IS-systrarna från Bærum: Familjen försöker få kvinnorna till Somaliland


ISLAM. En oktoberdag 2013 försvinner plötsligt två tonårsflickor från sitt hem i Norge. Deras föräldrar pendlar mellan panik och förtvivlan. Så kom chockbeskedet, de hade tagit sig till Syrien. Systrarna från Bærum anslöt sig till islamska staten och har stannat kvar i IS-kontrollerade områden fram till i våras, då de kom ut från den sista IS-enklaven, Baghouz. De är nu internerade i Al Hol-lägret.

Nu vill familjen få ut systrarna ur det ökända Al Hol-lägret, där de har varit internerade i över ett halvt år, men familjen vill inte ha dem till Norge utan utlämnade till Somaliland där de är födda och har släkt. Systrarna är nu 22 och 25 år och har tillsammans tre barn födda i Syrien, enligt norsk lag är barnen norska medborgare.

Systrarna anklagas av polisens säkerhetstjänst (PST) för att ha deltagit i en terroristorganisation. De är efterlysta internationellt, men polisen har inte bett om att få dem utlämnade till Norge.

I boken ”Två systrar” gör författaren Åsne Seierstad en kartläggning av den radikaliseringsprocess som pågår lite här och var i Europa. Källmaterialet är Ayan och Leilas brev till kompisar och inlägg i sociala medier, men ovanligt nog också familjens vittnesmål. Det börjar med att moskén får en ny, karismatisk koranlärare. Han lägger större tonvikt än sina företrädare på vad som är halal och haram. Mat, kläder och uppförande är centralt för den som inte vill utmana profeten….

Läs mer på NRK.no…

-Pettersson säger att det kanske är något för Sverige, skicka de svenska IS-terroristerna till landet där de har sina rötter…

Somaliland utropade sig som självständigt från Somalia 1991, men har inte erkänts internationellt. Där att det fattigt men de har sluppit krig. Många somalier i Sverige tros vara från Somaliland men då är det svårare att få asyl så de ljuger om att de är från krigshärjade delar av landet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


5 responses to “IS-systrarna från Bærum: Familjen försöker få kvinnorna till Somaliland

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: