Stäng

Palestinier stjäl elektricitet, skyller på Israel

av Bassam Tawil • 10 oktober, 2019

 • Palestinierna anser tydligen att de har ”rätt” till gratis elektricitet – även om det leder till en kollaps av deras eget elbolag.

 • Denna övertygelse stämmer överens med den mångåriga palestinska uppfattningen om att någon annan – helst Israel och västerländska donatorer, men i princip vem som helst – borde betala för dem, särskilt deras elräkningar.
 • Palestinska tjänstemän använder elektricitetsfrågan för att vända inte bara hela det internationella samhället, utan också sitt eget folk emot Israel. Dessa tjänstemän säger till palestinierna att Israel försöker straffa palestinierna utan anledning, och att deras ilska bör riktas mot Israel, inte mot det palestinska ledarskapets eltjuvar.
 • Kontroversen kring de obetalda elskulderna är ännu ett exempel på palestiniernas oupphörliga jakt på sätt att skylla på Israel för det självförvållade eländet. Istället för att ta på sig skulden för elstölden och obetalda räkningar och vidta bestraffningsåtgärder mot lagöverträdarna så gör palestinierna vad de är bäst på: försöker sitt yttersta för att övertyga världen om att allt är Israels fel.

Många palestinier har länge vägrat betala sina räkningar till arabägda Jerusalem District Electricity Company (JEDC).

Många andra palestinier, som väljer en mer direkt stöldmetod, har stulit el från deras företag, ett brott som är straffbart med böter och/eller fängelse i alla länder som respekterar lag och ordning. Tjuvarna gör det genom att ansluta sig direkt till ellinjen eller genom att manipulera elmätare.

JDEC köper el av Israel Electric Corporation (IEC), den största elleverantören i Israel. Men på grund av elstölden och den utbredda icke-betalningen av elräkningar har JDEC inte kunnat betala sina skulder till den israeliska leverantören, IEC.

Läs vidare

11 reaktioner på “Palestinier stjäl elektricitet, skyller på Israel

 1. Om elen distribueras på högre spänning, mellan 1 kV och 20 kV, med transformator för varje hus, då blir det svårare att stjäla el än om man har en transformator ner till ett 400 V nät i ett helt bostadsområde som man enkelt kan stjäla el ifrån.

 2. Israel är ett dåligt föredöme gällande demokrati . Palestinska områden under Hamas , PLO , Hizz Bola vilka styr över Gaza o Västbanken är inte bättre de heller . En form av bedrägeri där våra sk bistånd slinker ner i fickor på skumma ledare del en del . Israel har jag mycket svårt för så det jag skriver skall ses utifrån det . Islam har jag inget till övers för , vill att det imploderar NU . Håller med Yvonne om Israels beteende i stort . Mvh Sjöström

 3. Du Petersson som försvarar demokrati och oliktänkande tar alltid Israel i försvar utan att tänka hur detta land har gång på gång våldtagit palestinierna och olagligt anäkterat deras territorium som de lagligt hade rätt att bo på.
  Israel beter sig väldigt illa mot palestinierna och andra men om man bara nämner det blir man direkt antisemit. Försök att bli mer objektiv och sluta glorifiera Israel.

  1. Vilket territorium är palestiniernas? Vilka är palestinierna?
   Västbanken tillhörde Jordanien och Gaza Egypten när de anföll Israel.

   Något Palestinskt land eller folk har aldrig funnits. Israel är inte perfekt men det finns 22 arabiska länder och världen behöver inte ett 23:e.

   https://petterssonsblogg.se/2019/01/27/vem-tillhor-vastbanken-som-israel-pastas-ockupera-2/

   Dessutom finns redan ett palestinskt land. Tvåstatslösningen är klar.

   https://petterssonsblogg.se/2014/10/07/tvastatslosningen-ar-redan-klar-och-erkand-av-sverige-eu-och-fn/

   https://petterssonorg.files.wordpress.com/2014/10/2014-10-07_1857.png?w=490&h=347

 4. Du Petersson som försvarar demokrati och oliktänkande tar alltid Israel i försvar utan att tänka hur detta land har gång på gång våldtagit palestinierna och olagligt anäkterat deras territorium som de lagligt hade rätt att bo på.
  Israel beter sig väldigt illa mot palestinierna och andra men om man bara nämner det blir man direkt antisemit. Försök att bli mer objektiv och sluta glorifiera Israel.

 5. Den ekonomiska likgiltigheten liknar Malmös. Övriga Sverige betalar ändå…. Kanske även Malmö kan tänkas skuldbelägga de, som alltid betalt minusbudgeten om ujämningsbidraget skulle upphöra nästa år.

  1. Problemet är väl bara att Margot inte längre har skattepengar att slösa med. Nu är det väl egna pengar som gäller och dessa håller hon säkert hårt i kan man gissa.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: