Man behöver inte heta Albert Einstein för att förstå varför det finns korruption


KORRUPTION. Fackförbundet ST, är till för dem som arbetar inom staten, de har en tidning som heter ”Publikt” där de skriver om att en Nationell plan mot korruption ska tas tas fram. 

Regeringen planerar att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption. Planen ska ta ett mer samlat grepp om förekomsten av korruption med utgångspunkt i de problem och utmaningar som är specifika för Sverige.

Vid ett seminarium i samband med internationella antikorruptionsdagen presenterade civilminister Lena Micko, S, planerna på att ta fram en handlingsplan för att åstadkomma ett mer samlat grepp i arbetet mot korruption.

”Tillit till det offentliga är grunden för ett starkt samhälle. Men den tilliten ska inte tas för givet och det är vår uppgift att ge förutsättningarna att upprätthålla en förvaltning av hög kvalitet. En gemensam handlingsplan är ett steg i det arbetet”, konstaterade Lena Micko i ett pressmeddelande.

Handlingsplanen ska främst inrikta sig på den offentliga sektorn och skapa förutsättningar att bedriva ett mer effektivt och samordnat arbete mot korruption. Erfarenheter och kunskaper från myndigheter, andra organisationer och kommuner kommer vara en viktig del i arbetet med att ta fram en handlingsplan, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Det finns problem och utmaningar att ta tag i, även om Sverige internationellt sett framstår som ett land fritt från korruption, konstaterar regeringen. Det handlar bland annat om att korruption uppfattas som ovanligt och tar sig andra och ibland mer svårupptäckta former än i andra länder, däribland vänskapskorruption i olika former.

Varje år betalar det svenska välfärdssystemet ut runt 18 miljarder kronor på felaktiga grunder, enligt en rapport från en statlig delegation.

-Pettersson säger att man behöver inte Albert Einstein för att förstå varför det finns korruption också inom statliga myndigheter, exempelvis som vi sett på Migrationsverket, och varför ”felutbetalningarna” uppgår till ofantliga belopp.

Socialdemokraterna är specialister på att tillsätta efter partibok i stället för efter duglighet och förtjänst, det är en typ av korruption som kostar landet ofantliga summor och tillit.

Vi har också fått en annan typ av korruption som vi tidigare sluppit, handläggare på Migrationsverket gynnar den egna klanen eller religionen och kanske får en liten ”present” för uppehållstillståndet.

I kommuner som Södertälje har det varit problem med tillstånden för alkoholservering där vissa handläggare gynnade släkten och klanen.

Korruption har alltid funnits men med invandringen kommer en ny typ i oanad mängd.

De hånskrattar åt oss: Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”.

Ovanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Man behöver inte heta Albert Einstein för att förstå varför det finns korruption

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: