Stäng

Internet 50 år idag

HISTORIA. Det var den 29 oktober 1969 som två datorer första gången hade kontakt, en forskargrupp på universitetet UCLA i Kalifornien lyckades skicka ett meddelande från en av sina datorer till en dator på Stanford University, drygt 50 mil därifrån över nätverket Arpanet.

Skärmdump från Nyheter24- 

Det var ett frö till det som  idag är nästan självklarheter. 1973 var 40 datorer uppkopplade, norrmännen är tidigt ute och ansluter sig via satellit 1973. Det egentliga internet som var militärt startade 1983.

En natt i juni 1984 ser en ung forskningsassistent på Chalmers, Ulf Bilting, till att Sverige för första gången ansluts till internet. Han ordnar en uppkoppling till datorn på institutionen för informationsbehandling. Denna historiska händelse sker mitt i natten för att inga kollegor ska bli störda av eventuella datorkrascher.

Några milstolpar ur internethistorien

 • 1969 – världens första meddelande skickas mellan två datorer på Arpanet, internets föregångare
 • 1971 – det första e-post-meddelandet skickas
 • 1973 – Arpanet blir internationellt genom en koppling till Norge
 • 1983 – Arpanet går över till protokollet TCP/IP som är den teknik som fortfarande används för att överföra information över internet.
 • 1989 – Tim Berners Lee utvecklar World Wide Web, ett protokoll som gör det möjligt att länka samman information, visa bilder och ljud.
 • 1993 – Internet får sitt stora genombrott när Mosaic, den första webbläsaren som riktar sig till vanliga surfare, lanseras.
 • 1994 – Det svenska valresultatet skickas ut via mejl vilket både skapar stor uppmärksamhet och gör att svensk media skaffar internetuppkoppling.
 • 1994 – Carl Bildt skickar ett mejl till Bill Clinton, det första mellan två statsmän.
 • 1996 – Internet utses till Årets julklapp.
 • 1998 – Hem PC-reformen sjösätts efter att Riksdagen beslutat att den som skaffar en persondator hemma kan få göra avdrag. Därmed får många svenska hushåll sin första dator och internetanslutning.

Läs om 21 fantastiska fakta om internet

Internetstiftelsen

-Pettersson säger att 29 oktober 2019 konstaterade Aftonbladets fantastiska krönikörer att Internet är världens mest onödiga uppfinning, de längtar troligen tillbaka till tiden när lögnerna fick stå oemotsagda i papperstidningen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

4 reaktioner på “Internet 50 år idag

 1. Tänk vad Pravda media skulle kunna lura och ljuga och komma undan med det om inte sanningen kunde publiceras på Internet.

 2. jobbade extra inom hemtjänsten för 100 år sedan typ och var mycket ung. Sommarjobb.

  Var med på en data kurs för att köpa dator via kommunen – hemdator.

  Dator läraren säger öppna fönstret dvs ”windows” programmet i datorn och en i personal gruppen går och öppnar fönstret i lokalen.

  Hahaha.

  1. Haha, ja, obetalbart. Någon gång på nittiotalet skulle jag börja odla champinjoner. Frågade min redan då datorfrälsta tonårsson om han kunde få fram något om detta på sin dator. Han letade och hittade en liten beskrivning av svampodling. Jag läste och avfärdade det med att jag säkert kunde hitta bättre information på biblioteket. Han svarade: ”Vänta mamma, du ska få se….bara vänta , snart kan man läsa allt man vill på den här”. Mitt svar blev ungefär som Inez Usmans …äsch det är nog bara en fluga det där. Så klart jobbar han med it idag.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: