Tio invandrare döms för explosioner och grovt vapenbrott i Malmö

BROTTSLIGHET. Malmö Tingsrätt meddelande igår dom i ett mål som bland annat handlar om innehav av vapen och sprängämne samt om tre olika explosioner som inträffade i Malmö under december 2018. En man döms till fängelse i fyra år och två månader och en annan man döms till fängelse i tre år och tio månader. Åtal mot ytterligare nio personer avhandlas i domen, enligt ett pressmeddelande

Småbarnsfamiljen hade installerat en säkerhetsdörr. Bild från Polisens förundersökning.

I januari 2019 hittade polisen i ett vindsutrymme i ett flerbostadshus på Lönngatan i Malmö bland annat två kulsprutepistoler, en stor mängd ammunition och sprängdeg. Fem personer har åtalats för att tillsammans olovligen ha innehaft godset och för att ha förberett att orsaka explosion som skulle ha inneburit fara för andra människors liv eller hälsa. Två av de fem männen döms för detta.

I domen prövar tingsrätten även åtal för tre olika explosioner som inträffade i december 2018 där sprängladdningar hade placerats och detonerat utanför en jourlivsbutik, utanför en fastighet i ett industriområde samt utanför en lägenhetsdörr i ett flerbostadshus. Samma fem personer och en sjätte person har åtalats för att i olika konstellationer och i olika omfattning ligga bakom explosionerna.

Ingen av de åtalade har dömts för explosionen utanför jourlivsbutiken. En man döms för grov skadegörelse för att ha utfört explosionen utanför fastigheten i industriområdet och en man döms för medhjälp till brottet.

När det gäller explosionen i ett flerbostadshus döms den man som anträffades på platsen i direkt anslutning till explosionen med svåra kroppsskador. Han hade placerat en termos innehållande sprängdeg, sprängkapsel och stubintråd utanför en lägenhetsdörr och därefter antänt stubintråden, vilket orsakade explosionen. Mannen döms för allmänfarlig ödeläggelse.

-Sprängladdningen har lett till förhållandevis omfattande materiell förstörelse. Att det har varit fråga om en kraftig sprängladdning tydliggörs inte minst genom de allvarliga och bestående kroppsskador som personen som placerade och antände sprängladdningen själv fick vid explosionstillfället. För en person över 21 år motsvarar straffvärdet fängelse i tre och ett halvt år. Med beaktande av att mannen som döms för brottet snart skulle fylla 19 år när han begick brottet och att han åsamkades allvarliga och bestående kroppsskador döms han till två års fängelse, säger rättens ordförande Håkan Olaussen.

Två män döms för medhjälp till brottet. En annan man har åtalats för att ha gett gärningsmännen i uppdrag att utföra explosionen respektive hjälpa till. Mannen är släkt med den man som bodde i lägenheten utanför vilken explosionen inträffade och det har framkommit att familjerna har haft en konflikt. Men tingsrätten anser att det i avsaknad av annan konkret bevisning inte är tillräckligt att det har framkommit ett möjligt motiv till brottet för att mannen ska dömas. Han frikänns från anstiftan av allmänfarlig ödeläggelse. Samme man frikänns också bland annat för två grova vapenbrott. De tre männen som döms för att ha varit involverade i explosionen ska betala skadestånd till målsägandena.

Mål: B 10713-18, B 6452-19, B 6463-19

 • Saad El-Hajjar döms för grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse, medhjälp till grov skadegörelse och penningtvättsbrott. Påföljden har bestämts till fängelse i fyra år och två månader.
 • Elias Abadi döms för grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Påföljden har bestämts till fängelse i tre år och tio månader.
 • Shahenshah Amiri döms för ett fall av olaga hot till en månads fängelse.
 • Albijon Makoll, som är 18 år, döms för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse. Han var 17 år när han begick brottet och får skyddstillsyn.
 • Mohammed Baker Mohamad, som är 18 år, döms för två fall av grovt vapenbrott, grov skadegörelse och narkotikabrott. Han var 16 respektive 17 år när han begick brotten. För en vuxen person motsvarar straffvärdet för den samlade brottslighet som Mohamad Baker Mohamad har gjort sig skyldig till fängelse i tre år och två månader. Nu döms han till skyddstillsyn.
 • Leon Bangoura von Rosen döms för allmänfarlig ödeläggelse. Tingsrätten har bedömt att straffvärdet för den gärning som Leon Bangouravon Rosen har gjort sig skyldig till motsvarar fängelse i tre år och sex månader. Vid straffmätningen har tingsrätten beaktat att Leon Bangoura von Rosen var 18 år och elva månader när han begick brottet och att han till följd av brottet drabbades av allvarliga och bestående kroppsskador. Tingsrätten dömer till fängelse i två år.
 • Nour Fathi döms för narkotikabrott. Tingsrätten har bestämt påföljden till en villkorlig dom som förenas med 75 timmars samhällstjänst.
 • Yusuf Wali döms för tre fall av ringa narkotikabrott, två fall av olovlig körning, grovt brott och ett rattfylleri. Yusuf Wali har återfallit i likartad brottslighet under prövotid för villkorlig frigivning. Tingsrätten har därför bestämt påföljden till en månads fängelse och har förklarat den tidigare villkorligt medgivna friheten helt förverkad.
 • Houssam El-Yousef döms för narkotikabrott, ringa narkotikabrott och dopnings-brott, ringa brott. Tingsrätten har bestämt påföljden till fängelse i ett år och en månad.
 • Ilir Elshani döms för narkotikabrott. Tingsrätten har bestämt påföljden till fängelse i ett år och en månad.

-Pettersson säger att ovanstående i media kallas Termosligan och är förtjänsten regeringen brukar prata om. Den nuvarande och den förra…

TIDIGARE 2019-11-27. Åtta invandrare åtalade men bombskadad man vill inte peka ut sin uppdragsgivare

BROTTSLIGHET. 19-åringen som åtalas för ett sprängdåd mot en småbarnsfamilj i Malmö vägrar att peka ut sin uppdragsgivare – trots att han råkade spränga av ena armen och förlorade sitt ena öga, skriver Sydsvenskan, tyvärr bakom betalvägg. 

Utan att motivera varför sa 19-åringen under rättegången i dag att han ”inte vill dra in folk”. – Jag står bara för mina egna handlingar, säger han.

19-åringen ska ha fått i uppdrag att placera en termosbomb vid en lägenhetsdörr, men den hann detonera innan mannen kunde sätta sig i säkerhet.

”Småbarnsfamiljen väcktes av en kraftig explosion utanför deras lägenhet – familjen räddades av att de installerat en säkerhetsdörr. För polisen berättade pappan att han misstänkte att en släkting låg bakom dådet. Men när det var dags att vittna i domstol backade pappan från utpekandet.”

-Pettersson noterar att åtta personer är åtalade för en lång rad brott, bland annat tre sprängdåd med termosar, varav ett är den hemmagjorda bomben utanför småbarnspappans lägenhet på Söderkulla. 19-åringen som låg med livshotande skador i det aktuella trapphuset överlevde.
Han erkänner att han placerat en termos fylld med sprängdeg på den aktuella platsen – men att den detonerade innan han hann ta skydd. Detta gjorde han på uppdrag av en annan person – vem vägrar han säga.”

Samtliga åtta har namn som har hemma i icke skidåkande nationer.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Tio invandrare döms för explosioner och grovt vapenbrott i Malmö

 1. Vänsterstyrda extrema PK-pressen tycks vara stolta över sina importerade ”svenskar” !!
  Annars skulle de väl inte valt att benämna dessa avarter,som/till våra landsmän ?
  Enda gemensamhet som finns är,att de tydligen är bosatta i Arab-staden Malmö !

 2. Det var hårda straff för lite lek om man jämför med de milda domar som Tant Agda 82 år och Farbror Emil 90 år får efter att ha sagt att de borde utvisas. Fredens ideologi som slagit till?
  Nu kommer antagligen ”Näthatsgranskaren” att överklaga.

 3. Pk media hade sagt 10 svenskar döms…..och vips så har problemen med kriminella invandrare försvunnit på en sekund.😄😄

 4. Det är inte fängelser som Sverige har idag utan fritidsgårdar med låsta dörrar.
  Kriminalvården måste läggas ner. Fängelser ska vara fängelser. Ett straff ska vara ett straff som är kännbart. Kriminella ska låsas in länge så vi skötsamma blir skyddade. Kostnaderna ska sänkas till ett minimum. Sverige har inte råd med kriminalvård. Dagens politik är ett skämt. Facit finns som visar resultatet.
  Droger säljs på öppen gata. Som att gå till ICA. Missbruket går ner i åldrarna. Detta har eskalerat tack vare den ansvarslösa invandringen. Detta kommer att bli Sveriges fördärv. Dödsstraff vid försäljning av droger. Mycket skulle bli bättre i Sverige om krafttag togs emot droger.

  • Inte ens fritidsgårdar, det är numera mångkulturella hotell !
   När man för drygt 35 sedan började som fångvaktare på Kumlafängelset då var det ordning och reda stod ej FLÄSK på nästan varje cell de kriminella var klart tvåa vakterna bestämde takten, idag är det tvärtom rasistkortet styr lekstugan innanför murarna, så skönt att nu ha gått i pension och slippa se och höra dagens totalt respektlösa kriminella parasiter.

 5. Omedelbar utvisning är bättre och billigare för oss skattebetalare. Fängelse för de som inte hör hemma här är VANSINNE. Det är inte så konstigt att fängelserna är överfulla. Att det enkla ska vara så förbannat svårt…

 6. Någon kommentar från trygga Steffe och den övriga landsförädiska 7 klövern ?
  Undrar vad SD som anser sig ha den bästa kriminalpolitiken tycker ?
  2020 och snart val, blir nog ett spännande och mycket avgörande deccinum fram till 2030 på många sätt.

Kommentera