Varför klarar sig Israel med 120 riksdagsledamöter?


DEMOKRATI. Israels befolkning nådde 9.092.000 personer före det judiska nyåret 5780, rapporterade Central Bureau of Statistics förra torsdag. Sedan Rosh Hashanah förra året har befolkningen vuxit med 184.000 personer. Befolkningstillväxten 5779 var 2,1 procent, ungefär som de senaste åren.

Cirka 196.000 barn föddes i Israel under det senaste judiska året, cirka 50 000 människor dog och 35.000 människor invandrade till Israel.

Befolkningen beräknas nå 10 miljoner i slutet av 2024, 15 miljoner i slutet av 2048 och 20 miljoner 2065.

Den judiska delen av befolkningen uppgår till 6.744.000 (74,2 procent av befolkningen) och den arabiska delen till 1.907.000 (21 procent). Resterande del, 441.000 personer (4,8 procent), är icke-arabiska kristna, tillhör andra religioner eller anses vara ”utan religion”.

Läs mer på Haaretz.

-Pettersson tycker det är intressant att 1,9 miljoner av Israels befolkning är muslimska araber med demokratiska och mänskliga rättigheter som de inte har någonstans i arabvärlden.

Sedan har vi den israeliska riksdagen Knesset som består av 120 ledamöter. Det är 13,3 per miljon invånare.

Måste Sverige med tio invånare ha 349 ledamöter, 35 stycken per miljon invånare. Motiveringen till Sveriges stora antal är att hela landet ska vara representerat och att ledamöterna ska vara lokalt förankrade. Hur många är de som känner och har kontakt med en lokal riksdagsledamot? Min uppfattning är att ledamöterna arbetar för partiet och inte den lokala befolkningen.

Minska Sveriges riksdag till 149 ledamöter och skippa knapptryckarkompaniet.

För övrigt anser jag att Tvåstatslösningen redan finns.

Tvåstatslösningen finns redan. Jordanien är en palestinsk stat.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


15 responses to “Varför klarar sig Israel med 120 riksdagsledamöter?

 • Tony

  Israel importerar inte löskefolk

  Gilla

 • Tony

  Därför att i Israel måste man använda hjärnan för att
  hamna på en sådan possition, i Sverige behöver man inte tänka, bara höra till rätt parti.

  Gilla

 • Andreas

  Det förbryllar mig när kristna länder försvara Israel. Läser ni inte Bibeln?

  Gilla

 • Andreas

  ..ingenting görs. Vad vet du om judarna och dess historia egentligen Jan?

  Gilla

 • Andreas

  Fråga! Varför ses judarna och Israel som goda när de olagligt annekterat ett annat land alltså Palestina? Gjort dessa hemlandslösa och och försatt dom i ett stort koncentrationsläger kallat Gaza el Västbanken. Dessa annekteringar fortsätter och ser man en uppdaterad karta så finns nästan inte några Palestinska områden kvar.

  Judarna stjäl alltså land mitt framför ögonen på världens beskådar och ing

  Gilla

 • Billy Boy

  I Nederländerna med c:a 17 milj invånare klarar man sig med endast 150 ledamöter i parlamentet (underhuset) och 75 ledamöter i senaten (överhuset). Totalt 225 ledamöter.

  Varför skall Sverige med 10 milj. invånare ha 349 riksdagsledamöter i vår riksdag. Alla dessa kostar mångmiljardbelopp utan att medborgarna får valuta för skattepengarna.

  En stor del av makten och besluten har ju för länge sedan överförts till byråkraterna i EU-kommissionen och EU-parlamentet i Bryssel och Strasbourg. Arbetsbördan för de svenska riksdagsledamöterna har därför minskat i motsvarande omfattning. Minska därför riksdagsledamöternas antal i Sverige till max 200.

  Därefter borde man göra likadant i de statliga verken, i länsstyrelserna, i kommunerna och i regionerna (fd landstingen). Sverige skulle då bli både effektivare och kosta färre skattekronor.

  De frigjorda resurserna skulle därmed kunna användas till behövliga välfärds-satsningar för medborgarna. De friställda politikerna får väl försöka finna några andra samhällsnyttiga & efterfrågade arbetsuppgifter för sin försörjning så som andra löntagare måste göra.

  Problemet är att det saknas någon / några inom politiken med engagemang, kvalifikationer, kompetens och kraft att ta itu med jobbet. Alla bevakar sina positioner och vill inte mista sina lättförtjänta och guldkantade förmåner.

  Gilla

 • Argus

  Istället för en gigantisk enkammarriksdag borde vi ha tvåkammarriksdag med olika långa mandatperioder och valdagar. Överhuset bör som i USA bestå av två ledamöter från varje distrikt för att inte folkrika distrikt ska ta överhanden. Distrikten kan bestå av historiska landskap som är en mer naturlig indelning än län.

  Amerikas förenta stater med 322 miljoner invånare har 435 ledamöter i representanthuset vilket rakt översatt till svenska förhållanden skulle ge 7 riksdagsledamöter. Sedan har de naturligtvis 50 senatorer och delstatsparlament.

  Gilla

 • Thorsten Schütte

  Utöver att ett högt antal riksdagsledamöter skapar fler kontaktytor är det också en poäng att alla partier kan vara representerade i utskotten.

  Gilla

  • valentin

   Föder bara ett gäng mjukryggade knapptryckarparasiter som vi får föda med oerhört hög ersättning i förhållande till utbildningsnivå och arbetsbelastning. Ingen är tvungen men många slåss o intrigrerar för de sååå lönsamma uppdragen.
   minska till 149 ledamöter!

   Gilla

 • whatthefeng

  Jag tror att det har och göra med våra politikers ”utbildning”. Halvera antalet politiker i den svenska regering. Hur ska dom kunna försörja sig utan utbildning? Herregud – hela sitt vuxna liv har dom ägnat åt att slicka folk i röven och vara politiskt korrekta.

  Nja nu överdrev jag lite. Det finns ju många exempel på politiker som hamnat i kylan. Som tur är så behöver inte den som jag tänker på återgå till sitt jobb som snabbköpskassörska trots att hon varit medverkande till Sveriges undergång, Hon har nog en rätt fet pension som räcker till åtskilliga Toblerone.

  Gilla

 • ponnsan62

  Därför att dom är intlegenta !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: