Stäng

Norge har varit kristet i tusen år

Norske partiledaren Trygve Slagsvold Vedum anser att det  är viktigt att bevara det kristna kulturarvet.

”I över tusen år har Norge varit Norge en kristen nation. Det gör något med ett folk, precis som det har förgjort mig att växa upp i ett hus fullt av traditioner och historia. Berättelsen vi är en del av har något att göra med vår mentalitet och vårt tänkande, med våra speciella värden. Även om vi nu lever i ett mer sekulärt samhälle har vi lika fullt en millennial grund av kristna värderingar. Lyckligtvis försvinner den inte av sig själv. Människor går fortfarande till kyrkan när tragedin slår till i lokalsamhället. Och när naturkatastroferna rasar på dem som redan är fattiga ger vi. Du och jag. Inte för att vi känner de människor som drabbas, utan av solidaritet, ”skriver han.

Han förespråkar också att ta hand om gamla kyrkobyggnader.

”Enligt min mening är det inte en utmaning för mångfalden av tro att vi tar ansvar för att ta hand om våra kyrkobyggnader. Vi måste kunna ge extra medel för det. Det är inte ett angrepp på andra trosformer, utan en respekt för det arv och tradition vi är förvaltade av. Vi som land måste bevara viktiga historiska byggnader och vårt kulturarv, ”skriver Centerpartiets ledare i kronikan.

9 reaktioner på “Norge har varit kristet i tusen år

 1. Västeuropa inklusive Norden är inom en snar framtid helt Islamistiskt, det behöver man inte vara Einstein för att begripa och inse !


 2. endast större orter så va fallet, samma i Sverige
  de vi kallar Vikingatid levde kvar en bit in på 13-
  1400 talet…utan plundringar, sånt återupptogs
  först då Gusaf II Adolfs lakejer försåg sig då i
  början på 1600 talet…då när de flesta Slotten
  byggdes och fylldes med rov från kontinenten

 3. Säger man ”kristna kulturarvet” i Sverige, så förstår ingen vad man menar för något sådan finns snart inte kvar. Kyrkan jobbar som bäst på att alla ska få en ny Gud, som de kallar Allah.

  1. Svenska kyrkan är inget att bry sig gom längre. Det är en grupp aktivister som skulle göra sig bäst hoppandes på käpphästar likt ”vår” dysfunktionella svenska poliskår.

   Samma sak gäller de flesta svenska myndigheter, inget att bry sig om. Snar förlorar deras beslut legitimitet helt. Så går det när man genuscertifierar och hoppar käpphäst istället för att sköta sitt jobb.

 4. Mindre vetande individer anatomiskt uppbyggda som vissa kreatur men som är homo sapiens beter sig på samma vis i flock, kanske då mer organiserat i en i grunden medeltida ”religion”. Olika kulturer utvecklas vissa borde avvecklas eftersom de endast är till förfång för mänskligheten och inte har förmågan att tillföra något i ett civiliserat samhälle.

 5. Till skillnad från Svenskarna så tvångskristnades många i Norge, av andra Vikingar under den hänsynslöse och hårdföre Norske Kungen Olav Tryggvasson.

 6. Nu väntar vi på att den rakt igenom imbecilla korrupta Svenska Makteliten inklusive de giriga DDR-tanterna i Svenska Kyrkan ska anklaga Norge för att vara ”Nazistiskt” och ”Rasistiskt”!
  Liksom precis alla fungerande länder i Europa..
  Liksom Ryssland, liksom USA, Japan, Singapore….

 7. Att Norge varit en kristen nation över 1000 år är väl en sanning med viss modifikation. Att kristendomen kom först till Danmark sedan Norge och sist till Sverige men innan länderna var helt kristna tog det tid.
  Norge ex. vis blev ingen enad nation förrän 1035.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: