Svensk generaldirektör mördad i Rumänien

BROTTSLIGHET. Generaldirektören för Myndigheten för stöd till trossamfund, Åke Göransson, har dött under en semesterresa i Rumänien, bekräftar myndigheten på sin hemsida.

Åke Göransson, född 1958. Pressbild

Utrikesdepartementet bekräftar dödsfallet och uppger att anhöriga har underrättats. Enligt uppgifter misstänker polisen att det kan röra sig om mord.

Kammaråklagare Johan Lindmark vid riksenheten för internationell och organiserad brottslighet säger att en svensk förundersökning är inledd. Han tillägger att uppgifterna är knapphändiga och att det är oklart om Göransson har mördats eller dött en naturlig död.

-Pettersson säger att Åke Göransson då och då stämmer träff med unga män och det slutade illa en gång, läs nedan på tidigare inlägg. Då användes appen Grindr, som är en form av ett positionsbaserat socialt nätverk som riktar sig till hbtq-personer. Appen används helt enkelt av bögar som vill träffa varandra och ibland av sådana som vill råna bögar.  Om herr Göransson använde detta i Rumänien har jag ingen aning om, men han var där semester och reste troligen ensam.

För övrigt tjänade Åke Göransson c:a 85.000 kronor i månaden på att dela ut bidrag.

TIDIGARE 2017-05-29. Fyra år för babbe som försökte mörda myndighetschef

INVANDRARVÅLD. En 19-årig man döms till fyra års fängelse för mordförsök, olaga frihetsberövande och rån. Under ett rån i januari knivhögg mannen en 58-årig myndighetschef i Uppsala. En medmisstänkt 18-åring frikänns från misstankarna om mordförsök och människorov, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

De två männen misstänks för fler liknande rån som utförts efter att de stämt träff med sina offer via en dejtingapp. Ytterligare tre unga män döms till ett års fängelse för inblandning i rån som ska ha ägt rum under hösten 2016.

Försök till mord: Idris Boukriss, född 1998, och David Nzanzu (FRIKÄND), född 1999 har den 29 januari 2017 i ett trapphus på Kyrkogårdsgatan 45 B i Uppsala tillsammans och i samförstånd, i samband
med ett rånförsök, försökt att uppsåtligen beröva Göransson livet genom att utdela ett stort antal knivhugg mot hans huvud, överkropp och armar och därigenom visat synnerlig hänsynslöshet. Fara för brottet har förelegat eller endast av tillfälliga omständigheter varit utesluten. Av knivhuggen har Göransson åsamkats synnerligt lidande i forma av smärta och sårskador på hakan, käken, halsen, bröstet, buken, låret, armen samt en underarmsfraktur.

Rån: Boukriss har den 15 januari 2017 i Bergstrands bostad i Vattholma, Uppsala kommun, genom hot som inneburit eller för Bergström framstått som trängande fara, stulit bl a en dator, kontanter, smycken, alkohol och ett
dryckeshorn gods från bostaden till okänt värde. Hotet har bestått i att Boukriss riktat en kniv mot Bergstrand samt att han gjort uttalanden av innebörd att han skulle råna Bergstrand och att han kunde använda kniven mot honom.

Människorov: Boukriss har den 15 januari 2007 i Bergstrands bostad i Vattholma, Uppsala kommun, medelst knivhot bundit Bergstrand med rep/snöre så att denne berövats sin frihet. Boukriss har därefter under knivhot tvingat Bergstrand att köra honom i sin egen personbil in till Uppsala. I Uppsala har Nzanzu (frikänd) och ytterligare person anslutit till ovannämnda personbil. Boukriss har därefter tillsammans och i samförstånd med Nzanzu och annan medelst knivhot tvingat Bergstrand att köra sin personbil runt till olika bankomater i Uppsala varvid Bergstrand tvingats lämna ifrån bankomatkort och kod till detsamma, samt därefter köra till Stenhagen där Bergstrand slutligen fått kliva ur bilen. Förfarandet har inneburit att Boukriss, Nzanzu och annan har bemäktigat sig
och fört bort Bergstrand med uppsåt att medelst knivhot tvinga honom till tjänst.

Det var lite av vad de sköna juvelerna har åstadkommit men inte allt.

TIDIGARE 2017-04-06. Två invandrare åtalas för försök till mord på myndighetschef

INVANDRARVÅLD. Två män, 19 och 18 år gamla, åtalas för de så kallade ”dejtingrånen” i Uppsala i januari. Vid ett av rånen fick en myndighetschef motta knivhugg, en händelse som rubriceras som mordförsök.

Det rör sig om tre rån med samma tillvägagångssätt: rånarna stämde träff med sina offer via en dejtingapp.

 • 14 januari: 19-åringen ska ha stämt träff med en man, som under knivhot tvingas lämna ifrån sig sin mobiltelefon.
 • 15 januari: 19-åringen ska ha stämt träff med en man i hans hem i en by utanför Uppsala. Där ska han ha hotat offret med kniv och stulit en dator, kontanter, smycken och akohol. Efter det ska 19-åringen tillsammans med 18-åringen ha knivhotat och bundit mannen. Sedan ska 19-åringen ha stulit mannens bil, tvingat till sig hans bankomatkort med kod och kört runt till olika bankomater. Sammanlagt togs närmare 7.000 kronor ut från offrets konto innan de till sist släppte av mannen i Stenhagen.
 • 29 januari: De båda nu åtalade männen ska ha stämt träff med myndighetschefen, en man i 60-årsåldern. I ett trapphus i centrala Uppsala har de försökt råna mannen och i samband med det utdelat ett stort antal knivhugg mot hans huvud, överkropp och armar. Enligt åklagaren var syftet att döda mannen.

Som bevisning finns offrens egna berättelser om rånen, men också skärmdumpar från dejtingappen, skospår och en kniv som användes vid mordförsöket och som sedan hittades i Fyrisån.

– Vi har gott om teknisk bevisning. Vid mordförsöket har vi säkrat skospår från gärningmännen och vi har offrets blod på en av gärningsmännens skor. Vi har också en armlänk med dna som lämnats på brottsplatsen. Även den kniv vi dök efter i Fyrisån hade dna från både offer och gärningsman på sig, säger Thomas Bälter Nordenman, åklagare i ärendet.

Vad kommer du att yrka på? – Jag kommer att yrka på ett långvarigt fängelsestraff och med tanke på bevisläget så räknar jag med en fällande dom.

 

Sedan har vi lite fler saker, bedrägerier, rån, bilstöld, osv.

-Pettersson ser att de två herrarna av någon anledning har svenskt medborgarskap och jag minns valrörelsen 2010 då Moderaterna sade att det skulle bli möjligt att dra in medborgarskapet för grova brottslingar…

Uppsala Tingsrätt: B 608-17

TIDIGARE 2017-02-02. 18-årig invandrare begärs häktad för mordförsök – myndighetschef lockades med dejtingapp

INVANDRARVÅLD. En 18-årig man begärs i dag häktad för bland annat mordförsök på en myndighetschef i Uppsala i söndags. Fallet rör fler brott och minst tre brottsoffer, och ännu en man greps i går.

18-åringen begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för mordförsök, människorov och rån enligt åklagaren Thomas Bälter Nordenman.

Myndighetschefen knivhöggs i trapphuset i söndags utanför sin lägenhet och fick svåra skador. Angreppet har inget att göra med offrets uppdrag. Av åklagarens häktningsframställan till tingsrätten framgår att rånet och människorovet misstänks ha ägt rum på två andra adresser i Uppsala två veckor tidigare. – Det gäller tre olika målsäganden, säger Thomas Bälter Nordenman.

– Vår bild är att den här gärningsmannen tillsammans med andra personer har satt i system att råna personer. Och det har skett med en dejtingapp, säger åklagare Thomas Bälter Nordenman.

Enligt åklagaren hade 18-årige araben stämt träff med myndighetschefen som är i 60-årsåldern i syfte att råna honom. När myndighetschefen gjorde motstånd höggs han med flera knivhugg i överkropp och ansikte.

Ytterligare en person anhölls i går i samma ärende, misstänkt för mordförsök, enligt åklagaren, som annars är förtegen.

18-åringen och tre andra personer är sedan tidigare misstänkta för rån, ett brott de hölls häktade för mellan den 30 november och 22 december.

-Pettersson säger att “skåningen” är från Tunisien och hans föräldrar och syskon bor för närvarande i Lund varifrån de regelbundna resor till hemlandet…

Som kuriosa kan nämnas att myndighetschefen Åke Göransson tjänar 75.000 i månaden på att fördela bidrag till andra, det blir tydligen lite över på lönen för andra äventyr.

TIDIGARE 2017-01-31. Myndighetschef svårt knivhuggen i Uppsala

Generalsekreteraren för ”Nämnden för statligt stöd till trossamfund” attackerades i helgen med flera knivhugg. En 18-åring väntas begäras häktad för mordförsök. Den unge mannen har tidigare dömts för bland annat rån.

Händelsen inträffade på söndagskvällen i ett trapphus till den 58-årige myndighetschefens bostad i Uppsala. Han fördes till sjukhus för intensivvård men hans tillstånd var på tisdagen inte livshotande.

Åklagare nu utreder om attacken kan vara kopplad till mannens uppdrag som generalsekreterare. Polisen uppgav i helgen att händelsen inträffade i samband med ett rån.

Polisen

Om trossamfund på bloggen

Det är du som finansierar salafisterna och islamisterna i Sverige

Nämnden för statligt stöd till trossamfund, SST, fördelar på regeringens uppdrag årligen cirka 90 miljoner kronor till religiösa sammanslutningar vid sidan av Svenska kyrkan. En av de saker som polis och åklagare nu utreder är om attacken skulle kunna vara kopplad till Åke Göranssons uppdrag som generalsekreterare.

En 18-årig man från Malmö sitter sedan i måndags anhållen misstänkt för mordförsök. Mannen är tidigare dömd för bland annat rån och satt i december häktad misstänkt för nya dåd. Åklagare Thomas Bälter Nordenman valde den gången att släppa honom i avvaktan på åtal.

-Pettersson läser att den häktade “skåningen” tidigare är dömd för rån och i december häktades för nya dåd men i januari går lös för att begå nya brott…

Generalsekreterare Göransson är chef för SST som fördelar och även nekar bidrag till olika trossamfund. Det kan eventuellt ha en koppling men jag tvivlar. Att den häktade är yrkeskriminell från “Malmö” pekar åt ett visst håll, jag skulle i ren spekulation gissa på Nordafrika och gardera med Mellan-östern…

Det är inte baserat på fördomar utan på erfarenhet.

12 thoughts on “Svensk generaldirektör mördad i Rumänien

 1. De här herrarna reser helst till Ohrid i NordMakedonien.
  Där är det säkrat och nöjsamt. Dagligt flyg från Holland.

 2. Medlemmar i svenska kyrkan betalar kyrkoskatt och vanlig skatt varifrån pengar går till muslimsk verksamhet och de få muslimer som arbetar betalar kanske också vanlig skatt, men givetvis som alla icke medlemmar i svenska kyrkan betalar de inte kyrkoskatt.
  Alla som betalar skatt kommer alltså inte undan moskéskatten.
  Det sjystaste i sammanhanget vore att alla vuxna betalar sina fritidsaktiviteter själva, religiösa såsom ickereligiösa föreningar.

 3. Myndigheten för stöd till trossamfund? Vad fan är det för trams? Ska mina skattepengar gå till några religiösa snubbar? De får väl dra runt sin verksamhet med medlemsavgifter?

 4. Oj, det låter som ett riskbeteende att stämma upprepade träffar med unga okända män när man redan fått på skallen med kniv och rånats!

 5. va !?!?!

  Detta har jag missat helt att att det hade hänt innan. Dejtingrån…….omg !!!

  Om han då varit utsatt för detta en gång innan hur vågar man ev göra om samma sak igen då???

  brå: första halvåret 2019 ökade: de anmälda våldtäktsbrotten “män mot män” i åldern 18 år eller äldre ökade, med 40 procent.

  • Tja sitter man som parasit med en sådan “tjänst”,kan det ju endast var en rödgrön efterbliven.Knappast något som kommer,att utlösa landssorg ! F.ö finns det väl nog av den sorten i Fjollträsket….. 😉

 6. Synd,jag hade hoppats att det var Dan Eliasson…lite elakt kanske men den “mannen” har inte gjort annat än förstört myndigheter (migrationsverket Försäkringskassan Polisen och nu MSB) och Svenska folkets liv.

 7. “Myndigheten för stöd till trossamfund”
  Det verkar krylla av myndigheter som man undrar vad de gör för nytta egentligen.

  • Fick själv exakt samma tanke….Sen slog mig att det kanske var en av dem,som poserar vid Prideparaden ? Denna gång kan han ha träffat på någon,som missförstått daten !

  • Alliansregeringen började räkna statliga myndigheter då ingen visste hur många det fanns. Det fanns hundratals av dem och få visste vad de gjorde. Ändå skapade man fler och det har den rödgröna röran fortsatt med.

   Att skapa en myndighet för att ta hand om en fråga tyder på ytterst grav inkompetens på departementsnivå.

Kommentera