Jehovas vittnen får rätt till statsbidrag – efter tolv år

RELIGION. Jehovas vittnen ansökte om att få statsbidrag enligt lagen om stöd för trossamfund 2007. Det har varit en lång kamp mellan Jehovas vittnen och regeringen. Sommaren 2009 avslog regeringen ansökan första gången och därefter har ärendet varit uppe i Högsta förvaltningsdomstolen tre gånger – samtliga gånger har Jehovas vittnen fått rätt.

Från Jehovas hemsida

Tidigare har regeringen vägrat statsbidrag bland annat med hänvisning till att motståndet inom Jehovas vittnen mot blodtransfusioner avseende minderåriga riskerar enskilda barns liv och hälsa.

Men nu har regeringen alltså ändrat sig. I beslutet, som är daterat den 24 oktober, hänvisar regeringen till Högsta förvaltningsdomstolens dom från 2017. Då konstaterade domstolen att det faktum att medlemmarna i Jehovas vittnen uppmanas att vägra blodtransfusioner för barn inte automatiskt innebär att samfundet inte uppfyller kravet för att få statsbidrag.

Högsta förvaltningsdomstolen slog samtidigt fast att en förutsättning för statsbidrag var att samfundet inte uppmanar sina medlemmar att inte godta att samhället i vissa frågor ingriper till förmån för barn.

-Pettersson noterar att regeringen ger sig först efter det tredje bakslaget i Högsta förvaltningsdomstolen. Jehovas har år efter år nekats statsbidrag, detta samtidigt som det vräkts skattepengar över muslimska församlingar.

Myndigheten för stöd till trossamfund har 2019 en budget på 93 miljoner. Det är regeringen som avgör vilka trossamfund som får ta emot statsbidrag. Myndigheten fördelar årligen statsbidraget till trossamfunden i form av organisationsbidrag, verksamhetsbidrag och projektbidrag.

Svenska kyrkan omfattas inte av detta.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Jehovas vittnen får rätt till statsbidrag – efter tolv år

 1. Får inte Plymothbröderna och Sjundedagsadventisterna några pengar?:-)
  I listan för bidragsberättigade trossamfund kallas de 233 islamiska föreningarna för samverkansföreningar.
  Det är dom som får något för pengarna.

 2. Notiman. Han skapade inte islam och imaner….de gjorde sig till detta själv. JW. har ALDRIG tagit del i krig och kommer aldrig att göra detta.Däremot blir de avrättade för att de INTE tar del i krig.En viss skillnad mot de som kallar sig kristna.

 3. Sossarnas valboskap erhåller mångmiljonbelopp till indoktrinering , hjärntvätt , terroristaktioner , mord och våldtäkter

 4. Tja om islamistiska föreningar får statliga bidrag så kan jag inte se att de kan neka Jehova detsamma.
  Det enda RÄTTA vore naturligtvis att NEKA bidrag till ALLA religiösa föreningar oavsett åskådning.

 5. Jehovas Vittnena har slutat att informera om världens undergång. Jag frågade varför vid deras senaste besök och fick ett stort leende till svar.
  – Nu finns Greta…

  Med tanke på bidragen till andra samfund och sekter, är det orimligt att JV inte skulle få bidrag.

 6. Alla ev bidrag till Religiösa ”sekter” föreningar skall givetvis inte existera utan motkrav som gynnar Sverige !

 7. Har en bekant som är med i Jehovas. Han tror blint på att Jehovas ska ta över världsordningen dvs att världens ledare ska lämna över makten till Jehovas. Har skrattat gott år honom många gånger. Detta kan ju ingen människa som har alla hästar hemma tro på.

 8. Jehovas Vittnen ringer stundom på dörren. De är alltid två och propert klädda. De är artiga och trevliga. Jag tackar vid dörren för besöket men vill inte ha deras broschyr eller ett samtal. De bugar, önskar en trevlig afton och går vidare. Tänk om alla med för mig annan trosuppfattning vore lika trevliga, utan krav och hot.

 9. Varför inge bara införa demokrati och jämlikhets och mänskliga rättighets krav för ALLA som ska få skattebidrag så kommer folk sortera borta sig själva.

 10. Jag tycker att INGA religiösa föreningar ska få en enda krona. Vare sig jehovas, muslimer eller svenska kyrkan. De kan finansiera sitt skit själva. De finns INGET i världshistorien som har skapat så många krig som just religionen. Bara i Sverige har kyrkan behandlat fattiga som skit. De fick ge kollekt för att inte få dåliga skördar. Den kvinna som blev med barn utanför äktenskapet fick gå till prästen och skämmas. Hur många pedofiler har inte gömt sig bakom kyrkans murar ? Fy fan vad ruttet och vilken dubbelmoral att se ner på vanligt folk som gör så gott de kan samtidigt som man våldför sig på barn

 11. Finländare hade en rekreationsplats utanför Stockholm. Det togs från dem, inga statliga bidrag för den finska kulturen och för de sjuka som ville tillbringa en helg där.
  Då var pengarna slut.Detta för ett antal år sedan.

 12. Det är väl så att bidragen till trossamfund är ämnade till islamska diton. Så har Jehovas råkat komma på att de också kan söka och sedan haft fräckhet att överklaga och inte ge sig.
  Jehovas behöver säkert allt stöd de kan få nu när de blir utkonkurerade av Greta Thunberg i branschen jordens undergång.

 13. Det är dags att slopa alla bidrag till religösa samfund, oavsett vad de tror på. Låt medlemmarna pröjsa, samma som om jag skänker pengar till Flat Earth 😉

 14. Fabler för mig men låt säga att det är sant. Om gud nu skapat allt detta underbara, hade han bara en dålig dag när han skapade islam och muslimer?

 15. Ja, det visar hur sjukt detta land har blivit! En tämligen harmlös organisation som Jehovas rannsakas in i minsta detalj medan, som sagt, pengar öses över Islamister! Det visar på en dold agenda att islamisera landet!

Kommentera