LO LoveS

Socialdemokraterna tänker knyta ännu närmare kontakter med LO i syfte att locka tillbaks de cirka 150 000 S-väljare som hittills gått över till SD.

Den som trodde på en tillnyktring i de fackliga leden har förmodligen trott för mycket. ”Vi har separerat långsamt och ganska omedvetet och utan att någon av oss egentligen vill det”, säger Markus Pettersson, facklig-politisk sekreterare i Socialdemokraterna.

I valet 2018 slogs ett rekord när endast 41 procent av LO-medlemmarna röstade på Socialdemokraterna. Målet med den nyväckta kärleksaffären mellan S och LO är att antalet LO-medlemmar som röstar på partiet ska uppgå till minst 50 procent 2026.

Bara 41 procent av LO:s medlemmar röstar numera på Socialdemokraterna, det parti som i generationer utropat sig till ”arbetarnas parti”. Vad som inte sägs är att antalet fackligt anslutna fortsätter att minska och uppgår nu bara till 59 procent, en historiskt låg siffra. Troligt är att få av dessa är socialdemokratiska väljare och de torde innebära att antalet arbetare som röstar på S är betydligt lägre än de 41 procent som tas upp i media.

Enligt Aftonbladet ska LO se till att SD-väljarna återvänder genom följande åtgärder.

 • En bredare facklig-politisk samverkan ska inledas på alla nivåer, från gräsrötter till statsråd.
 • Rekryteringen av medlemmar ska intensifieras genom aktivt stöd och politisk påverkan.
 • Flera gemensamma utbildningar med både partiföreträdare och fackliga representanter ska hållas.
 • LO ska rapportera direkt till Socialdemokraterna för att forma budskap till valrörelserna och S ska kunna låna in personer från LO när tillfället är det rätta.
 • En särskild grupp ska bildas mellan fackligt aktiva och partiföreträdare för att hantera frågor om bl.a. välfärden.

Det finns en sak som både LO och S missar. Det finns starka skäl till att 59 procent av LO:s medlemmar röstar på ett annat parti än Socialdemokraterna. Partiet har nu i decennier lämnat de trogna väljarna bakom sin för att istället satsa på nya väljargrupper och vi vet alla vilka de är. Ett sådant svek glöms inte bort i första taget och tron på att svikna väljargrupper återvänder bara för att en ny kärleksaffär mellan LO och S uppstår, har nog missat själva poängen.

Fast lita på att detta är ett klargörande till alla arbetare som valt att lägga sina röster på andra partier. De surt förvärvade pengar ni avstår i fackavgift varje månad kommer i större utsträckning att användas till det intensifierade samarbetet och inte till det ni förväntar er. Bra för alla veta och en annan sak bör ni alla veta. Det går alldeles utmärkt att lämna facket för att bara vara medlem i A-kassan.

I valrörelsen 2018 använde LO 30 miljoner av medlemmarnas pengar för att stödja Socialdemokraterna.

I 2014 års valrörelse fick medlemmarna se ännu fler miljoner försvinna ned i sossarna valkassa.

Kanske inte så konstigt att Stefan Löfven och Karl-Petter Thorwaldsson hyser varma känslor för varandra. Thorwaldsson som förövrigt sitter med i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Fast som sagt. Det går alldeles utmärkt att lämna facket och bara vara med i A-kassan och för den som är intresserad finns det oberoende fackföreningar.

16 thoughts on “LO LoveS

 1. Men snälla rara Marcus Pettersson. Hur kan du tro att ni kan locka tillbaka uppretade f.d. S-väljare till er? Dom har genomskådat ert svek och era lögner, och har därmed tagit avstånd från er. Det finns ett bättre parti som sätter svenska arbetares intressen först. Men, så långt är ni fullkomliga S-politiker tydligen inte kapabla att tänka.

 2. Mer indoktrinering säger man men ingen sjukdomsinslkt. Bara jag får en sup till så blir allt bra.
  Ska man ha en chans så måste man bryta med miljöpartiet den mest destruktiva kraften i Sverige i dag och Tokan Annie Lööf.

 3. En vänsterbliven granne brukar be mej läsa motionerna som ska behandlas på LO-kongressen, säkert var tredje motion brukar handla om att stärka de facklig-politiska banden. Så ni kan ta det lugnt, fortsätter de som vanligt så kommer de att fortsätta tappa till SD

 4. dom kan dra kistlocket över sig
  reformera allt, vi har ärligare kandidater i andra parti grupper som jobbar för att det ska fungera ärligt och är med för att lag ska gälla.
  mvh skyddsombud

 5. Ännu en gång visar sossarna hur naiva och desillusionerade dom är. Fler och fler väljer att bara vara med i A-kassan och de som är med i facket har inte skrivit på en trohetsed till sossarna. Det kommer att bli ännu en satsning att lägga till de misslyckade.

 6. Tre extremt löjliga saker: näthatsgranskaren (fega krakar), genusvetenskap och käpphästar.

  Käpphästar är dock det minst negativa av de tre. Ränt använd, dvs. av barn är de faktiskt helt okay.

 7. Kapten proppmätt har talat, har missat tåget o det är iskallt ute på perrongen för väntrummet är stängt på grund av nedsmutsning o störande element.
  står och väntar på invandringsåterbäringen som tog flyget till andra länder?

  Sossarna o facket är våra nya looosers, deras sosseskitskrämselpropaganda med bagdad-lindberg har mist sin effekt!

 8. Lo s Medlemmar är inte dumma i huvudet, det finns ju orsaker till att dom lämnat partiet, det är inte mer av samma politik som Sossarna fört, och dom vill inte vara med och stötta Sossarnas Muslimpropaganda och
  tassandet inför denna grupp! Ska det va så svårt att förstå?

 9. Ärligt, jag kan inte se hur dessa punkter ska kunna locka fackanslutna arbetare att rösta på S. Kanske hade det varit ett plus om S inte hade lockats av makten och istället stoppat borttagningen av värnskatten. Att jobba på golvet, slita för varenda femöring och behöva prioritera vart man ska lägga sina pengar, samtidigt som S överöser andra länders medborgare med gratis bostad, läkare, tandläkare och fickpengar. Hur många ensamstående deltidsarbetande kvinnor i sjukvården har råd att gå till tandläkare på årlig basis? Barnen går i första han och tänderna hamnar på plats 10. Det är här som S och LO kan göra skillnad, inte genom att försöka sno pengar av personer genom att erbjuda medlemskap i S. Vad S måste göra är att söka sig tillbaka till sina rötter (Sverige åt svenskarna och svenskarna åt Sverige)

 10. Hade LO varit ”smarta” hade startat ett eget arbetarparti istället för att klänga på sossarna.

 11. LO är körda och utdöende…

  Sverige och alla EU länder upphandlar och från andra länder utan kollektivavtal eller svensk lönenivå etc.

  Fackens stortid är förbi och utdöd

 12. Aldrig en röst på sjuklövern! En röst på sjuklövern är en forlorad röst! En röst på fortsatt vanstyre av Sverige!
  Krossa socialismen!
  Tack!

 13. LO är på dekis. När medlemmarna röstar SD så skall de rättas in i ledet. Ingen demokrati där, de skall tillvara medlemmarnas intresse. Och nu är det övervikt för SD.

Kommentera