Stäng

Nya invånare bra eller?

Den styrande trion i Nyköping består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.

I en debattartikel i dagens lokaltidning skriver de om stora utmaningar för denna kommun precis som många andra i vårt avlånga land.

Första halvåret ökade kommunens befolkning, vilket är liktydigt med centralortens, mer än någonsin tidigare. Trots att kommunens skatteintäkter ökar, väntar i år ett underskott på cirka 55 miljoner. Nu kräver den styrande trion att staten skjuter till pengar, ett krav som hörs från norr till söder.

Nya bostäder anses vara en prioriterad fråga i en expansiv kommun. Nya bostäder som ska härbärgera alla nya invånare som väntas bosätta sig i kommunen, eller om man så vill centralorten. Lilla Nyköping är nämligen också en av de kommuner som lämnar landsbygden åt sitt öde.

Nu kommer den stora frågan. Växer kommunen med rätt invånare (förlåt ordvalet) eller beror det stora underskottet på att så inte är fallet? Nyköpings vision är att växa med 700 invånare per år och att kommunen ska nå ett invånarantal på cirka 70 000 om något decennium.

Om så många nya invånare väntas till en kommun är det nödvändigt att dessa är egenförsörjande och inte personer som finansieras av oss skattebetalare. Nämner man namn som Filipstad och Norberg inser nog alla att ”fel” invånare har kommit till dessa och många andra kriskommuner.

55 miljoner i underskott i en expansiv kommun som vill växa ytterligare. Det låter som att kommunen växer med personer som inte betalar skatter, utan finansieras med hjälp av dem.

7 reaktioner på “Nya invånare bra eller?

  1. Jag en fattig pensionär får bo på gatan om vi ska skattevägen försörja så många ytterligare innevånare.

  2. Nya invånare, lägre skatteintäkter
    högre Brottsstatestiken, mindre trygghet men mer kaos och mer mångfald.

  3. Rent ekonomiskt är det så att de som flyttar in i Sverige ska ligga över genomsnittet för att räknas som att tillföra mervärde och bli lönsamma.

  4. Nya invånare ja om de tillför landet något ekonomiskt och kunskapsmässigt och absolut självförsörjande, rena krigsflyktingar är en annan sak men de skall återsändas till sitt hemland så fort tillfälle ges om de inte är av ekonomiskt / kunskapsmässigt intressanta för Sverige !

Kommentera

%d bloggare gillar detta: