Lågaffektivt bemötande börjar likna en sekt


SKOLAN. Anhängarna till lågaffektivt bemötande påminner om en sekt. Det är bisarrt att de på kort tid och utan debatt har fått så stort inflytande i skolan.

Det allra värsta är att se vad som händer när den omsusade teorin möter den svenska kränkthets- och anmälningskulturen. Då är risken stor att det går som på Dalängskolan i Lidköping: En lärare lyfter bort en elev som sitter i vägen, eleven har en diagnos och en handlingsplan som säger att han ska bemötas just lågaffektivt. Detta vet inte läraren.

Resultatet ser vi nu. En anmälan till den alltid lika skjutglada myndigheten Barn- och elevombudsmannen har resulterat i skadeståndskrav som har vandrat genom hela rättssystemet.

Måste det bli så här? Kan man inte bara – hur bisarrt detta än kan låta för progressiva krafter – acceptera att en elev som vägrar att sköta sig faktiskt därmed tar risken att vid något tillfälle bli fysiskt flyttad?

Läs hel inlägget av Erik Helmerson på Dagens Nyheter…

-Pettersson undrar om ombudsmän alltid måste larma, göra sig till och domstolar kliva in. Det är oftast elever som gör fel, elever som slåss, tafsar, kränker, slår sönder.

När elever får veta att skulden alltid är någon annans, någon som bemött det hela på fel sätt, då får eleven inga incitament att ändra sitt beteende inför vuxenlivet.

Varför inte titta hur det var för inte så länge sedan. Då ett dåligt uppträdande bemöttes med en örfil, kvarsittning, samtal till farsan, kvarsittning, utegångsförbud osv. Jag tror det var effektivare, gav bättre uppfostran och var billigare för samhället. Skolan blev bättre helt enkelt.

Våldet i skolan har fördubblats på bara några år, kanske det lågaffektiva bemötandet inte fungerar som tänkt. Själv menar jag att lågaffektivt är på gränsen till galenskap och så långt ifrån beprövad erfarenhet man kan komma.

De enkla reglerna är gamla, varför togs de bort. Här Petterssons betygsbok från slutet på 1950-talet och början på 1960-talet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Lågaffektivt bemötande börjar likna en sekt

 • Maya

  En kommentar till dig ( vänstermupp ) som sättr tummen ner på alla här.Jag tar för givet att DU knappast har barn ovh ungdomar som går i skolan.Jag säger som Jimmies Å. fru : ta några pepparkakor.Det behöver du……

  Gilla

 • Tore

  Låg intelligent feghets bemötande.
  LIFB Vinner terräng i det ryggradslösa Sverige.

  Gilla

 • Käpphäst

  På Barn- och elevombudsmannen hoppas det mycket käpphäst.

  Gilla

 • Kungen

  Är någon förvånad att det går åt helv..te ??
  Det stämmer som jag läste på fria tider att ett gäng schimpanser skulle styra landet bättre än vår s.k regering…

  Gilla

 • Maya

  Lågaffektivt bemötande har tillkommit för att lärarna ska rädda sitt eget skinn.Rädslan för att bli anmäld av elever eller idioter till föräldrar är den största faktorn till detta nya påfund.Det är alltså fritt fram att sabotera och leva rövare.Det har blivit en demokratisk rättighet i flumskolanatt att bete sig illa.Det här kan vi tacka alla vänsterströmningar som infiltrerade även där.Skolan ska lära för livet ,men vad lär sig dom här individer där.Jo,att maktutspel lönar sig.Hur blir det för dessa individer senare i livet ? Här kan vi snacka om björntjänst.

  Gilla

 • Rolf

  Om barn slipper tillrättavisningar under hela sin uppväxt, är det inte konstigt att de får svårt med livet som vuxen. Arbetslivet kommer som en chock för de tål inte att bli tillsagda. Barnen fostras till offer i sann vänster anda.
  De som har turen att ha föräldrar som bryr sig, kommer givetvis fungera normalt.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: