Palestinier stjäl elektricitet, skyller på Israel


av Bassam Tawil • 10 oktober, 2019

 • Palestinierna anser tydligen att de har ”rätt” till gratis elektricitet – även om det leder till en kollaps av deras eget elbolag.

 • Denna övertygelse stämmer överens med den mångåriga palestinska uppfattningen om att någon annan – helst Israel och västerländska donatorer, men i princip vem som helst – borde betala för dem, särskilt deras elräkningar.
 • Palestinska tjänstemän använder elektricitetsfrågan för att vända inte bara hela det internationella samhället, utan också sitt eget folk emot Israel. Dessa tjänstemän säger till palestinierna att Israel försöker straffa palestinierna utan anledning, och att deras ilska bör riktas mot Israel, inte mot det palestinska ledarskapets eltjuvar.
 • Kontroversen kring de obetalda elskulderna är ännu ett exempel på palestiniernas oupphörliga jakt på sätt att skylla på Israel för det självförvållade eländet. Istället för att ta på sig skulden för elstölden och obetalda räkningar och vidta bestraffningsåtgärder mot lagöverträdarna så gör palestinierna vad de är bäst på: försöker sitt yttersta för att övertyga världen om att allt är Israels fel.

Många palestinier har länge vägrat betala sina räkningar till arabägda Jerusalem District Electricity Company (JEDC).

Många andra palestinier, som väljer en mer direkt stöldmetod, har stulit el från deras företag, ett brott som är straffbart med böter och/eller fängelse i alla länder som respekterar lag och ordning. Tjuvarna gör det genom att ansluta sig direkt till ellinjen eller genom att manipulera elmätare.

JDEC köper el av Israel Electric Corporation (IEC), den största elleverantören i Israel. Men på grund av elstölden och den utbredda icke-betalningen av elräkningar har JDEC inte kunnat betala sina skulder till den israeliska leverantören, IEC.

Läs vidare


11 responses to “Palestinier stjäl elektricitet, skyller på Israel

 • Thorsten Schütte

  Om elen distribueras på högre spänning, mellan 1 kV och 20 kV, med transformator för varje hus, då blir det svårare att stjäla el än om man har en transformator ner till ett 400 V nät i ett helt bostadsområde som man enkelt kan stjäla el ifrån.

  Gilla

 • Peter Sjöström

  Israel är ett dåligt föredöme gällande demokrati . Palestinska områden under Hamas , PLO , Hizz Bola vilka styr över Gaza o Västbanken är inte bättre de heller . En form av bedrägeri där våra sk bistånd slinker ner i fickor på skumma ledare del en del . Israel har jag mycket svårt för så det jag skriver skall ses utifrån det . Islam har jag inget till övers för , vill att det imploderar NU . Håller med Yvonne om Israels beteende i stort . Mvh Sjöström

  Gilla

 • Yvonne

  Du Petersson som försvarar demokrati och oliktänkande tar alltid Israel i försvar utan att tänka hur detta land har gång på gång våldtagit palestinierna och olagligt anäkterat deras territorium som de lagligt hade rätt att bo på.
  Israel beter sig väldigt illa mot palestinierna och andra men om man bara nämner det blir man direkt antisemit. Försök att bli mer objektiv och sluta glorifiera Israel.

  Gilla

 • Yvonne

  Du Petersson som försvarar demokrati och oliktänkande tar alltid Israel i försvar utan att tänka hur detta land har gång på gång våldtagit palestinierna och olagligt anäkterat deras territorium som de lagligt hade rätt att bo på.
  Israel beter sig väldigt illa mot palestinierna och andra men om man bara nämner det blir man direkt antisemit. Försök att bli mer objektiv och sluta glorifiera Israel.

  Gillad av 1 person

 • ruben

  Den ekonomiska likgiltigheten liknar Malmös. Övriga Sverige betalar ändå…. Kanske även Malmö kan tänkas skuldbelägga de, som alltid betalt minusbudgeten om ujämningsbidraget skulle upphöra nästa år.

  Gilla

 • Kent

  Ring Margot hon betalar.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: