Isbrytarna ligger vid kaj och sparar miljoner


KLIMAT & VÄDER. Vi hör varje dag om klimatförändringar och att det blir varmare, alltid i negativa ordalag. Men ett varmare svenskt klimat har också sina fördelar. Det kommer växa mer då vi får en längre vegetationsperiod, mellan 100 dagar längre i sydöstra landet, och 30 dagar längst i norr.

Med ett varmare klimat får vi möjlighet att odla nya grödor som hittills krävt sydligare breddgrader.

Vi kan nog få se sojabönor, hösthavre, höstbönor, vinterbetor, kärnmajs, durumvete och kanske till och med solrosor för oljeproduktion i slutet av seklet. Ett varmare klimat ger också möjlighet till fler skördar samma år. Dessutom kan en högre halt av koldioxid i atmosfären vara gynnsam. Koldioxid effektiviserar växtens fotosyntes och kan inverka positivt på växternas vattenhushållning.

Isbrytaren Oden, är ett unikt fartyg. Hon är byggd inte enbart för att bryta is, utan även för att fungera som forskningsplattform i arktiska förhållanden. 1991 blev Oden världens första icke atomdrivna ytfartyg att nå Nordpolen. Pressbild från Sjöfartsverket.6

Just nu ligger samtliga fem svenska statsisbrytare sysslolösa vid kaj, och det är ovanligt vid den här tiden på året. Den minskade förbrukningen av bränsle för isbrytarflottan jämfört med ett normalår innebär stora besparingar för Sjöfartsverket. ”Nettobesparingen för oss i nuläget är någonstans från 150 till 300 000 per dygn”säger Amund Lindberg, driftledare vid Sjöfartsverkets isbrytarledning, till Sveriges Radio.

-Pettersson säger att det isbrytarna sparar är småpotatis jämfört med det industrin efter Norrlandskusten spar, det är många sköna miljoner och hela landet spar miljarder i minskade uppvärmningskostnader.

Att väder och klimat har varierat ser vi på ovanstående tidningsurklipp. I tidningen Forskning & Framsteg kan vi läsa följande ”…Ett annat ovanligt kallt år var 1658, året för det berömda tåget över Stora Bält. Detta våghalsiga krigsföretag skedde så att säga i sista minuten. Med 1660-talet inleddes nämligen en period av stigande vintertemperaturer, där de kalla åren blev ovanliga. Uppvärmningen kulminerade på 1720- och 1730-talen, då det förmodligen var något varmare än normalperioden 1961-90. Därefter blev det kallare igen, särskilt i början av 1800-talet. Sedan har temperaturen stigit i ett oregelbundet mönster till dagens milda nivåer…”

Vi är på väg mellan två istider, när nästa kommer kan media börja varna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Isbrytarna ligger vid kaj och sparar miljoner

 • Mike E

  Faktum är att ett varmare klimat är fördelaktigt globalt sett.

  Gilla

 • Thorsten Schütte

  Bekymmersamt här i Salatrakten där man utan tjäle måste låta virket ligga kvar eftersom det inte kan transporteras på de mjuka markerna. Och utan tjäle som håller fast dem är det fritt fram för vinterstormarna att fälla granar.

  Gilla

 • gamgubben

  Att klimatet har fått så stor roll hos oss är för att vi ska glömma de verkliga problemen, alltså en medveten strategi från Regeringen. Det förstår inte MP de är glada och lyckliga fastän de får rollen som de nyttiga idioterna.

  Gilla

 • Kungen

  Ingen kostnad för snöröjning. Lägre elpriser och lägre elförbrukning. Färre brutna armar o ben på äldre. Mindre salt på vägarna. Färre dikeskörningar och skador på fordon. Många fördelar med varmare vintrar.

  Nackdelar är inga isar att pimpla på och ingen snö att åka skidor på. Främst synd om barnen

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Hur gick det med ”klimatvarningarna” som kom 2001 i Kanada? Där man genom att tro, predikade ut ett klimatalarmistiskt budskap. Hur gick detta, när man nu nästan 20 år senare kollar upp det med fakta. Alltså på vetenskaplig grund.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Har översvämningarna ökat de senaste åren? Klimatalarmister påstår ju det ständigt. Hur är det om vi tittar något sekel tillbaks och idag?

  Vetenskapen reder ut frågan och ger besked.

  Gilla

 • Tony

  Och inte fanns det några Gretor och Rockströmmar som
  pratade skit,, och någon så kallad Miljöminister behövdes
  heller inte? Hur överlevde landet?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: