Stäng

Regeringen utreder medborgarskap men gömmer sig om att återkalla terroristernas

MEDBORGARSKAP. Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har kommit överens om att tillsätta en utredning för att skärpa kraven på den som vill bli svensk medborgare, men regeringen har uttryckligen skrivit in i utredningsdirektiven att inga grundlagsändringar får föreslås. Därigenom stoppas förslag som skulle göra det möjligt att dra tillbaka medborgarskapet för personer som har dubbla medborgarskap. Det kräver nämligen att grundlagen ändras.

 

By Bengt Nyman is licensed under CC BY 2.0

– Genom den formuleringen utesluter regeringen den kanske mest akuta medborgarskapsfrågan, nämligen att Sverige saknar möjlighet att återkalla medborgarskap, exempelvis för personer som har stridit för IS och har begått terrorbrott, säger moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

Strömmer pekar på att andra nordiska länder har den möjligheten, liksom flera andra europeiska länder. Det är Sverige som sticker ut.

– Regeringen ligger många steg efter. Den stora principiella frågan, nämligen att Sverige är värnlöst mot människor som missbrukar det svenska medborgarskapet, den frågan väljer regeringen uttryckligen att hindra utredaren att titta på, säger Strömmer.

I dagsläget är det SD och M som driver frågan om att kunna återkalla medborgarskap.

Det som däremot ingår i utredningens uppdrag är att senast den 15 oktober nästa år lägga förslag på hur prov i svenska och samhällskunskap ska utformas och bedömas för att avgöra om någon kan bli svensk medborgare.

”Språk är ingången till jobb och etablering i samhället. Goda möjligheter till språkundervisning och utbildning är en förutsättning för att underlätta inträdet på arbetsmarknaden och samhället i stort. Samtidigt är det viktigt att kraven utformas rättvist, rättssäkert och ändamålsenligt”, säger justitieminister Morgan Johansson (S) i en kommentar.

Utredaren ska också titta på andra frågor som rör medborgarskap, bland annat möjligheten för föräldrar att ansöka om att barns medborgarskap dras tillbaka. För att skydda barn mot hedersrelaterat förtryck kan den möjligheten behöva begränsas, anser de fyra partierna.

Utredningen ska även se över om det går att försvåra för vissa grovt kriminellt belastade unga att bli svenska medborgare, samt titta på regelverket för statslösa barn som föds i Sverige.

Den 1 maj 2021 ska utredningen lämna sitt slutbetänkande.

-Pettersson undrar varför inte moderaterna gjorde klart sitt vallöfte från 2010. Medborgarskap ska vara svåra att få, de ska kunna återkallas under vissa förutsättning, medborgarskap och uppehållstillstånd ska dras in för dem som ljugit vid ansökan.

I februari 2009 presenterade migrationsminister Tobias Billström (M), socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) och arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson en i mitt tycke bra utredning om brister i invandringspolitiken som publicerades i DN. Denna utredning låg sedan till grund för den invandringspolitik som moderaterna gick till val på i september 2010. Eftersom det snart är val igen så låt oss titta på moderaternas vallöften så kan ni själva bedöma hur väl de hållit sina löften.

Moderaterna krävde väsentligt hårdare invandringspolitik med självklara förslag som: Sverige som invandrarland måste se sanningen i vitögat.

 • I Sverige gäller svensk lag.
 • Medborgarskap som getts på felaktiga grunder, exempelvis genom falsk identitet, hot eller mutor ska återkallas.
 • Den som får avslag på sin asylansökan ska inte kunna stanna kvar i landet.
 • Utländska medborgare som dömts för grova brott ska utvisas.
 • Invandrare ska inte ha rätt att fritt välja bostadsort.
 • Tillräckliga kunskaper i svenska måste bli obligatoriskt.
 • Vägen till Sverige kan inte enbart bygga på asylsökande och deras anhöriga.

Sedan gjorde moderaterna upp med Miljöpartiet och allt blev värre än det var.

”fika” by ruminatrix is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

8 reaktioner på “Regeringen utreder medborgarskap men gömmer sig om att återkalla terroristernas

 1. En kvinna en finska berättade att på 60-talet när hon skulle söka svenskt medborgarskap så stod det att hon skulle föra god vandel annars skulle det nyförvärvade medborgarskapet ryka. Har grundlagen ändrats sen 60-talet om det förhåller sig så finns det något juridiskt kryphål som kan ändra lagen snabbt? Tänker på hur dessa ”ensamkommande” från Afghanistan utan vidare fick stanna kvar här med hjälp av höga politiker betr gymnasiestuder. Då kringgicks lagen. Varför kan det inte tillämpas i detta fall då det handlar om terrorister och medborgaskap som flera tycks ha fått på felaktiga grunder och oegentligheter?

 2. Nya stora mängder Afghaner lär vara på gång till Sverige från
  Tyskland detta trots att storljugaren Löfven säger tvärtom.
  Han är Sveriges svar på Munchausen som också var lagd
  åt det hållet att merparten han uttalade var lögn, men har var
  ju åtminstone inte Statsminister? Det är beklämmande när en
  storljugare ska leda ett land i fördärv!

 3. Man vill inte straffa IS-terroristerna och man vill vara säker på att Sverige kan fortsätta vara en fristad för terrorister av någon anledning man inte vill tala om. Det här är inget misstag, lika lite misstag som när man förhalar förbud mot terror-resor, eller ger terroristerna som kommit tillbaka förmåner som förtur till bostad och sedan skyddad identitet.
  Jag blir inte fövånad om man försöker få hit fängslade terrorister i smyg eller under någon förevändning (barnen t.ex).
  Ett regimskifte som tar terrorhotet och andra problem på allvar vore bra så man slipper få inbördeskrig (och slipper att själv bli flykting) om ett antal år.

 4. Vi har fegisar till politiker som inte vågar ta detta beslut, annat var de för de ensam kommande ”barnen” från Afghanistan, det blåste socialdemokraterna och regeringen igenom alla laginstanser trots alla varningar från olika instanser. Men så det också skillnad på folk och folk det visar ju socialdemokraterna tydligt.

  1. Valboskapen har förtur, Svenskarna mobbas och trakasseras vi kommer alltid i andra eller tredje hand och helst om 7 klövern får bestämma sist. Sverige är ett drömland för terrorister, mördare, våldtäktsmän, hela skalan av brottslingar.
   Politikerna skänker bort Sverige till kreti och pleti.
   Utredning, utredning och utredning som helst ska ta ett par år innan och om det händer något där har Svenska politiker OS guld som i en ask.

 5. Detta visar att den socialdemokratiska regeringen vill ha in dessa IS-terrorister i Sverige. Danskarna kunde genomföra en lagändring som förhindrade just detta på endast några veckor. Där ser man skillnaden.

 6. Att ändra grundlagen tar bara ett par månader om ”viljan finns några dar före valet och samma efter så är saken biff !

Kommentera

%d bloggare gillar detta: