Invandrarstaden Malmö


”Malmö har alltid varit en invandrarstad” skriver socialdemokraten Eva Franchell i Aftonbladet.

Sverige och då även Malmö har haft invandring i hundratals år. Den var nödvändig, bra och fungerade utmärkt fram till det att Socialdemokraterna valde att förändra den i början av 1970-talet.

”I Malmö låste jag aldrig min cykel”, skriver Franchell i underrubriken. Jag är uppvuxen på landsbygden och låste heller aldrig min cykel förr, men även på landsbygden har situationen förändrats och där tar detta inlägg vid.

”Jimmie Åkesson skyller allt på invandrarna, men Malmö har alltid varit en invandrarstad, när jag var barn var det inget särskilt med det. Då cyklade jag genom hela stan och jag var aldrig någonsin rädd. Och inte låste jag min cykel för jag visste att i Malmö kunde man lita på folk”

Eva Franchell gör här samma fatala misstag som merparten av SD:s kritiker. Jimmie Åkesson skyller inte allt på invandrarna, för då tror jag inte att andelen invandrare som röstar på Sverigedemokraterna skulle öka som vi kunde läsa i Expressen 2018. Det är invandringen Åkesson, partiet och allt fler skyller på och invandringen är synonymt med den politik som bedrivits i århundraden och som fungerade fram till början av 1970-talet. Skillnaden mellan orden ”invandrare” och ”invandring” är stor, men detta låtsas varken Franchell och andra belackare om.

Den politik som lett fram till alla de problem vi dagligen hör om, bär samtliga partier i 7-klövern skulden för. Sanningen är att SD är det enda parti som inte har någon skuld och detta har de facto övriga partier i Riksdagen sett till att bidra med. Ibland gör sanningar ont och det är bara att ta del av dagens opinionsundersökningar för att inse hur ont det gör i de olika partikanslierna.

Invandringen till dagens Malmö är något helt annat än invandringen till Eva Franchells Malmö, precis på samma sätt som Annie Lööfs kära Maramö sett en förändring i demografin. Invandringen till Malmö och övriga Sverige bestod förr av en arbetskraftsinvandring med personer från närliggande länder och kulturer. Idag kommer merparten från länder och kulturer långt från vår egen och består främst av asyl- och anhöriginvandrare. Det som förr fungerade, slutade att fungera för decennier sedan. Där invandrare från Europa slussades in i samhället och bidrog till att finansiera vår välfärd med skatter, är många nya invandrares välfärd idag finansierade med hjälp av våra skatter utan att själva bidra.

Eva Franchell beskriver i sin debattartikel hur Malmö idag är lamslaget av ett eskalerande våld och hur otryggheten naglars sig fast hos invånarna. Bra så, men någon självkritik går inte att finna. 2013 skrev samma Franchell en text i samma tidning med rubriken ”Flyktingarna en del av Sveriges historia” där hon beskriver att Sverige måste ta emot fler och varför. Merparten av Sveriges nuvarande problem har en grund i att Sverige tagit emot alldeles för många flyktingar i kombination med en provocerande kravlöshet. Förvisso skrevs texten innan det stora kaoset 2015, men hade dåvarande och tidigare regeringar handlat i tid, hade vi kanske inte mötts av svarta rubriker så fort man öppnar en tidning.

Aftonbladet

I december 2018 skrev David Ahlin en artikel i Sydsvenskan med rubriken ”Invandringen har förändrat Sveriges befolkning i grunden”, i vilken han ställer följande fråga:

”Invandringen förändrar Sverige. Men förändringen sker långsamt. Processen är utdragen över många decennier. Vi ser detaljer, men orkar vi se helheten? Jag undrar om våra politiker nu är redo att bjuda in oss väljare till ett samtal om de kommande 30 åren”

Malmö stads webbsida kan man läsa att 1/3 av stans invånare är födda utomlands, men då är inte andelen invandrare medräknade. På SCB:s webbsida kan man dock läsa att 45 procent av Malmös invånare hade utländsk bakgrund i slutet av förra året. Hur många som var invandrare 1900 när Malmö hade 71 000 invånare förtäljer inte historien, men att det inte var några 45 procent kan vi nog själva lista ut och att ytterst få eller ens någon kom från länder utanför Europa är förmodligen ganska klart. Lite intressant läsning finns dock att tillgå på Wikirötter


21 responses to “Invandrarstaden Malmö

 • Scream

  problemet är inte vi andra utlänningar det är

  Araber Och Afrikaner som ni pumpar in o dom blir bara fler o fler o rånar.våldtar,mördar

  hur kan man ens ta in dom den ena mer hjärndöd än den andra hjärndöd

  hahaaaa alla länder kastar ut dom om dom försöker komma

  men ni korkade svenskar tar in dom kolla hur det ser ut i Malmö en krigszon o värre kommer det bli

  nu när partiet Nyans kommer säkerligenj komma in i politiken då är då det riktiga kaoset börjar bra gjort svenskar smarta ni är hahahah

  hemskt att se

  Gilla

 • Tony

  Sanning gör ont ja, det gjorde så ont i den sanning sägande?
  Nyhetskanalen SVT att SD är största parti att ännu inte
  orkat med att nämna det!

  ” ni vet om inte vi säger sanningen,vem gör det då”

  Gilla

 • Tony

  Eva Franchell är väl en Stockholmsdam, och dåligt
  insatt i Malmös historia,
  Det är stor skillnad på invandring och som i detta fallet
  är en invasion. Visst, här kom hit många nyttiga folk från
  Italien Jugoslavien, Ungern, Finland och andra under
  60-70 talet som kom i jobb, hade ambitioner att komma
  jobb, vilket många som invaderat staden idag inte har,
  och då blir en enorm belastning för stadens ekonomi.

  Eva Franchell är väl inte obekant med att Malmö stad
  varje år tar emot utjämningsbidrag på 6 miljarder bara
  för att hålla staden ovanför vattenytan,
  När dom Europeiska invandrarna jobbade här på
  60-70 talet gick staden runt för egen maskin,
  och det är en oerhörd skillnad!

  Gilla

 • ino

  Omkring år 1900 kom 90.000 svenskere til Danmark, så Malmø har næppe haft indvandrere på samme tid.

  Gilla

  • Maja

   Det var säkert en tillgång till er i j m f med dem som kommer nu.

   Gilla

  • Thomas

   Vilket stolpskott. Eva skriver ” när jag var barn cyklade jag genom Malmö, jag var aldrig rädd, låste aldrig cykeln”
   Det var slutet av 50-talet och en bit in på 60-talet du var barn Eva Franchell. Hur korkade artiklar kan skrivas?
   Eva kan säkert ta en titt på något bibliotek och läsa gamla tidningar Sydsvenskan fanns då på microfilm. Hur många sprängningar, mord,våldtäkter, bilbränder, överfall, upplopp, stenkastningar på blåljuspersonal,rån drabbades Malmö av 1960?
   Hon är så urbota korkad.

   Gilla

 • Argus

  Ständigt dessa ”invandrare”. Det är naturligtvis bekvämt att associera förmenta flyktingar, AKA ekonomiska migranter, med de utifrån kommande européer som bidrog till välfärdsutvecklingen i såväl Sverige som i hemlandet. De som arbetade från början och skickade överskottet till släktingar i hemlandet.

  Sedan gick Sverige från arbetslinjen till bidragslinjen och då blev det sådär med en populationsökning som inte förmår att bidra till utvecklingen. Arkitekterna bakom linjebytet var sossarnas eget LO vilka påstod sig värna de egna medlemmarna genom att lägga in sitt veto mot arbetskraftsinvandring och förespråka flyktingmottagning istället för som det sades värna om medlemmarna. Resultat blev istället att LO:s medlemmar är värst utsatta och har vänt sig ifrån S till SD.

