Kriminell får skadestånd, kontrollerades för ofta av polisen


BROTTSLIGHET. Polisen betraktade Christopher Al-Bayya, 35, som grovt kriminell sedan han dömts vid flera tillfällen. För att för hindra nya brott stoppade Nyköpingspolisen  minst 38 gånger på två och ett halvt år. 37 gånger i Nyköping och en gång i grannstaden Oxelösund. Det är drygt en gång var tredje vecka i snitt. Mannen anmälde att han blivit trakasserad – och får nu skadestånd.

Christopher Al-Bayya har beskrivit hur polisen gör kontroller av honom på ”ren rutin”. Att de stoppar honom så fort de får syn på honom enbart för att han är ”känd” av polisen.

Han har fått ut 56 rapporter från åren 2017–201 9 och gör gällande att det finns ännu fler som inte är protokollförda. – Patrullerna som stoppade mig hävdade varje gång att jag såg påverkad ut, att mina pupiller var påverkade eller att jag uppträdde gapigt, säger mannen i en inlaga till Justitiekanslern, JK.

De gånger polisen påträffat knivar eller batonger har det inte varit hos honom utan hos personer han varit i sällskap med, hävdar Al-Bayya som ifrågasätter att det funnits laglig grund för alla kontroller.

-Pettersson noterar att med ett vettigt rättssystem så hade Christopher Al-Bayya sluppit bli kontrollerad på gatorna, då hade han varit inlåst. 

Christopher Al-Bayya dömdes 2015 för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse till ett år och tio månaders fängelse. Två människor dog i en explosion i Brandkärr, Nyköping.

Christopher Al-Bayya, stod två år senare åtalad för för mord i Bromma men frikändes, han åtalades för försök till rån moot värdetransport i Enköping, men dömdes till 10 månaders fängelse för grov stöld.

Al-Bayya förekom till och med år 2018 i belastningsregistret 24 gånger och det är inte otroligt att det tillkommigt några punkter.

Polisen anser det styrk att mannen umgås i kriminella kretsar där man bär vapen – och inte drar sig för att använda dem.

Polisen medger att åtgärderna naturligtvis utgjort ett visst intrång i mannens privatliv. – Men han har under samma tidsperiod varit frekvent återkommande i polisiära sammanhang gällande bland de grövsta brotten polisen har att utreda.

Även om han inte blivit dömd för allt rör det sig om grova brott som involverat automatvapen. Sammantaget har det varit motiverat med alla kontroller och åtgärder, anser polisen.

Men JK är kritisk, Christopher Al-Bayya, får nu 10.000 kronor i skadestånd, men hade begärt 300.000 kronor. JK skriver samtidigt att det förutsätts att Polismyndigheten vidtar åtgärder för att påminna poliser i yttre tjänst om vilka regler som gäller.

Justitiekanslern 

-Pettersson ser att Al-Bayya är skriven i Nyköping men jag vet inte var han bor, och givetvis ska polisen kontrollera en sådan man regelbundet. Vill herr Al-Bayya slippa kontroller ska han börja sköta sig och skaffa ett jobb eller flytta till pappans älskade Palestina…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


9 responses to “Kriminell får skadestånd, kontrollerades för ofta av polisen

 • SVENSK

  Det finns de som inte är kriminella som stoppas titt som tätt, kanske kan även de åtnjuta ersättning?

  Gilla

 • G Nordström

  En kompis målade på 60 talet en bil som polisens svart och vit. Blev som mest stoppad 4 gånger samma kväll för flygande besiktning, kunde ta lång tid ibland

  Gilla

 • Autodidakt

  38 ggr på 2,5år, ojojoj. När jag var i yngre ålder hade jag en bil med grundmålade skärmar, det gjorde att jag under två år blev stannad 2-3 ggr/vecka. Körde alltid lagligt, alltid nykter, aldrig varit misstänkt för någonting, de hade aldrig något att klaga på. Kontrollerad flera hundra gånger, ända tills jag skällde ut idioterna och hotade med att anmäla dom för trakasseri, då slutade dom. Har sedan dess aldrig blivit stannad. Jag borde nog fått ersättning om jag gått vidare, men jag är ju svensk och hade väl fått en spark i baken istället.

  Gilla

 • Lisa.

  Trivs han inte, finns möjligheten att åka hem.

  Gilla

 • Hanna

  Hur anmäler man JK? Regeringen säger ju att vi ska bekämpa brottsligheten med alla medel!? Med dagens lagvrängare motarbetar samhället sig självt!

  Gilla

 • ponnsan62

  Va fan är det för fel på sverige!

  Gilla

 • Lellego

  Polisen har gjort rätt. Det är precis så här man skall göra. Enligt JK kan alltså inte polisen punktmarkera ock ligga på kriminella.

  Att den här liraren känner sig trakasserad är bara ett kvitto på att han störts i sitt kriminella Levene.

  JK borde också buras in.

  Gilla

 • Maja 2

  Orkar inte mera! Nu vågar inte polisen ens kolla kriminella med risk att kallas att de trakasserar folk.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: