Löjrommen ska reserveras för sälen


MILJÖ. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ville att fisket på siklöja skulle stoppas i år. SLU har i sitt yttrande tagit hänsyn till de skador på siklöjebeståndet som vikaresälen gör.

Förslaget har dock inte tagits emot väl av yrkesfiskarna i Norrbotten. – Hur tokigt som helst, säger Kjell Strömbäck, vice ordförande i Kustfiskarnas producentförening. 

Enligt Strömbäck räknades förra årets löjfiske, med 962 ton, som ett normalår. Stora variationer från år till år uppges också höra till det normala.

– Vi har varit nere på 200-300 ton under dåliga år men snittet ligger nog mellan 700 och 900 ton. Att föreslå noll ton på friska och stabila bestånd saknar helt verklighetsförankring, säger Strömbäck vidare.

Kalix löjrom. Bild från Norrbottens kustfiskare

Fångsterna av siklöja i Bottenviken beskrivs som ”rekordartade” i år, en fisk som ger den världsberömda Kalix-löjrommen. Ändå rekommenderar den rådgivande myndigheten, SLU, nollfångst, därför att sälen äter så mycket siklöja. 

-Pettersson får läsa två gånger för att förstå. Det finns alltså mycket med siklöja men den ska reserveras för vikaresälen. Tanken att det är för mycket säl har tydligen inte slagit SLU och vad sälarna ska äta när de ätit upp all siklöja vet inte jag.

Det är som bönderna här i söder skulle förbjudas att skörda för att vildsvinen behöver säden på åkrarna.

För övrigt står sälen för en av mänsklighetens största katastrofer. I valrörelsen 1988 sägs att valresultatet, där miljöpartiet kom in i riksdagen, berodde på säldöden i Kattegatt som påstods bero på miljöförstöringen, det visade sig dock att ett virus var orsaken.

Kalix löjrom tappar miljöcertifiering. Sikllöja fångad efter den 9 november i år kommer ej att få säljas. Orsaken är att villkoren gällande siklöjans beståndsstatus och förvaltningsstrategin inte kunde uppfyllas inom den angivna tidsramen. Beslutet fattades av Bureau Veritas i samband med den fjärde årliga revisionen av fisket.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


9 responses to “Löjrommen ska reserveras för sälen

 • Ettan

  Jag som är yrkesfiskare vill ha säl i havet och ser dem som mina vänner, men sveriges kanske 50000 sälar äter 5-7 kg fisk per dag. Räkna ut vad det blir och jämför med vad yrkesfisket tar upp.

  Gilla

 • Kalle

  Om du är kommunist och hatar vita samt är urkass på matte så lan du säkert få en anställning på den skattefinansierade myndigheten SLU.

  Gilla

 • turrim

  Den svenska modellen: Imamer som är säkerhetsrisker är viktigare än svenska folkets säkerhet och sälar är viktigare än norrländska löjromsfiskare.

  Gilla

 • Maja

  Hemgjorda blinier, smetana , kalix löjrom, rödlök.
  Det kan inte bli bättre.

  Gilla

  • Pettersson

   Maja, du glömmer det viktigaste. Den iskalla vodkan av bra kvalité.

   Löjrommen är dyr, en enklare förrätt är: salt knaprig inlagd gurka med Smetana och honung. Salt, syrligt och sött som passar mycket bra ihop och tillsammans med vodka.

   Gilla

   • Maja

    Säljer det bästa av gurkor i affären ( både polsk syrad och finsk ättiks och surgurka samt smetana och god honung.
    Det har många av mina kunder lärt sig att servera till sina gäster . Det är verkligen gott.

    Gilla

 • Billy Boy

  Medan företrädarna för Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Kustfiskarnas producentförening träter om vilka skador på siklöjebeståndet som vikaresälen gör så simmar sälen lugnt på som förut …

  Gilla

 • Tanten

  Världens mest fantastiska naturliga delikatess!!

  Gilla

 • Johan

  Ett halvår före säldöden inträffade hade MP 10% i opinionsundersökning. När säldöden inträffade började de andra partierna prata sälar och miljö och MP väljarstöd sjönk.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: