Inför lagen är vi alla olika

INSÄNDARE. Det svenska rättsväsendet förnekar sig inte. Dumheten tycks där oändlig. Nu har Attunda tingsrätt valt att mer eller mindre låta den åldrige golfkommentatorn Göran Zachrisson gå fri efter sin grova rattfylla.

Straffvärdet vid grovt rattfylleri motsvarar en månads fängelse, enligt tingsrättens egen bedömning, vilket också var det straff åklagaren yrkade på.

Det borde således vara ett rutinärende för domstolen. Men icke. Zachrisson är så kallad TV-kändis och slipper undan med skyddstillsyn och samhällstjänst!

”Det är en bra dom”, säger fyllkörare Zachrisson själv, som inte heller tänker överklaga domen.

Nej, vad är det han i så fall skulle överklaga? Att han inte fick fängelse istället för att som nu kunna gå fri på gator och torg?

Det är så att man rodnar på rättssamhället vägnar när man läser hur Attunda tingsrätt resonerat vid daltandet med den så kallade TV-kändisen.

Han anses leva under ”ordnade förhållanden” anger tingsrätten som en förklaring till den avgivna ”domen”.

Men herregud – lever under ordnade förhållanden gör nio av tio kroniska rattfyllerister! Det är snarast regel än undantag.

Fakta är att när nämnde Zachrisson full som en kaja i noblessens Djursholm körde upp på en trottoar och rammade en annan bil utgjorde en livsfara för både sig själv och andra. Erfarenheten visar också tydligt att rattfyllerister oftast är återfallsförbrytare.

Kort sagt: den som stoppas berusad bakom ratten har oftast kört rattfull flera gånger tidigare och fortsätter även med det beteendet efter en straffpåföljd. Inte alltför sällan med dödlig utgång för rattfylleristen själv eller personer som råkar komma i vägen för den vingliga färden.

Jag skulle inte ha klarat ett fängelsestraff, förklarar Zachrisson. Trams. Vad är det han inte skulle ha klarat med en månads vistelse på öppen anstalt? Visst, det är säkert inte samma standard som i en flott villa i Djursholm eller i den gemytliga baren i klubbhuset på golfklubben St Andrews, men en öppen anstalt är heller inte Kumla-anstalten.

Nu hade Atttunda tingsrätt det dåliga omdömet att låta Göran Zachrisson slippa fängelse, inte ens fotboja tycks ha varit aktuellt – vilket avger en osmaklig stank av korruption.

Ego lego.

8 thoughts on “Inför lagen är vi alla olika

  1. Nja, en förmildrande omständighet det hände i Djursholm nästan gated community, det är sånt som måste vägas in också. Lite hemma på gårdplan m.a.o.

  2. Lite som förr i tiden,. Om en adlig eller kunglig person begick äktenskapsbrott och satte på pigan hände inte så mycket. När en vanlig allmoge gjorde samma sak riskerade denne dödsstraff.

    Vem vet domaren och Zachrisson kanske tillhör samma ordenssällskap?
    Håller med Pettersson att det inte är bra att vissa människor inte får det straff som andra får för att ha begått samma saker. Lagar och straff ska vara lättförståeliga. Man ska veta vad man får göra och vad straffen är om man inte gör som man ska. Det ska inte hänga på rätt advokat och domare.

    Med tanke på brottet så borde Zachrisson nu också ha blivit av med körkortet och bli tvungen till att genomgå körkortsutbildning med prov och uppkörning för att få tillbaka sitt kort. Blev han det?

    https://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/Trafiksakerhet/Din-sakerhet-pa-vagen/Rattfylleri/Vad-hander-den-som-rapporteras-for-rattfylleri/

  3. De är så med våra svenska lagar att lagar är som kläder, de lagas för att passa dem som ska använda dem. Så vi är absolut inte lika inför lagen, de underlättar om man är kändis, invandrare, PK, AFA, socialist, riksdagsman eller bara har de rätta kontakterna.

  4. Som det skall vara i Sverige, han har väl den röda partiboken i det tysta och lämnar inside info om allt knark som finns bland noblessen… så vår stolliga statsminister får veta hur det är.

Kommentera