Stäng

Ljusets högtid

I hela världen firar Judar Ljusets fest, Hanukkah, i åtta dagar med start den 22 december. Dessa datum ändras från ett år till ett annat och styrs av den judiska kalendern som baseras på solen och månens omlopp.

Högtiden firas till minne av Judas Mackabeus återinvigning av Jerusalems tempel år 164 f.Kr. sedan det under mackabéerupproret befriats från de seleukidiska härskarna.

Enligt Talmud förklaras helgen med en legend om ett mirakel. Det fanns olja till templets lampor för en enda dag, men Gud såg till att oljan räckte i de åtta dagar som behövdes för att få fram ny tempelolja. Chanukka som det ibland stavas varar därför i åtta dagar, och varje kväll tänds ljus till minne av detta under – ett ljus den första dagen, två den andra, och så vidare.

Chanukka upplevs ofta av den icke-judiska världen som ett alternativ till den kristna julen. Detta främst beroende på att chanukka ofta inträffar vid jultid, beroende på hur den judiska kalendern står i förhållande till den kristna, och många barn i judiska familjer får även gåvor under chanukka. En annan likhet är tändandet av chanukka-ljusen med ett nytt ljus för var och en av de åtta dagarna. Möjligen inspirerade denna sed till adventsljusen inom vissa grenar av kristendomen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

12 reaktioner på “Ljusets högtid


 1. …för mitt vidkommande kan Judarna få annektera
  Skåne…ta sitt pick å pack (militärmakten) med sig
  och rensa upp där nere…de skulle inte släppa en
  arab-jävel till över bron och på sikt göra Norden
  till en gemensam union, som fjollkungar i egen-
  intressen misslyckades genomföra för 111 år sdn

 2. Som skrivet redan , låt de utvalda fira vad de vill ! Bara de håller sig borta från oss vilket de inte verkar att göra . Inblandade i de flesta problem vi har . God jul skribenter , önskar Sjöström

 3. Ska Hedi Fried avgöra om SD (Sveriges största politiska parti) är rasistiskt eller inte? Kan man inte erkänna Förintelsen samtidigt som man ratar massinvandring?

 4. God jul.

  Bjuder på en fin julaftons låt till oss alla.

  Önska dig en stilla natt – Bo Kaspers Orkester

 5. Jaja nu loggar jag ut och äter julmat och dricker snaps och blir full som en kastrull.
  Jag önskar eder en god jul och ett gott nytt år alla Sverige vänner, nationalister sd:are, afs sympatisörer resten kan dra åt helvete
  GOD JUL!

   1. Jag protesterar inte mot att judarna firar Hanukkah. Dom kan gärna få tända sina ljusstakar, även om jag själv föredrar Lucia’s ljus.

    Det som jag ansåg vara osmakligt, var den lilla filmsnutten. I filmen användes Hanukkah som inramning i en hyllning av judisk militärmakt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: