Hundratals registrerade på samma adress i Hässelby


BROTTSLIGHET & INVANDRING. Flera hundra personer är registrerade på en och samma adress i ett flerfamiljshus i Hässelby i västra Stockholm, skriver SVT Stockholm.

Steget Efter

Många av personerna på adressen har så kallade samordningsnummer – alltså tillfälliga personnummer – som bland annat ger en väg in i socialförsäkringssystemet. Systemet utnyttjas av kriminella som i många fall inte ens befinner sig i landet. Problemet är inte unikt för huset i Hässelby, utan återfinns på andra adresser i Stockholm och i fler svenska storstäder.

Kristdemokraterna kräver nu en lagändring kring samordningsnumren. Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson säger att det i dagsläget är en ”fin miljö i Sverige för organiserad brottslighet att verka i”. Samordningsnummer kan ges utan att identiteten är styrkt.

Skatteverket om samordningsnummer

-Pettersson säger att regering och övriga politiker är kriminella…

I detta program får vi exempel på olika asylbedrägerier och andra bedrägerier mot svenska myndigheter. Vi får också bildbevis på TV4:s insamlingsbedrägeri i Manila tillsammans med SOS Barnbyar.

Christer Bigander är en entreprenör som bor med sin familj i Filippinerna. Han har sedan 1987 rest över hela världen men främst i Asien. Han har varit involverad i flera olika projekt bl.a. som delägare i ett rederi med nio stycken stora kryssningsfartyg. Han har även tagit flygcertifikat och med eget flygplan transporterat varor runt om i hela filipinernas arkipelag.

På en resa till Barcelona kom han i kontakt med en pakistansk man som sade sig vara från Märsta norr om Stockholm. Mannen berättade för Christer att han tillsammans med några andra bodde halvårsvis i Barcelona och halvårsvis i Pakistan. Från Pakistan tog de med sig containers med kläder som de sedan sålde i Barcelona. Mannen hade rest från Pakistan till Sverige och ansökt om asyl, vilket han fick efter fyra månader. Han angav att han var under arton och var från Afghanistan. Någon kontroll om han talade något språk därifrån gjordes inte. Inte heller att han såg ut att vara runt fyrtio år var något problem. Under väntetiden på uppehållstillståndet bodde han i Märsta.

Så fort uppehållstillståndet var klart lämnade han Sverige och har sedan dess inte återvänt. Han har i dag en adress i Märsta, som han betalar 3000 kronor i månaden för till en svensk advokat som sköter all administration. Detta har pågått tre-fyra år. Mannens fru som bor kvar i Pakistan har ett bankomatkort med vilket hon plockar ut de svenska bidragspengarna med från det svenska bankkontot.

Att han har en fru i Pakistan samtidigt som han kom som ”barn” till Sverige är inget som har uppmärksammats av svenska myndigheter. Alla i gruppen hade genomfört samma bedrägeri. En av dessa hade fem olika identiteter i Sverige.
Christer Bigander berättar även om sina erfarenheter av Etiopien. Av en händelse kom han våren 2017 i kontakt med en resebyrå i Etiopiens huvudstad Addis Abeba med namnet Sweden travel. På dörren till resebyrån fanns en skylt med information om vilka bidrag som kan erhållas i Sverige. De sålde resor till Sverige för asylsökande.

Christer berättar att de hade en träningslokal där de utbildade resenärerna i vad de skulle säga vid ankomst, när de skulle kasta passet och annan viktig information. Av en slump fick han även kontakt med en etiopier som hade fått uppehållstillstånd i Norge. Denne person som hade spenderat sex månader i Norge, och sedan rest hem, inkasserade numera den månatliga summan av 9400 norska kronor i bidrag. Mannen hade sedan uppehållstillståndets och bidraget beviljats för sju-åtta år sedan inte besökt Norge en enda gång. Enligt Bigander säger de asylsökande från Etiopien att de kommer från just Etiopien. Detta blir ganska paradoxalt då Svenska UD klassar Etiopien som ett av de tryggaste länderna i Afrika.

Värst av exemplen på bedrägerier är ändå TV4:s program från SOS barnbyar i Filippinerna. Enligt Christer fanns mängder med faktafel i programmen. Han påtalade dessa genom ett brev skrivet till TV4. I programmet ber kända svenska skådespelare svenska folket att skänka pengar till SOS barnbyar. Christer som bor precis bredvid en sådan barnby hävdar att denna stått helt tom framtill TV4 började filma där. TV4 har dragit in tv-serien men SOS barnbyar har den kvar på sin Youtubesida.
I frågan om man som svensk i utlandet kan få hjälp av svenska myndigheter är Christers åsikt klar; du får klara dig själv. Om du inte råkar vara journalist, för då kommer media se till att politiker engagerar sig.

Christer Bigander som har tre barn med svenskt medborgarskap berättar att barnens mamma som är filippinska har inte beviljats svenskt uppehållstillstånd. Detta trots att de tillsammans äger en bostad i Sverige samt har ekonomiska medel att säkra hennes försörjning. En klar kontrast till hur lätt vissa andra grupper kan få svenskt uppehållstillstånd.

Swebbtv

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


18 responses to “Hundratals registrerade på samma adress i Hässelby

 • L

  Dra in bidragen hur svårt skall det vara sen kasta ut smutset

  Gilla

 • Magnus Eriksson

  Är det verkligen flera hundratals personer skrivna på samma adress? Eller är det betydligt färre personer som har flera olika identiteter för att kunna uppbära så mycket bidrag som möjligt?

  Gilla

 • Göran

  Är det fullt tekniskt möjligt att förhindra omfattande bidragsfusk både med och utan flerdubbla falska identiteter?
  JA, utan minsta problem!
  Göra andra länder det?
  JA!
  Är det något som Makthavare i Sverige kan tänka sig?
  NEJ!
  ”Då blir det Nazistiskt… ”
  De lider ju inte av det själva på minsta sätt….

  Gilla

  • Maja 2

   Folk och bostadsräkning aktuellt. Som förr i tiden då hyresvärdar hade pejling på alla som bodde i hyreslägenheter.
   Varför är det plötsligt borttagen tro?

   Gilla

 • Knutars

  Hade jag träffat en bidragsparasit så skulle jag ha filmat en intervju och skickat till polis. Det gäller att dokumentera erkännande och försöka få med namn och adress mm.

  Gilla

 • Kattsand

  Det är som om vi har både regering och lagar som uppmuntrar invandringsrelaterat fusk. Lagliga som olagliga.

  Gilla

 • gamgubben

  Ingenting förvånar en längre när det gäller hur slappt svenska myndigheter hanterar våra surt förvärvade skattepengar.
  Varför har vi en regering med ministrar? Javisst ja de rädda för att beskyllas för ministerstyre eller är det ingen som bryr sig, så länge arvodet kommer in på kontot?

  Gilla

 • Maurice

  Man blir så jävla trött. Om en svensk gör ett litet fel i sin inkomstdeklaration blir denne jagad med blåslampa. En sjuk svensk med läkarintyg som har förvärvsarbetat i 30-40 år blir utförsäkrad och ställd på bar backe. Familjen har i generationer varit med om att bygga upp Sverige. Politiker ska ställas till svars! Svetsaren gör ingenting. Avgå f-f!

  Gilla

 • Hanna

  Jag håller med Mona Sahlin- ”Det är häftigt att betala skatt” – när den går till såna här behövande entreprenörer från Pakistan.. 😦
  Det tycker nog Stefan Löfvén med när han kritiserar Ulf Kristersson som ”bottenlöst omoralisk” efter lunchen med Jimmie Åkesson.

  Gilla

 • Ruth Magnusson (@MagnussonRuth)

  Det verkar som om du Klas inte har något annat att göra än att läsa bloggen. Såvitt jag vet är det helt valfritt.

  Gilla

  • Lindy

   Det finns miljontals Klas i vårt samhälle, de utgör den överväldigande majoriteten men tystas och censureras av illvilliga personer med digert samvete. Han skrev ju bara den uppenbara sanningen och så tas det bort.Hur kontaktar jag näthatsgranskaren för detta är mer än vad jag tolererar, så fräckt, så förbaskat fräckt.

   Gilla

  • Tanten

   Klas?

   Gilla

 • Orvar d.ä.

  Det hela spektaklet är att ordna med ett befolkningsutbyte, detta på infödingarnas egen bekostnad.

  Allt noga arrangerat och orkestrerat av en grupp män med lustiga små hattar.

  Kvinnorna har inga sådana hattar, men väl engagerade i befolkningsutbytet: https://pbs.twimg.com/media/C0pRXdsUAAA49bA.jpg

  Hon är för övrigt ”Svensk”, det vill säga samma som äger våra media, banker med mera.

  Gilla

 • ossie

  Man undrar ju om dom är blinda folkbokföringen.

  Gilla

 • Monica

  Innan så var denna bostad jag hyr i ett hus som anses ligga i ett atraktivt område. Det var en privatägare som var nog med vem som fick hyreskontrakt i hans lägenhet. Sen sålde han sitt hus till allmännyttan där det har kommit hit en hel del från utomeuropeiska länder efter det. Det verkar som de har kommit hit direkt från sina hemländer och de flesta av dessa verkar ha ett nätverk sinsemellan. Men det jag skall ta upp är en annan som fick lägenhetskontrakt här trots att det fanns andra som var mer behov av lägenheten. En man från mellanöstern som de andra ovanstående som inte bodde här utan på löpande band hyrde ut sin lägenhet till olika personer och familjer. Dessa flyttad in och ut och det kom stora emballage och wellpappkartonger direkt från mellanöstern som de slängde bland soporna så det var lätt att läsa av då de hade avsändaradresser därifrån. Dessutom var det vänner och bekanta till dessa som kom hit som redan var etablerade här. Bilarna de kom med vars registrerings-skyltar stod på målvakter eller var avregistrerade med körförbud. Sedan åkte han ut men samma lägenhet hyrs idag ut till andra personer från mellanöstern som sällan är här.

  Gilla

 • käpphästar, genus, HBTQ, varmkorv, svenska kyrkan och en efterbliven statsminister

  Deltog dom i PISA? Det kanske var dom här som höjde resultatet?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: