Kina pressar Hotell Sheraton att ställa in Taiwans nationaldagsfirande


UTRIKES. Svenska Dagbladet rapporterar i artikeln ”Kina pressade Sheraton att nobba taiwaneser” hur den kinesiska ambassaden i Stockholm ringt upp Sheraton och fått hotellet att neka Taiwans representationskontor att hålla sitt nationaldagsfirande där.

Hotell Sheraton. Foto: Wikipedia

Enligt tidningen har Taiwans representationskontor firat landets nationaldag på Sheraton i tio år. Detta år blev det dock nobben efter att den kinesiska ambassaden ringt upp hotellets ledning och understrukit ”olämpligheten” att hyra ut lokaler till Taiwan.

Taiwans representationskontor firade denna oktober istället landets nationaldag vid Historiska museet, som även de fick telefonsamtal från Kinas ambassad.

Titti Håkansson, ansvarig för tillställningar vid Historiska museet, säger till Svenska dagbladet att ambassaden ”påpekade, i hånfull ton” att Taiwan inte är ett land och att ambassadören inte är en riktig ambassadör.

Läs vidare  på InBeijing.se…

-Pettersson säger att Kina är inte blyga, de utnyttjar sin ekonomiska och politiska makt till det yttersta. Hotellkedjan som äger Sheraton äger också hotell i Kina så…

Ändå värre en veka hotell är den svenska regeringen som kryper för diktaturer men gapar på Israel. Är det någon som minns Kinas ockupation av Tibet?

TIDIGARE 2019-07-17. Utrikesminister Wallsröm (S) är ojämn

DEMOKRATI. I flera månader har det demonstrerats mot Kina och ett nytt lagförslag i Hongkong. Sveriges utrikesminister Margot Wallström kritiseras i Corren.se, tyvärr bakom betalvägg, för att ”inte ha yttrat ett ord till stöd” för demonstranterna i Hongkong och menar att hon inte håller regeringens löfte om en ”offensiv för demokratin”.

”Om inte Hongkong är värt att stå upp för så är väldigt få delar av världen det” skriver Daniel Persson på Corren.

-Pettersson misstänker att Wallström ägnar all kraft åt Israel så hon har inte tid med annat…

Steget efter

Varför så tyst om Kinas ockupation och utomrättsliga avrättningar Margot?

UTRIKES. Tibets andlige ledare, Dalai Lama, född som Tenzin Gyatso, är på besök i Sverige. Dalai Lama anser bland annat att alla flyktingar ska återvända till sina länder och hjälpa till med återuppbyggnaden när det lugnat ned sig. 

-Pettersson undrar varför utrikesminister Margot Wallström, regeringen, hatmedia och alla vänstermuppar är så tysta om Kinas olagliga ockupation, illegala bosättningar, massmord. diskriminering, etniska rensning och förtryck av Tibet? 

Var är Ship to Tibet och de andra frihetskämparna? 

1950
Radio Peking meddelar att: ”Folkets befrielsearmé har till uppgift att befria Tibet.” 40 000 kinesiska soldater invaderar Tibet i oktober, oprovocerat och utan någon rättslig grund för sina suveränitetskrav. Den femtonårige Tenzin Gyatso ges full makt att regera som den 14:e Dalai Lama – tibetanernas andlige och världslige ledare.

1951
17-punktsöverenskommelsen undertecknas. Den stadgar självbestämmande för Tibet i inrikespolitiska, kulturella och ekonomiska frågor medan utrikespolitik och försvar omhänderhas av Kina.

1953
Mao Tse-tung lovar Dalai Lama att kineserna ska lämna Tibet så snart ”befrielsen” är genomförd.

1959
Nationell resning – explosion av tibetanskt motstånd som brutalt slås ner av kineserna. Uppskattningsvis 430 000 tibetaner dödas (87 000 döda enligt kinesiska uppgifter). 85 000 tibetaner flyr i exil med Dalai Lama till Indien.

1960–1962
340 000 tibetanska bönder och nomader dör i Tibets första dokumenterade svältkatastrof till följd av att ekonomin raserats efter tillströmningen av kinesiska nybyggare och påtvingad jordbruksmodernisering.

1965
Kina inviger formellt en av Tibets tre provinser som ”Tibets autonoma region” (TAR). (Se karta samt terminologförklaring.)

1966–1969
Tusentals buddhistiska kloster förstörs och tiotusentals tibetaner skickas till arbetsläger under kulturrevolutionen.

1980-talet
Dalai Lama börjar hålla politiska tal utomlands och det internationella stödet för Tibet börjar växa.

1987
Tibetanerna inleder en ny protestvåg. Sedan 1990 har antalet politiska fångar fördubblats.

1988
Dalai Lama lägger fram det s.k. ”Strasbourgförslaget” enligt vilket han begär reell autonomi för Tibet i stället för självständighet.

1989
Dalai Lama fick Nobels fredspris.

1995
Den sexårige Gedhun Choekyi Nyima, erkänd av Dalai Lama som den 11:e Panchen Lama, och hans familj försvinner. Kina väljer ut och installerar ett annat barn som Panchen Lama. Det är fortfarande okänt var Gedhun är och hur han mår.

1996
Kina lanserar en patriotisk omskolningskampanj och rensar bort bilder på Dalai Lama från klostren.

1999
40-årsjubiléet av den tibetanska resningen markeras med protester i Lhasa.

2000
Den 17:e Karmapa flyr från Tibet.

2015-2019
Sveriges utrikesminister Margot Wallström kritiserar Israels politik men är helt tyst om Kinas utomrättsliga avrättningar, illegala bosättningar, tortyr, etniska rensningar och olagliga ockupation av Tibet.

Resultatet av ockupationen: Folkmord och mänskliga rättigheter. Sedan 1950 har uppskattningsvis 1,2 miljoner tibetaner dödats av kineserna. Kina har skrivit på ett antal FN-konventioner, inklusive den mot tortyr och den mot rasdiskriminering men fortsätter att bryta mot dessa i Kina och Tibet.

Utbildning: Kinesiska har ersatt tibetanska som det offentliga språket. Unga tibetaner omskolas om sin kulturella historia. Uppgifter om det självständiga Tibet utelämnas.

Brist på religionsfrihet: Enligt Folkrepubliken Kinas konstitution från 1982 råder religionsfrihet, men Kina försöker begränsa antalet munkar och nunnor och vanhedra Dalai Lamas religiösa auktoritet. Det barn, som erkändes av Dalai Lama som Panchen Lamas reinkarnation, fördes bort och kineserna installerade sin egen kandidat.

Exploatering av naturresurser: Kinas dominerande intresse i Tibet är inte längre ideologiskt utan grundar sig på resursexploatering och land till kinesiska kolonisatörer. Gruvdrift och mineralutvinning är den största ekonomiska aktiviteten i både U-Tsang och Amdo. Minst hälften av Tibets naturliga skog har försvunnit sedan den kinesiska invasionen.

Kinesisk inflyttning: Långvarig inflyttning och illegala kinesiska bosättningar i Tibet har medvetet uppmuntrats, med resultat att tibetanerna nu utgör en minoritet i många områden. Kinesiska handelsmän gynnas av lägre skatter och av att kineser innehar ledande positioner i administrationen.

Tibets andlige ledare och den buddistiske munken Dalai Lama säger ”Europa till européerna och Mellanöstern till folk från Mellanöstern” och menar då Tibet till tibetanerna och att man ska hjälpa folk men att dessa ska återvända hem.

Nuvarande Afghanistan och Pakistan samt delar av Indien var buddistiska för Kristus och tills Islam bredde ut sig och ställde till med historiens värsta folkmord.

Free Tibet

Tibet


3 responses to “Kina pressar Hotell Sheraton att ställa in Taiwans nationaldagsfirande

 • Peter Sjöström

  Jo vars , lite påtryckningar ? Vem är ägare till den kedjan ? Familjen Marriott . De har ett enormt innehav av hotell världen runt . Det kan ha betydelse . Många många kineser reser . Lite påtryckning från Ji Ping o Co så lyder nog de flesta . Pengar styr , tyvärr allt för ofta . Mvh Sjöström

  Gilla

 • Per Molin

  Så var det slut med boende på Sheraton, klippte kortet nu.

  Gilla

 • Maja

  Låter som att kommunister styr vilka som får hyra lokaler med tanke på hur många gånger SD har blivit nekad att hyra hotellplatser, samlingslokaler mm

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: