Bombdömda Nyköpingsbor drar tillbaka överklagande

INVANDRARVÅLD. I juli dömde Nyköpings tingsrätt två Nyköpingsbor till fängelse på ett år och tio månader respektive två år. De båda överklagade domen till Svea hovrätt. Därefter valde även chefsåklagare Robert Eriksson att överklaga. Förhandlingarna hölls under skärpt säkerhetskontroll och avslutades för 14 dagar sedan. Domen skulle avkunnas i morgon, onsdag. Men nu skrivs målet av och tingsrättens dom gäller.

TIDIGARE 2015-07-23. Bombdömda på fri fot – släppta av Tingsrätten

-Pettersson trodde det var ett skämt när han läste att de båda männen som för tre veckor sedan DÖMDES till fängelse, försattes på fri fot när rättegången avslutades i Nyköpings tingsrätten. Tingsrätten ansåg inte att det fanns skäl!!! att hålla de båda häktade.

De har under fyra månader suttit häktade för att inte förstöra utredningen och när nu rättegången var avslutad fanns inte längre anledning att hålla dem kvar, resonerade tingsrätten.

Åklagaren har hela tiden hävdat att det finns risk att männen fortsätter begå brott och har begärt att männen ska stanna i häktet. De båda männen har dömts till fängelse i ett år och tio månader för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. 22-åringen dömdes även för två våldsbrott och fick ett fängelsestraff på totalt två år.

Polisen söker nu de båda männen. – Vi griper dem om vi anträffar dem. Det är inget brott att hålla sig undan men det kan vara ett brott att hjälpa någon att göra det, säger Bengt Jansson, chef för polisens enhet för grova brott.

Läs mer på SN men där får ni inte läsa om vilka herrarna är…

 

TIDIGARE 2015-07-16. Invandrare fick fängelse för bomben i Brandkärr

Två män döms till fängelse för explosionen i Nyköping i mars då två 27-åriga män dödades. Polisen misstänkte då att sprängladdningen var tänkt att användas i kriminellt syfte, men att den detonerade av misstag i samband med att den konstruerades av 27-åringarna. 

Nu döms en 30-årig till fängelse i ett år och tio månader för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. En 21-årig man döms för samma brott samt våld mot tjänsteman och får två års fängelse.

-Pettersson tittar i Metro, Aftonbladet, SVT, Sveriges Radio och Södermanlands Nyheter. Ingen av dessa media tror tydligen att allmänheten är intresserade av att bomben som hade kunnat döda massor med människor är ett resultat av vår odugliga invandringspolitik…

TIDIGARE 2015-06-24. Idag inleds rättegången mot de invandrare som är misstänkta för bomben i Brandkärr, Nyköping. 

INVANDRARBROTTSLIGHET. I dag inleds rättegången mot två män som misstänks ha varit med och tillverkat bomben som sprängdes i Brandkärr den 2 mars. Nyköpings tingsrätt skärper säkerheten inför förhandlingarna. Besökarna undersöks med hjälp av metalldetektor och det blir extra polisbevakning inför den omfattande rättegången.

De två män som står åtalade för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse nekar till brott. Åklagaren ska nu bevisa att de tillsammans med de två döda männen har planerat ett sprängattentat med en hemmabyggd bomb. Utredningen ger inga svar på vad eller vem bomben var avsedd för men utesluter att den skulle sprängas i lägenheten på Brandkärrsvägen 68A.

Detonationen skakade hela området. SOS fick under knappt tre minuter fick SOS sju samtal från personer som hört smällen, såg eld och kände lukten av krutrök. En man tros ha omkommit omedelbart. Den andre mannen avled senare på Nyköpings lasarett.

Inne i lägenheten hittades både narkotika och dopingpreparat. Här fanns plastomslag till sprängämnet Fordyn, resterna efter en avfyrad elsprängkapsel och delar av en fjärrkontroll. Analytikerna tror att bomben var byggd av fyra plåtbitar, cirka 10 gånger 7 centimeter, som svetsats eller lötts ihop till en kub. En av plåtbitarna hittades med hjälp av metallsökare nedborrad i gräsmattan över 30 meter från den söndersprängda balkongväggen.

Överallt i vardagsrummet fanns sedlar, sammanlagt 10 270 kronor som flugit runt när bomben briserade.

Utredarna har låtit kartlägga telefontrafik och SMS mellan de misstänkt inblandade i sprängdådet. Ett stort antal telefoner och telefonnummer har analyserats. Man har också granskat facebookkonton, bankkonton och internetaktivitet.

I utredningen finns bilder från en övervakningskamera som visar hur en av de misstänkta köper material till bomben, en fjärrutlösare och ett batteri, i en teknikbutik i Nyköping. Lägenheten där bomben briserade hyrdes i andra hand av en av de åtalade. Uthyrningen förmedlades av en av de män som nu avlidit.

Misstankarna gällde så sent som i slutet av maj även förberedelse till mord. – Vi har haft en alternativ rubricering, bekräftar chefsåklagare Robert Eriksson.

De män som nu ställs inför rätta har, i likhet med de båda avlidna männen, ett kriminellt förflutet.

-Pettersson noterar att PK-media nämner att de avlidna och de som står inför rätta idag har ett kriminellt förflutet. De glömmer dock att nämna att de åtalade liksom de avlidna har invandrarbakgrund.

De åtalade är…

 • Maroan Christopher Al-Bayya, 30, svensk mamma och palestinsk pappa. Al-Bayya förekommer i straffregistret 20 gånger. 
 • Mark Kohzadi Mirhasari, 21, medborgare i Iran.

De som dog i explosionen är…

 • Jony Jubrail*, 27, irakisk assyrier
 • Abdulahi Mohammed Gohe, 27, somalier.

Al-Bayyas pappa och mamma bor i Nyköping. Pappan är mycket aktiv på debattsidor och jobbar på Activists For Palestine. Men familjen har så vitt jag inget med sonens förehavanden att göra.

TIDIGARE 2015-05-24. Den bomb som dödade två män i en lägenhet i Brandkärr i Nyköping i mars kunde ha dödat många fler. Som en del av polisutredningen har sprängkraften i laddningen analyserats av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

I en rapport skriver FOI:s expert att man skulle ha behövt en riskradie om 300-600 meter om en bomb av samma storlek skulle underröjas.

– Hans slutsats är att människor som befunnit sig inom riskområdet allvarligt kunnat skadas eller dött, och att splitter kunnat spridas i ett relativt stort område, säger chefsåklagare Robert Eriksson till Södermanlands Nyheter.

Enligt åklagaren verkar bomben ha detonerat medan den byggdes.

Sex personer är misstänkta i utredningen – två häktade, misstänkta för medhjälp alternativt förberedelse av grov allmänfarlig ödeläggelse.

TIDIGARE 2015-03-05. En liten sammanfattning av vad vi tror hos veta om explosionen i Barndkärr, Nyköping som inträffade måndagen den 2 mars 2015 strax före klockan 4 på eftermiddagen på Brandkärrsvägen 68 A i Nyköping. Den inträffade i en tvårumslägenhet på 3:e våningen, beteckning 1302. Skrivna på adressen är två romer, far och son, oklart om dessa är lägenhetsinnehavarna eller om de hyr i andra hand.

De döda är Jony Jubrail*, 27, irakisk assyrier och Abdulahi Mohammed Gohe, 27, somalier.

*Jony Jubrail är hans Facebooksnamn och det troliga dopnamnet är Jan Jubrail Georgis, namnet tyder på att han är kristen assyrier.

Jony Jubrail var den man som dömdes till fängelse för mordförsök, efter att han skjutit flera skott mot två män på en pizzeria i Nyköping. SR

Jubrail var den som överlevde själva explosionen men avled på sjukhuset. Gohe blev illa tilltygad vid explosionen så han var svår att identifiera.

Abdulahi Mohammed Gohe har kopplingar till grovt kriminella i Nyköping, bland annat i ett uppmärksammat mål om människorov och rån 2011.

Båda herrarna är kända för gängkriminalitet sedan tidigare. De två döda var inte skrivna i lägenheten och hyrde den sannolikt i tredje hand, utan att den som hade hyreskontraktet var medveten om detta. Polisen tror att det rör sig om en bomb men har inte kommenterat sprängmedlet. SÄPO följer fallet.

Jubrail var skriven hos släktingar/familjen och Gohe var skriven på en c/o adress tillhörig en svensk kvinna, som ej var skriven där, men en svensk kvinna, 50 år, bor på adressen.

En tredje person är anhållen av polisen, han har tidigare bott i Nyköping men nu bor i Upplands Väsby. Han sitter nu anhållen misstänkt för förberedelse till medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse. Polisen vill inte uppge exakt vilken roll 30-åring ska ha spelat vid sprängningen. Den anhållne är Maroan Christopher Al-Bayya, svensk mamma och palestinsk pappa. Al-Bayya är straffad 20 gånger för bland annat häleri och diverse trafikbrott.

Al-Bayya häktades misstänks för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse, alternativt medhjälp därtill. Han är dessutom misstänkt för grovt dopingbrott.

-Pettersson antar att fortsättning följer men det finns inget som tyder på terrorism eller religiösa fanatiker…det lutar åt kriminalitet och eventuellt bidragsfusk med lägenheten…

Media påstår att det inte ligger något politiskt motiv bakom sprängningen och det kan så vara men sprängninngen är ett resultat av en misslyckad invandringspolitik…

10 thoughts on “Bombdömda Nyköpingsbor drar tillbaka överklagande

 1. Nu är det några dagar sedan sista oförklarliga explosionen,skedde i Absurdistan.Kanske för att bombbyggarna respekterade söndagens val ?
  Men i natt vid 2-tiden var friden slut, i ett av Helsingborgs speciella uppsamlingsområde för nysvenskar Närlunda,som detta Folkets Park-område döpts till.
  Tydligen löstes “bombsyndaren” ut alltför tidigt.. Därmed blåstes lägenheten fullständigt ut .Balkongdörren hittades 40 meter längre bort och kemisten omkom,av förklarlig anledning.Denna smällkaramell var säkerligen tänkt för en större skara,av oss otroende. Tack ni/de “där uppe” som höll er skyddande hand över oss ursvenskar.
  Därför har Bonnierblaskan HD all möda,att söka mörka historien.Ingen gatuadress utan en översiktskarta utan namn.Men i gengäld en massa foton på kringströdda delar från bostaden.Ett av dessa HD-foto ser ut så här:
  https://hds.imgix.net/eBuma_o8fVQcNN8b1cBREXFCCCI.jpg?w=1280&fit=crop&crop=faces%2Centropy&h=768&auto=format&q=60
  Ett annat, lite längre bort mot en lekskola/dagis sågs mängder av f.d. inventarier frän lägenheten:’
  https://hds.imgix.net/zI_jFdqXuZFBzHjviHOWGDvRhlY.jpg?w=1280&fit=crop&crop=faces%2Centropy&h=768&auto=format&q=60

  • Ni som studerat bilderna,ser att det finns ett klart sammanhang med den just pågående “driven”,mot plastpåsar.Denne kemist hade tydligen lagrat upp rejält,om nu ett förbud mot dessa kommer att införas.I övrigt tycks hans inredning varit spartansk,och inte alls i den omfattning,som andra “nybyggare” efterlämnar i “mitt” soprum !
   Spridda över hela golvytan…

  • Lyssnade även på en intervju med stadens polis som nu stod till pressens förfogande. Denna kvinna hade all möda i världen, att “lägga locket på”,och inte känna till något kring själva
   “branden”.Som skandalblaskan Aftonslasken kallar denna
   explosionen,som blåste ut hela lägenheten,i såväl öster som väster…Vi skall vara tacksamma att dessa “berikare”,arbetar med sina bomber nattetid,i annat fall vore här en lekskola i farozonen.
   Nu hoppas importörerna,att hela historien glömmes bort och,att de andra hyresgästerna kompenserar reparationen,med sin höjda hyresavgift.

 2. Korruptionen breder allt mer ut sig i Absurdistan.Allt efter samma mönster som i arabvärlden…Lögner och bluff inför domstolarna ger milda straff för majoriteten av de importerade berikarna….

 3. Vilken antiklimax, på fri fot med Kling och Klang i hasorna! Tycker att rättsväsendet börjar likna en fars!

 4. Vilket jävla skämt till straff hade det varit “Svenskar” som hade gjort det då jävlar hade det blivit en annan straffsats.

Kommentera