  Gilla

 • Nisse

  Det är skillnad på om det kommer 10st eller 20000?
  Sedan beror resultatet om de nya vill blanda sig med folket dit de flyttar. Sker inte detta, kommer vi aldrig känna gemenskap och vilja att hjälpa varandra.
  Överallt på jorden, finns s k befrielserörelser, som jobbar för att bilda nya självständiga stater för en viss folkgrupp.
  Här i Sverige tror vissa det bli bättre ju fler grupper det finns. Det går emot våra nedärvda gener.

  Gilla

  • Tore

   Hellre 10.000st danskar än 1st migrant från Mellanöstern.

   Gilla

   • Thomas

    Ja Om vi nu måste ta hit ”utsocknes” så har jag oxå önskemål.
    hellre 9000 thaitjejer än 9000 skäggbarn från Afghanistan
    Batikhäxorna har haft sitt roliga nu. Det får vara nog.

    Eller om varenda muslim arab negrer zigenare tattare ensamkommande byttes ut exempelvis japaner i Malmö?
    Bara japaner överallt, som Sven Jerring sa: överallt japaner, japaner som hoppar, japaner som springer, japaner som ligger ner, japaner som står , överallt japaner.
    Då hade poliserna haft lite andra prioriteringar och sysselsättning.

    Efter att Japan åkte ut i fotbolls vm mot Belgien på ett mycket grymt sätt i sista sekunden så fotades Japans omklädningsrum efteråt när spelarna bytt om och duschat och lämnat. Det var kliniskt rent som i en operationssal,allt stod prydligt och rätt. Trots den stora besvikelsen var det ingen som betedde sig illa.
    Tänk ett omklädningsrum hos ett arabisk/afrikanskt land efter en liknande bitter förlust?
    Anticimex och sanering med högtryckstvätt hade inte räckt långt.

    Gilla

 • Mike E

  Vet inte om det är för att journalisterna och vänstern är oärliga eller dumma, men det är en djävla skillnad på invandrare och invandrare. Det är en djävla skillnad på en hantverkare från Vallonien (Belgien) och en muslim/analfabet från Mellanöstern/Afrika. Sverige har aldrig historiskt haft invandring från Mellanöstern och Afrika.

  Gilla

 • Ruth Magnusson (@MagnussonRuth)

  Ge tillbaka Skåne till Danmark, så kanske det kan bli ordning i Skåne.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Skåne

  Gilla

 • Tomas.

  Texten innehåller ett felaktigt påstående.

  Citerar: ” Sverige och då även Malmö har haft invandring i hundratals år.” Det är lögn.
  Mellan 1850 och 1950 hade vi ingen invandring alls.

  Däremot tvingades ungefär en tredjedel av vårt folk tvingades lämna fosterlandet. Ändå lades grunden till vårt välstånd då. Genom strävsamhet och viljan att göra det man gjorde väl.

  Svenskättlingarna i USA sägs vara ca åtta miljoner numera och de är väl sedda där.

  T.

  Gilla

 • Maja

  Och nu betalar vi notan. Den är mastodont. Industrilander har alltså bara varit en belastning?
  Varför vill alla hit om vi har ingenting att bjuda?

  Gilla

 • Invandrarstaden Malmö — Petterssons gör Sverige lagom! – Life, Death and all between

  […] via Invandrarstaden Malmö — Petterssons gör Sverige lagom! […]

  Gilla

 • Tore

  Eva måste låsa sin cykel
  Eva tycker inte det är invandrarnas fel
  Eva har läst historiebok upp och ner
  Det är inte bara cykeln som bör låsas in.

  Gilla

 • Peter Kostin

  ”Sverige och då även Malmö har haft invandring i hundratals år”
  Varför hade vi invandring samtidigt som vi hade en enorm utvandring? Verkar inte klokt. Sverige kunde inte försörja sin befolkning, därför flyttade människor.

  Gillad av 1 person

 • Kent

  Att det behövs ett moratorium i invandringspolitiken och att alla resurser sätts in för att städa upp i det moras som har uppstått borde vara uppenbart för varje sunt tänkande människa.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: