Varför är mänskliga prestationer koncentrerade till Europa och Nordamerika?

HISTORIA & VETENSKAP. Charles Murray, född i Newton, Iowa, USA är en amerikansk politisk författare, statsvetare och krönikör. Murray har bland mycket annat uppmärksammats när han tagit upp ras och intelligens. Det har avfärdats som vetenskaplig rasism, medan andra hr tagit det i försvar. 

“I olika tider och i spridda miljöer har människor uppnått stora saker. Mänsklig prestation handlar om de stora sakerna, som faller inom de områden som kallas konst och vetenskap, och de människor som gjorde dem.”

Charles Murrays har skrivit om mänskliga framsteg, från Homers ålder till vår egen tid. Med hjälp av tekniker som historiker har utvecklat under det senaste århundradet men som sällan har använts i böcker skrivna för allmänheten, sammanställer Murray inventeringar av de människor som har varit väsentliga för historien om litteratur, musik, konst, filosofi och vetenskap, totalt 4002 män och kvinnor från hela världen, rangordnade efter deras framsteg.

Charles Murray tar upp några kontroversiella frågor. Varför har prestationerna varit så koncentrerade till Europa? Bland män? Sedan 1400?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Varför är mänskliga prestationer koncentrerade till Europa och Nordamerika?

  1. Har haft en period då jag snöat in på upptäcksresande från europa som gav sig ut i världen med skepp och fartyg.

    Folk som gjorde kartor -forskning – kartlagde växter – djur och olika kulturer.

    Hur många som helst av upptäckts och äventyrs resande blev uppätna och mördade av ursprungsbefolkningen över allt runt omkring i världen.

    Tänk vad horribelt det måste varit att se sin besättning bli tillfångatagna och uppätna av andra människor. Hur skulle folk från europa kunna förstå detta? Att det finns massa folkgrupper som äter människor. Det var liksom inte EN gång detta skedde utan massor av gånger runt omkring i världen under ca 200 år när det gjordes alla dessa resorna.

    Carl von linne hade massa lärljungar som följde med på olika upptäcksresor som samlade in material och ca hälften “försvann” på dessa resorna och hittades aldrig igen.

    Det är helt otroligt vilka resor som folk från europa gjorde och trotsade alla faror pga av en nyfikenhet och en vilja att lära sig mer.

  2. Jag tror att orsaken är följande; När människor började flytta till platser där naturens rikedom inte var lika påtaglig som på andra platser där dygnsbehovet av föda lätt kunde klaras av på relativ kort tid så uppstod behovet av ständiga förbättringar. När så småningom, ungefär 10 000 år sedan, jägar/samlar-samhället övergick till jordbrukssamhället uppstod behov av specialisering. Det kom i sin tur att ge upphov till en marknadsekonomi där man bytte varor och tjänster.

    Den stora skillnaden mellan ett nomadiserande liv och ett bofast är att det är mycket lättare att lagra föda för hela året. Bästa konserveringsmetoden är levande boskap där torrt gräs omvandlas till färskt kött och mjölk. När våra minsta får en kontinuerlig tillgång till föda växer de bättre både fysiskt och mentalt och därför har varje generation i dessa kulturer blivit lite intelligentare. Fram till nu då.

    Om man enkelt kan få tillgång till föda finns inget incitament till utveckling att tala om och om man måste jaga föda dygnets alla vakna timmar finns ingen tid för det. Med andra ord, mellan vändkretsarna och polcirklarna finns det naturliga klimatet för utveckling. Är det också kulturellt motiverat så kommer det att ske.

    • Jag bodde på södra Sumatra i sammanlagt nära på ett år. Dopfunten i kyrkan där monarkins arvingar döps påstås vara gjord i något som kallas “Sumatrasilver”.
      I komockor odlas “magic mushrooms” vilka alltså minner om tiden när flugsvamp intogs i Norden. Varför har då sumatrianerna fortfarande samma traditioner kvar medans vi numera kan köpa helsvenska viner d. v. s. producerade här på svenskodlade druvor. Jag har en annan vinkel på din teori nämnligen att det beror på en TÄVLINGSINSTINKT med ett inslag av intellekt och “sportsmanship” vilken växt fram och förfinats i samspelet mellan kvinna och man här i Norden.

  3. Ja att dom största framstegen har gjorts av vita män ifrån Europa råder det nog inte något tvivel om . Men inom en snar framtid kommer vi att vara akterseglade av Kina och Indien som på senare tid har visat sig att vara överlägsna oss på många områden .

      • Vilka områden som Kina är överlägsna oss ? ja det räcker bara att se var vi konsumenter köper våra varor , hela Kina är som ett enda stort Ullared för oss svenskar ,vad beror det på , jo dom producerar till ett lägre pris . Sedan kan man ju se resultatet av PISA undersökningen att länderna i Asien ligger skyhögt över vad vi någonsin kan prestera , vänta och se när dessa elever kommer ut i arbetslivet .

      • @Algot: “Lysdioden uppfanns av ryssen Oleg Vladimirovich Losev i mitten av 1920-talet. Den första kommersiella lysdioden med synligt (rött) ljusspektrum utvecklades 1962. Snart skapades även gröna dioder, och i början av 1970-talet hade man färger även i den gul-orange färgskalan.” (Wikipedia)

        Lysdioder (Light Emitting Diodes) har vi haft länge och vanliga dioder ännu längre. De blå eller vita har varit svåra och dyra att tillverka men tack vare två japanska och en japan-amerikansk forskare, som fick Nobelpriset i fysik 2014, är det problemet ur världen.

        Kina och även nu Indien är bra på att tillverka saker i stora serier till låga priser. Dock är den mänskliga kostnaden hög men det lär det bli slut på när människorna där kommit längre och inte längre accepterar vad som helst.

    • Nej, det handlar om kultur.
      Kina, Japan, Pakistan och Indien är alla strikt reaktionära och hierarkiska samhällen där chefen alltid har rätt och all form av innovation innebär ett hot mot etablissemanget.
      Vad de är bra på är att hålla en svårt underbetald arbetarkår i herrans tukt och förmaning, men absolut inte forskning och utveckling.
      Det är i skärningen mellan kristendomens ide om den fria viljan och vetenskapens frihet att söka förklara världen som västvärlden lyckats bygga civilisation och välstånd.
      Resten av världen saknar dessa komponenter.
      Den största risken vi löper är att vänsterns kamp mot kristna värden och för totalitarism kväser vår framgångsrika kultur.

      • Thomas, ang. Japan, ja de är som oss men annorlunda, de uppfinner inte, de förbättrar det vi uppfunnit.
        De övriga länderna kommer också komma till det stadiet av teknologi, de kommer förbättra vad vi uppfunnit.
        För att uppfinna krävs ett fritt intellekt, något de uppfostras till att INTE ha, lydnad är the name of the game i Asien.

Kommentera