Stäng

Fick hyresrätt på Söder – efter 36 år i bostadskön, men…

BOSTÄDER. Under 2019 flyttade en person in i en tvåa på Södermalm – efter att ha stått i den kommunala bostadskön sedan 1983. Det skriver TT/OMNI med hänvisning till ny statistik från Bostadsförmedlingen.

Den nyinflyttade Södermalmsbon var därmed den som kvitterade in flest ködagar av de som fick lägenheter under året.

Totalt står 675.182 personer i bostadskö i Stockholm, vilket kan jämföras med knappt 636.000 för ett år sedan.

-Pettersson säger att studentskrapan ”Nyponet” känner ni igen om ni åkt in i Stockholm från Roslagstull. Nyponet är på totalt 6600 kvadratmeter, och har 145 lägenheter. Det är 8 ettor, 120 tvåor och 17 treor. Snittytan är alltså 45 m2, så det är verkligen inte några stora lägenheter. Om man har en boende per rum så bor det 299 personer i Nyponet. Trångt men ok.

Studentskrapan Nyponet

I år får drygt 120.000 personer uppehållstillstånd i Sverige. Det är 328 personer om dagen. Det betyder att man skulle behöva bygga drygt ett Nyponet per dag för att ha boende till alla. Det innebär i sin tur att man på ett år skulle behöva bygga 365 Nyponet för att härbärgera alla.

Är det någon som ser denna typ av aktivitet på byggmarknaden? Tänk på att 365 Nyponet bara är för alla nyanlända och glöm att kötider för lägenheter är långa i hela landet.

Produktionskostnaden per m2 (inklusive markkostnad) är ungefär 30.000 kr per m2. Det innebär att ett Nypon kostar ungefär 200 miljoner kronor. Alla dessa 365 Nypon skulle då kosta 73 miljarder ett års nyanlända och då minskar inte de enorma bostadsköerna ett dugg.

-Pettersson undrar om någon kan förklara för mig, helst bostadsminister Per Bolund (MP) :

 1. Hur ska detta gå till rent praktiskt?
 2. Hur ska detta finansieras?
 3. Var ska svenska ungdomar, studenter och alla andra som redan står i bostadskö bo?
 4. När de fått  bostad ska barn gå i skola, bilar ska parkeras och köras, det går åt el och telekapacitet, vatten och avlopp, sjukvård, poliser, domstolar, tolkar och en massa andra saker. Har Löfven och hans regering någon framförhållning för det?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

10 reaktioner på “Fick hyresrätt på Söder – efter 36 år i bostadskön, men…

 1. Det finns en kö för alla under 26 år. Ställ er där ni unga som vill ha ett tak över huvudet via bostadsförmedlingen.

 2. tydligen en färsk bild på NYPONET…de idag fått
  modernitet som kylskåp instalerade…för ett par
  decennier sedan hängde det plasthinkar me för-
  nödeheter utanför varje fönster?

  1. Stockholms gröna vänster, Skönhetsrådet, har nog sagt sitt i ärendet. Och vi fick betala kalaset.
   I den byggnationen finns många som hyr ut lägenheter i andra hand och aldrig har satt sin fot dit efter kontraktskrivning.

 3. Det säger sig självt att bara dårar kan skapa en sådan situation vi nu har i Sverige. Det finns nog ingen annan lösning än att flytta från landet till ett bättre fungerande. De flesta jag känner pratar om att flytta.

   1. Göte,nu får du ta och lugna ned dig, befolkningen ökade inte med en miljon 2019.

    I augusti 2004 blev vi 9 miljoner i Sverige, och i januari 2017 passerade vi 10 miljoner. Det tog alltså runt 13 år för oss att bli en miljon fler och det kommer att ta nästan lika lång tid innan vi blir elva miljoner.

    Befolkningen ökar med c:a 1,1 procent om året för närvarande. det gör 110.000 till 120.000 per år.

   2. Inkluderat alla illegala som man ser precis överallt och i varenda håla som helst över hela landet skulle det icke förvåna om det är så. Knarkafghaner, babbar, muslimer och araber, hegrer etc överallt man vänder sig om nu.

 4. Men snälla Pettersson hur tror du någon av dessa skulle kunna ha förstånd att ens förstå problemet som har skapat det.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: