man istället skippa typen av mål om upphovsrätt av ett foto man själv lagt ut på internet. Nu får det fan i mej vara nog med galenskaper. Ge oss ny regering med nya myndigheter, som hellre försvarar skötsamma människor före bedragare.

  7. Att Pettersson jagas av åklagare visar bara att systemet inte vill att vi svenskar skall få reda på vad allt deras feltänkande har ställt till med. M.a.o. de talar om demokrati men vill inte agera på demokratins villkor.

  8. ”Åklagare lägger ned åtal mot två invandrare, blev för dyrt”

    Rättegång oavsett kostnad + utvisning skulle faktiskt bli ”en vinst för samhället lite längre fram” som ”Steffe” svamlade !!!

  9. Att tro att invandrare ska bli en förtjänst är lika naivt som ett barns tro på tomten.
    Stefan Löfven är det dummaste Svensk politik har visat upp och då har vi ändå haft Sahlin och Wallström, Phalm.

Kommentera