Lyssna på vetenskapen


VETENSKAPEN. Lyssna inte på mig utan på vetenskapen är budskapet från svenska klimataktivisten Greta Thunberg. 

En gång påstod vetenskapen att jorden var platt och universums centrum.

-Pettersson tycker det låter klokt, men undrar vilken vetenskap vi ska tro på. 97 procent av forskarna är eniga brukar det heta. Men det är lögn, 11.944 vetenskapliga uppsatser om klimatet och presenterade en rapport för FN:s klimatpanel IPCC. Två tredjedelar av dessa uppsatser ströks eftersom de inte nämnde mänsklig påverkan av klimatet eller att koldioxid var orsaken till varmare klimat.

Av den tredjedel som blev kvar angavs att människan i någon grad påverkade klimatet. Av detta drogs slutsatsen att 97 procent av klimatforskarna stod bakom klimatlarmen.

Men bara 69 av uppsatserna pekade på att människan påverkade klimatet i avsevärd grad. Alltså bara 0,5 procent av de ursprungliga 11.944 uppsatserna och endast 1,6 procent av de uppsatser som utvaldes för IPCC-rapporten.

Är det vetenskap att stryka dem som inte håller med som IPCC gjort? 

Historien borde ha lärt oss att vi inte funnit den slutliga sanningen.

Minns ni att rasbiologi var vetenskap? Svenska Statens institut för rasbiologi inrättades med brett stöd i riksdagen – en av motionärerna var Hjalmar Branting (S) – med det uttalade syftet att ”…befordra folkets och rasens utveckling i sund riktning”. Hur skulle upplysta politiker kunna agera i strid mot vetenskapen?

En gång var vetenskapen övertygad om att jorden var platt och centrum för allt.

Edisons glödlampa var inget som praktiska och vetenskapliga människor skulle spilla tid på, sa en engelskt regeringskommission år 1878.

Nobelpristagaren Robert Millikan påpekade 1923 att naturen hade satt säkerhetsutrustning i alla grundämnen. De har ingen energi att avge även om man klyver dem.

Det var några få exempel av tusentals som visar att vetenskapen ständigt utvecklas och dagens sanning blir lätt morgondagens lögn.

Så lyssna gärna på Greta men tänk själva…

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


8 responses to “Lyssna på vetenskapen

 • G Nordström

  Tyvärr så blir det alltmer vanligt att i alla medier att inte skilja på
  Klimat, Väderfenomen, Miljö.
  Det gäller allt från Berts Värld till Erik och Matti
  Miljö har inte med klimatet att göra, försök förstå det!

  Gilla

 • rustibus46

  Svensken går på allt-hjärndöda -.Arma land.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Naturligtvis ska vi lyssna på vetenskapen i frågan om klimatförändringar.

  Den uttjatade myten och lögnen om att minst ”97% av forskarna står bakom klimatlarmen”. Är naturligtvis inte fakta, sanning eller inte ens i närheten av vetenskaplig koncensus i klimatdebatten.

  Inom vetenskapen är det ingen som förnekar att människans leverne har en påverkan på vår natur, miljö eller klimat. Förutom de huvudsakliga klimatförändringar som ständigt pågår och så har gjort sedan urminnes tider.

  Det viktiga för alla människor att förstå och förhålla sig till, är hur vetenskapen bedömer, forskar och lägger fram vetenskapliga rapporter på i klimatdebatten. Hur den del av mänsklig påverkan, konsumtion och befolkningstillväxt, på vår miljö, påverkar klimatet, förutom de naturliga klimatförändringarna. Det är det frågan handlar om.

  Där finns det ingen ”97% koncensus”. Det är en myt som många politiker ,media och organisationer använder och medvetet ljuger om.

  De vetenskapsmän som är oroliga för människans del av påverkan i klimatförändringar, ligger på drygt 30 %. En siffra långt från minst 97%.

  James Taylor berättar lite om det här.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå väder eller som en del kallar det, ”klimatförändringar”……

  En kraftig snöstorm som drog över Island förra veckan har begravt hundratals islandshästar som stått ute i ovädret. Fler än 80 hästar har hittats döda, och över 100 saknas fortfarande.

  Island drabbades förra veckan av den tredje svåra snöstormen under december månad. Kring Reykjavik har det fallit åtminstone 42 centimeter snö, vilket är den största snömängden sedan 1937.

  https://svenska.yle.fi/artikel/2019/12/23/hundratals-islandshastar-begravda-i-snostormen-pa-island-bonderna-far-kritik-for

  Gilla

 • putte

  Råkade igår att titta på tv 4 som sände året som gick med kungaparet , hela upplägget verkade att ha som mål att vara en reklamfilm för MP .För det måste vara en fullträff när dom till och med fick med konungen i klimatdebatten där han pratade om granbarksborrar och solpaneler livligt påhejad av programledaren ,konstigt att dom inte fick in Greta också men det kanske berodde på tidsbrist .

  Gilla

  • odalkvinnan

   De får hugga mycket skog på Stenhammar. Det är granbarkborrar där. Många markägare har problem i Flenstrakten.

   Gilla

   • putte

    Ja att jag nämner granbarkborren beror på att kungen påstod att den har ökat på grund utav att det har blivit varmare vilket jag starkt betvivlar . Orsaken till att granbarkborren ökar beror nog till en stor del att skogsägarna inte är uppmärksamma på sin skog och vidtager dom rätta åtgärderna när dom får ett angrepp . Det bästa sättet för att bli av med baggen är att när man ser att man har fått ett angrepp det är att lägga ut fångstvirke det vill säga färsk granmassaved som baggarna då går på och förökar sig i , sedan får man köra ut massaveden ifrån skogen och barka den för då dör larverna som finns under barken .Visst det är ett tidskrävande arbete men finns viljan så går det .

    Gilla

 • Anders Nilsson

  IPCC agerar helt enligt deras uppdrag. Deras uppdrag är att kontrollera om människan påverkar klimatet och därför stryker de de rapporter som inte är av intresse för dem. Problemet är att hela världens politiker inte känner till vilket uppdrag IPCC har och därför misstolkas allt som kommer från IPCC. Alltså helt riktigt ca. 0,5% av världens klimatforskare tror att människan påverkar klimatet och 99,5% tror inte på detta.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: