Idag för 40 år sedan

24/12 1979 Invaderade Sovjetunionen Afghanistan!  Sovjet påstod att de upprätthöll det sovjet-afghanska vänskapsfördraget från 1978.

1988 beslöt den nya sovjetiska ledaren Mikhail Gorbatsjov, att det var dags att dra sig ur Afghanistan 1988.  Demoraliserad och utan seger i sikte började sovjetiska styrkor dra sig tillbaka 1988. Den sista sovjetiska soldaten korsade tillbaka över gränsen den 15 februari 1989. Cirka 15 tusen sovjetiska soldater hade då stupat!

7 thoughts on “Idag för 40 år sedan

  1. Hade USA inte levererat vapen till Mujahedin så hade kommunisterna knäckt gerillan och det hade blivit lugnt. Men i och med det Sovjetiska tillbakadragandet så tog Mujahedin över, utrustade som de var med vapensystem från USA. Ur mujahedin kom talibanerna, resten är historia.

  2. Mot slutet av kriget hade de sovjetiska mödrarna fått nog. De ställde sig, helt sonika, i vägen för sina söners riktade och laddade vapen och sa : ”Nu får det vara slut på dumheterna. Nu följer ni med mamma hem. Basta !!!”
    Det kallar jag mod och friska takter Till skillnad mot alla vänstergrupper som genom åren har beklagat sig över det svenska försvaret och vår försvarsindustri. På hemmaplan, där fred råder. Klart mycket enklare och helt ofarligt. För då kunde ju fegisarna demonstrera på förmiddagen och ändå komma hem till bingolotto på kvällen…

  3. Idag invaderar Afghanska barnsoldater Sverige understödda av Svenska femtekolonnnare i form av 50åriga klimateriekärringar finansierade av Svenska staten.

    • Få verkar förstå kopplingen till att Afghanistan är världens största tillverkare av opiater och cannabis, och männen som kommer från Afghanistan. Löfven skyller på ungdomarna i Danderyd, men han är ju nästintill utvecklingsstörd. Ta istället reda på hur narkotikan är involverad med alla ensamkommande män från Afghanistan i 20-40års åldern.

      • Och vad hade ASAP-Rocky för affärer pågång med afghanska gatubarn, ingen hanterar väl gräs mm alls?

Kommentera