Rusta har plockat bort korsen från juldekorerade kyrkor


KRISTENDOM. Rusta AB är ett svenskt detaljhandelsföretag, grundat 1986, som marknadsför produkter för hemmet, både inne och ute. Det har över 150 varuhus i Sverige, Norge, Tyskland och Finland. Rusta är sin egen importör och grossist och de omsätter över 7 miljarder kronor och gör bra vinst. Moderbolaget heter Fasetten AB.

På Facebook skriver Nuri Seyhan Kino om att Rusta har tagit bort korsen från kyrkor som säljs inför julen. Det gjorde tre av varandra oberoende personer mig uppmärksam på. De hade känt obehag. Jag skrev till varuhuset. Ni ser svaret nedan. Jag har just ställt en följdfråga till kundtjänst:

Tack för svar. I Sverige finns numera många kristna som har förföljts för sin tro, över 200 miljoner kristna är förföljda i världen. I Syrien och Irak pågår det ett folkmord mot kristna. Det har bland annat Europaparlamentet kommit fram till. I stora delar av dessa länder har kyrkor sprängts i luften. Att ta ned kors från kyrkor ses som en del i förföljelsen. De som har vänt sig till mig efter att ha sett kyrkan hos er på Rusta har känt obehag. Vad anser ni om det?

-Pettersson läser ”Vi på Rusta tar inte ställning i religiösa frågor”. Det är precis det Rusta gör, de spottar på en tvåtusen-årig religion och en tusen-årig tradition i Sverige.  Det är ett bottenlöst krypande för islam och muslimer, någon annan grupp kan inte vara aktuell. Jag hoppas dekorationsbyarna står kvar osålda efter jul

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


38 responses to “Rusta har plockat bort korsen från juldekorerade kyrkor

 • Anders

  Nä, det tror jag inte på. Kollade i affären i veckan. Ingen tror på att rustas personal packar upp och demonterar krims-kramsfigurerna utan det är generiska figurer som ser ut som de gör från början, så ingen har ”tagit bort” något. Det finns visserligen figurer som benämns som ”church” på hyllan (vilket är obegripligt när det inte är ”inkluderande” nog) och har visserligen attribut som klockspel som kan vara ägnat att lura av ”kristna” pengar (ingen vettig köper det) men kan annars vara vad som helst, som ett klockspel till stadshuset. Om de skulle ha ”tagit bort” kors på ”kyrkor” för att vara ”inkluderande” så varför benämner de dessa som ”church” och inte bara något ”generiskt religiöst”. Och om en hedonist av vilket slag det vara må ändå köper en ”church” så har de knappast något emot ett kors också (?), många använder det ”profant” ju. Så här stämmer något inte. Rustas svar, om det är äkta, är dock konstigt. Men när jag mejlat till kundtjänst i egna frågor har jag förstått att de har noll koll.

  Gilla

 • Luay

  Kommer aldrig att handla på rusta

  Gilla

 • Maja

  Jag tycker att alla köper en kyrka och lämnar tillbaka den som bristfällig.
  ”Kors saknas.”

  Gilla

 • Lars

  Vad ni alla tycks missa är att Rusta inte tagit bort ett kors, det har aldrig funnits på den produkten enligt Rusta. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rusta-dementerar-att-de-tagit-bort-kristna-kors-fran-julprydnad-en-olycklig-formulering
  Som någon här påpekade så är det ju ingen idé att ta bort ett kors från kyrkan då kyrkan i sig är en kristen symbol. En buddist, hindu eller muslim lär ju inte vilja köpa kyrkan, med eller utan kors.
  Sverige har tillräckligt med problem med integration utan att en massa personer skall överreagera och hitta på saker som inte stämmer. Du som bloggar bör kolla fakta innan du lägger ut det här inlägget.

  Gilla

  • rune

   I ett skärmdumpat mejl antyder företagets kundtjänst att man medvetet tagit bort korset för att anpassa julprydnaden till muslimska och andra icke-kristna kunder. Till SVT Nyheter bekräftar nu Rusta att mejlet som cirkulerar är autentiskt – men att man ”har uttryckt sig olyckligt”.

   Gilla

  • Maja

   Moskeerna skall inte finnas i Sverige. För att anpassa oss till det gamla Sverige. Inget gnäll bara fakta.

   Gilla

  • Onkel Björn

   Lars, bra skrivet, håller med. det finns viktigare saker att förfasa sig över än ett kors på en kyrka. Jag är visserligen uppväxt i ett hem med en pappa som var väldigt traditionsbunden. Varje jul skulle kyrka, krubban, de 3 vise männen och andra figurer fram. På vår kyrka fanns då ett kors och hade korset ramlat av i förvaringen var fadern noga med att limma fast den igen med karlssons klister. På kyrkan fanns det även ett spelverk som man kunde dra upp och som sen spelade en melodi, vill minnas det var stilla natt.
   Även om jag, nu som vuxen, är tacksam över att ha vuxit upp i ett hem där man varit noga med att fira alla helgerna så har jag full förståelse för att tiderna har förändrats och jag tror inte att det bara beror på den invandring vi haft. Folk i dag väljer bort helger. Fler och fler tar semester över jul och nyår och åker till solen istället.

   Gilla

   • Maja

    Moskéerna pryds av en halvmåne.
    Vad tror du muslimer skulle säga om man hade utelämnat det i en miniatyrbyggnation, eller det är kanske förbjudet att göra såna?
    Nu klyver jag hårstrån men funderar kring detta bara för sakens skull.

    Hittade det här ;
    ”https://www.ncc.se/media/nyheter/ncc-avslutar-samarbete-om-moskebygge/

    Gilla

 • . Aki

  Det är solklart!
  Både Rustas styrelsen och Regeringen är i behov av AKUT PSYKHJÄP

  Gilla

 • D Frej

  Har Rusta måskeer med bortplockad skära också?

  Gilla

 • Tony

  Jaha, då har jag prickat av ytterligare ett fegt företag från
  listan där jag inte kommer att handla någon julklapp,
  Det är sådan förrädarmentalitet som ska kosta,
  men dom vill väl bara ha Muslimer som kunder, dom
  säljer ju tyger och varje muslimkärring är ju insvept
  i flera meter, så dom lägger väl sina bidrag där.

  Gilla

 • Peter Kostin

  Men även om man tar bort korset återstår ju kyrkan. Och jag betvivlar att en enda muslim vill ha en kyrka ståendes i sitt fönster

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Varje företag har ju nu för tiden en egen ”värdegrund”, där man pratar i termer av ”allas lika värde” och ”mångfald”. Skrivet i så fina formuleringar och förmedlandes ut till kunder, i både tal och skrift.

  Det roliga i detta, är ju att effekten blir att man blir mer enfaldiga än mångfaldiga.Det verkar ingen reflektera över.

  För öppenhet och riktig demokrati, med sin fulla yttrande – och åsiktsfrihet, har ju inget med ”värdegrunds-demokrati” att göra.

  ”Värdegrunds-demokrati” stryper istället och smalnar av den riktiga och öppna demokratin för människor. Den kräver konstigt nog att alla ska vara på ett visst sätt i samhället. Eller där människor jobbar eller medverkar.

  Sedan kan man fråga sig hur många olika ”värdegrunder” det finns författade i Sverige? I kommuner, landsting, myndigheter, företag och på alla andra ställen. Tänk vad pengar det har förbrukats på ”värdegrundsarbete”, i detta samhälle. Till vilken nytta kan man fråga sig?

  Humanism och respekt för demokratin, är enkla ord, som är betydligt viktigare att förmedla ut till människor. För de står för den riktiga mångfalden och öppenheten..

  Gillad av 1 person

  • Onkel Björn

   Många värdegrundsmöten blev det!
   Jag gick ur facket sedan dessa lanserade ett värdegrundsspel, som man skulle spela på de arbetsplatsmöten som hölls varje månad.
   Och det var viktigt att alla var med. Suck, säger jag bara. Vart tog etiken och moralen vägen?

   Gilla

 • grunehetgrot

  Heja JESUS !!!!!!!

  Gilla

 • Käpphäst

  Dom borde Rusta ner.

  Gilla

 • Varjager

  Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Hatet mot Europeiska traditionella kultur yttringar är bestående.

  Gilla

 • Onkel Björn

  Nu är ju Rusta bara ett i raden av affärskedjor som vikt sig för mångkuturen och den pk åsiktskorridoren.
  När det gäller kristna religiösa attiraljer , så har ju den svenska kyrkan för länge sedan visat på viken sida man står, vilket fö fått många att gå ur kyrkan, vilket även inkluderar mig själv. Så själv ser jag nog inte det som någon stor sak det Rusta nu har gjort.

  Gilla

 • Hanna

  Det svaret var bland det värsta jag läst. De följer ” folkmassornas trender”?? Jag har ett Rusta nära där jag brukar handla hushålls – o hygienprodukter och barnen brukar handla julklappar som de ger bort där tack vare priserna. Verkligen slut med det nu! Händer sånt här i andra länder också att man bara plockar bort kors överallt helt plötsligt?

  Gillad av 1 person

 • Kurt

  Money makes the world go round! Allt för att öka vinsten,
  Kanske snart vi få höra arabiska sånger i de stora varuhusen.

  Gillad av 1 person

 • Argus

  Bara en konsekvens av att kristenhet inte längre finns i Svenska kyrkan? 😉

  Gillad av 1 person

 • Gustavsson

  En kyrka utan kors är ungefär som ett änglaspel utan klockor.
  Helt otroligt vad mycket vansinniga saker de gör bara för att vara blattepacket till lags.

  Gilla

 • Mm

  Färdighandlat på Rusta, tack för mig och lycka till med mångfalden

  Gilla

 • Kent

  Jaha då kan man inte handla på Rusta längre.
  Men vi har fått Dollar Store i våran stad nu så det finns alternativ.
  Lär vara en schysst ägare till den kedjan.

  Gillad av 1 person

 • valentin

  Rusta ner rusta, sluta handla där!
  maila customerservice@rusta.com och hälsa adjö, stötta dollar store ett schysst företag med schyssta värderingar och rskryggad chef

  Gillad av 1 person

 • Hemlaren

  Tack för mig, Rusta!
  Ni är numera på min bojkottlista. Ni kanske får fler kunder genom att anpassa er till en kultur som inte hör hemma i vårt land, men jag är rädd att ni tappar ännu fler.

  Gilla

 • Thorsten Schütte

  I Tyskland har många kyrkor en tupp på tornspiran, som ska påminna om Petrus svek mot Jesus som han blev medveten om när tuppen gal, men sedan blev Petrus en modig apostel.

  Gilla

 • SVENSK

  Det är ingen kyrka, utan en modifierad moske’!
  De tar en bit i sänder.

  Gilla

 • Cirkusen fortsätter.

  BOJKOTTA RUSTA, PÅ SAMMA SÄTT SOM DE VÄNDER RYGGEN ÅT SVERIGE OCH SVENSKARNA.

  FY FAN, för hycklande knäböjande knähundar.

  ALDRIG MERA RUSTA….detta ska spridas till alla för info.

  Sjuk – Sjukare – Rusta

  Gilla

 • age

  S L U T H A N D L A T på Rusta ….,!

  Gilla

 • age

  Står Rusta möjligen under tryck från våra LANDSFÖRRÄDARE, socialdemokraterna,
  som skrev kontrakt med muslimerna redan
  1999 om att bidra till att göra Sverige till
  ett muslimland?

  Vi är i alla fall på god väg dit!

  – och du tar en extra gratisdrink i baren medan
  Titanic (Sverige) tar in vatten (muslimer) och
  snart sjunker!

  Synd om dig och alla andra unga!
  Jag är så gammal att jag kan skita i det!

  Skyll dig själv! – som man bäddar (röstar)
  får man ligga!
  Vi, Sverigevänner, gör dock vad vi kan.

  Gilla

 • Pettersson

  Kollade du Claes Ohlssons juldekorationer?

  Gilla

 • Ahmed Efendi

  Då vet man att man inte skall handla i rusta. Vi bor i kristet land och vi förbli kristna oavsett vad muslim vänliga rusta tycker.

  Gilla

 • turrim

  Bra att jag åkte till Claes Ohlson i dag och inte till Rusta när jag köpte en pryl.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: