Vart tog beredskapslagren vägen?

CIVILFÖRSVAR. Från andra världskrigets och till Sovjetunionens kollaps hade Sverige ett bra försvar, både militärt och civilt. Vi var självförsörjande på livsmedel, nu importerar vi hälften av vår mat. Vi hade stora råvarulager, med olja, bensin, mat och läkemedel, det fanns ånglok och lagerhallar och mycket mer. 

Bild från Pixabay

I Sverige handläggs frågan om beredskapslagring av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det finns ingen svensk myndighet med utpekat ansvar för livsmedelsförsörjningen i kris och krig, även om Livsmedelsverket har ansvar för risk- och sårbarhetsanalyser för livsmedelsdistribution.

Sedan Sverige gick med i EU har livsmedelslagren avskaffats.

I Sverige tog frågan om beredskapslager fart under det kalla kriget, då man lade upp stora lager av bl.a. läkemedel, olja, bensin och mat. Oljelagringen administrerades av Statens oljelager. Många av dessa lager avvecklades eller minskades kraftigt då det kalla kriget tog slut. Ansvaret för avveckling av oljelagringsanläggningar lades på Sveriges geologiska undersökning och totalt skulle 42 anläggningar läggas ner. Sverige har fortfarande beredskapslager av bl.a. drivmedel som hanteras av företagen som importerar och säljer kol och olja. Ansvarig är energimyndigheten med energiminister Anders Ygeman som högst ansvarig.

I dessa dagar är det aktuellt med försörjningen av material till sjukhusen, några inköpare har tydligen försökt spara pengar genom att handla det billigaste, enligt uppgift 25 procent billigare än konkurrenterna utan att kontrollera det företaget “Apotekstjänst” möjligheter och kunskaper att leverera. Suget att spara pengar har blivit en enorm extrakostnad, både mänskligt och ekonomiskt, detta för att några inte skött sitt jobb.

Det verkar inte finnas någon beredskap för kris, i detta fall uteblivna leveranser, vad händer vid en storstrejk i transportsektorn, en jättelik olycka eller terrordåd med hundratals skadade?

-Pettersson menar att när materialkrisen är över, måste ansvar krävas, även om jag vet att det sällan sker i Sverige!

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Vart tog beredskapslagren vägen?

 1. På Swebb-TV kan man se en intervju med Lars Bern där han påtalar att Sverige är det land i hela EU med minst självförsörjning. Vid en eventuell omvärldskonflikt så är vi helt körda. Några politiker borde faktiskt sitta inlåsta för det här.

 2. Fältsjukhusen skänktes bort till någon av öststaterna. Mycket av matrielen stridsvagnar, lastbilar och bussar, fick skrothandlare ge anbud på. Bandvagnar och personbilar såldes till högstbjudande.
  Antar att flygplan och båtar gick ssmma väg.
  Kol och oljelagren såldes ut för snabba pengar. Mycket slumpades bort.
  Antar att det mesta av matlagret gick på tippen.

 3. Apotekstjänsts ägare sysslade tidigare med videouthyrning.
  De tyckte väl att det skulle bli mer lönsamt och lura oerfarna politiskt tilsatta inköpare.

 4. Som medlem i Civilförsvarsförbundet får man inte insikt i allt som rör Sveriges krisberedskap, men betydligt mer än gemene man. Låt mig ge några råd i all välmening:
  Skaffa (och underhåll) ett personligt lager av förnödenheter, mediciner, drivmedel och kontanter (ev också värdemetaller och varor man kan driva byteshandel med).
  Ta kontakt med lokala preppare (på Facebook, Twitter eller Swedish Survivalist Forum; de flesta är vettiga) och bygg upp en community baserad på medlemmarnas olika kunskaper, erfarenheter och kompetens.
  Staten/myndigheterna kommer INTE att ta hand om dig och de dina.
  Förbered dig mentalt på svårare tider, men gläds åt varje dag som samhället ännu fungerar (det börjar ju krackelera, men det kan fort bli mycket värre).
  Finns mycket mer att tillägga, men jag stannar där.

 5. Göran Persson stal ju inventarier för miljoner nå han flyttade från Statsministerbostaden i Stockholm.
  Sker inte sånt också hos alla andra höjdare om dom får chansen. Ingen bryr ju sig.
  De feta Persson stal, skedde ju med Statsrevisorernas goda minne…

 6. Med tanke på alla invandrare måste vi snart importera mycket mer än hälften av vår mat.

 7. Jag gissar att våra LANDSFÖRRÄDARE,
  socialdemokraterna skänkte det mesta till
  sekten dom de skrev kontrakt med 1999
  om att S skulle bidra till att göra Sverige
  till ett muslimland.

  Finns det någon annan rimlig förklaring.

  Det underlättar ju ”konverteringen” om
  Sverige inte har något försvar.

  ”Mussarna” åt säkert upp alla skinkburkarna
  i smyg.

  • Ett gott skratt förlänger livet.Tack för det. Ser hur de riktigt gömmer sig och stoppar i sig skinka.

   Som en sade; När jag är full går jag gärna till korvkiosken och äter mycket av allting. Jag är förlåten!

 8. Juyst den frågan har jag ställt vid ett antal tillfällen, men det
  är väl i vanlig ordning dom redan välförsedda som har reat ut dessa stora mängder och berikat sig själva, för jag tror inte medlen hamnat i Statskassan.

 9. Själv tror jag att den här bristsituationen är betydligt överdriven. Jag är således helt säker på att om någon högre politiker behöver en operation då ordnar man det och all nödvändig material kommer att finnas tillgänglig.

  (ironi, svart sådan)

 10. Det finns bara två områden det inte får sparas på massinvandringen och bistånd till olika diktaturer.
  Allt annat skall krympas eller avvecklas.
  Lyssna på Tokan från centerpartiet i Opinión Live i torsdags. Om möjligt ännu mer tokig än Annie Lööf.

Kommentera