2010-talet – de grundlösa påståendenas decennium

MEDIA. Många uttalanden i offentligheten saknade helt verklighetsförankring. De var felaktiga redan när de framfördes, vilket också bekräftats av utvecklingen. Varför blev dessa påståenden inte tillräckligt kritiserade? skriver Mattias Lindberg i Expressen

Några exempel av Mattias Lindberg: 

Årtiondet har kännetecknats av ett kraftigt ökande gängvåld. Dödsskjutningar i kriminella miljöer låg på runt tio per år kring 2010, för att hamna på runt 40 de senaste åren. Sprängningar, som knappt förekom i början av decenniet ökade det senaste året från 162 fall i fjol till 236 fram till 30 november 2019.

Ökningen förutspåddes inte av kriminologer som Jerzy Sarnecki, som menade att detta tagit ”oss och polisen med total överraskning”. Det hindrade honom inte 2018 från att gå ut med att gängkriminaliteten minskat de senaste månaderna, inte bara i Uppsala utan i hela landet.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson påpekade 2015 att om vi lyckas med integrationen så kan vi ha en superekonomi med 4–5 procents tillväxt om 3–4 år, men vi läser nu att BNP-tillväxten under 2019 och 2020 ser ut att landa på endast lite drygt en procent.

DN rapporterade 2014 att ”Sandviken tjänar över 500 miljoner kronor årligen på de utomlandsfödda personer som bor i kommunen.”, vilket glatt spreds vidare av Erik Ullenhag. Men det var då redan välkänt inom den akademiska forskningen att flyktingmottagandet utgör en nettokostnad i Sverige. Joakim Ruist har sedan visat att en genomsnittlig flykting har en livstidskostnad på 1,7 till 3 miljoner kronor.

SVT rapporterade att ”in i landet strömmar färdigutbildade ingenjörer, läkare och ekonomer”, men efter flyktingkrisen har flera kommuner larmat om integrationsproblem, och i Filipstad har man fått konstatera att ”det finns ingen efterfrågan på utrikesfödda analfabeter”

Från juni 2015

Anders Lindberg förnekade att det fanns organiserat tiggeri (det var en råtta i pizzan). Roger Mogert med flera har försökt skylla rapportering om ökat stök i biblioteken på rasism. Många har förnekat att det funnits barn som simulerat apati för att familjen ska få stanna. Påståenden som senare visat sig vara felaktiga.

Annie Lööf sa i en intervju med SVT att hon inte såg några problem med att Sverige kunde ta emot 30 miljoner invandrare.

-Pettersson säger att så går det att hålla på, men som svar på Mattias Lindbergs fråga om varför dessa påståenden inte blev tillräckligt kritiserade så borde han ställa den på journalistklubbens möten. Jag och andra alternativ medier har kritiserat samtliga påståenden ovan och fler därtill under hela decenniet. Man kan också undra hur valresultatet blivit med en ärlig journalistkår?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

8 thoughts on “2010-talet – de grundlösa påståendenas decennium

  1. Anders Jonsson, före detta inrikeschef för SR Ekot. Skriver en riktigt bra krönika om dagens journalistiska standard och sin tidigare arbetsplats.

    Citerar lite ur hans inlägg…….

    ”Jag har skrivit om det ganska många gånger. Om hur medierna är nyttiga idioter som springer politikernas ärenden när de serveras nyheter av partiernas och regeringens så kallade mediestrateger.

    Någon normal nyhetsvärdering förekommer inte. Det räcker med att man är först för att ganska perifera saker ska toppa Ekot, Rapport, Nyheterna i TV4 och de stora tidningarna.

    Den tid när de politiska reportrarna tog reda på saker alldeles själva genom ett idogt pratande med politiker, tjänstemän, kollande i arkiv och genom att faktiskt läsa promemorior och betänkanden tycks förbi. Medierna har vant sig vid att bli serverade.”

    https://www.dt.se/artikel/kronika-anda-sedan-reinfeldt-har-journalister-varit-politikernas-nyttiga-idioter-och-det-pagar-an?fbclid=IwAR094PO-3v8BrTyDMauXt9umESFSKe80xzQpZO3Ysht7sLziwz0gcMM5SXU

  2. Skriv vad f_n som helst bara det ger rubriker.Sno artiklar från fri media.Gör ingen källgranskning.Lämna ytterst sällan redaktionen.Googla eler läs wikipedia.Glöm inte att vinkla det negativt om det gäller SD eller Trumpf.Så verkar journalister i dag jobba på msm.

  3. Angående AL. Det kan inte finnas en enda skruv i hennes huvud som är förankrad i verkligheten. Ej att förglömma övriga personer i beslutsställning, förknippade med den så kallade regering, som PK-media så innerligt glorifierar.

    Förövrigt vad det gäller AL. Sett till de lagförslag som hen utan problem, trots protester från lagrådet, applåderat och stött så tvingas jag konstatera ett eller flera av följande alternativ är korrekta.

    1, Undervisningen i juridik bedrivs utav personer utan någon som helst juridikutbildning.

    2. Det finns inget krav på kunskapsinnehav efter utbildningens slut.

  4. 2010-talet var årtiondet när idiotmurvlarna inom MSM blev utmanade av intelligenta skribenter på internet men också årtiondet när barn och kvinnor tog över debatten och politiken i västvärlden i allmänhet och Sverige i synnerhet.

  5. Utan det sk presstödet hade i princip alla skitjournalister varit arbetslösa idag, men det blir dom snart ändå, inga ungdomar idag köper skiten.

KommenteraAvbryt svar