Näthatsgranskaren klagar på polisen

YTTRANDEFRIHET. Polisen brister i sitt arbete mot hatbrott på nätet, enligt en rapport från den skattefinansierade organisationen Näthatsgranskaren (NHG), rapporterar SVT Nyheter.

Rapporten pekar på kunskapsluckor och samordningsproblem när det gäller kriminalitet som sker på internet. Man menar även att det finns ett problem med bristande spaning.

– Det kan finnas en attityd att hatbrott på nätet och i sociala medier inte är ”riktiga brott”, både hos polisen och dem som begår brotten, säger Tomas Åberg som arbetar på organisationen.

Johan Hasselmark, gruppchef på Polisens Nationella operativa avdelning, välkomnar rapporten och menar att man inom myndigheten ständigt jobbar med förbättring. Däremot känner han inte igen bilden av ett bristande engagemang för frågorna.

-Pettersson menar att Tomas Åberg och näthatsgranskaren för skattepengar ägnar sig åt att förfölja oliktänkande och i många fall anmäla och jaga oskyldiga människor. Det vore bättre om Åberg och de andra skaffade sig ett arbete i stället för att ligga skattebetalarna till last.

Lös om näthatsgranskaren, Tomas Åberg och djurplågeri på bloggen…

Polisen och rättsväsendet borde ha viktigare saker att göra än att jaga pensionärer som skriver vad de tycker, ofta sanningen, på nätet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Näthatsgranskaren klagar på polisen

  1. Kan man säga att han är en parasit som gör allt för att utnyttja bidragssystemet. och ju mer han kan visa upp, antal anmälningar, rapporter mm, ju större chans till mera bidrag.

  2. Det stämmer att poliser inte ser hatbrott som riktiga brott. En polis som jag pratat med så att när han tagit emot sådana anmälningar så blir han förbannad för det finns så mycket viktigare saker att göra. Han tyckte att de skulle skaffa ett liv. 😂

  3. Han LJUGER !!

    Regeringen har antagit en nationell plan mot rasism och hatbrott som beslutades den 24 november 2016. Polismyndigheten har demokrati och hatbrottsgrupper på flera olika ställen i Sverige.

    Utvecklingscentrum Stockholm anordnar sedan 2015 årliga demokrati och hatbrottskonferenser.

    Polisen intensifierar även insatserna mot it-relaterade brott, däribland hatbrott. Den nationella resursen ska utökas ytterligare och beslut har fattats om att etablera regionala it-brottscentrum i polisens sju regioner.

    Åklagarmyndigheten som är statlig fortsätter också att prioritera arbetet för att bekämpa hatbrott. Interna riktlinjer pekar på vikten av att uppmärksamma och noggrant utreda eventuella hatmotiv och lyfta fram dessa som försvårande omständigheter inför domstolarna. Om ett hatmotiv går att bevisa kan det innebära ett strängare straff för gärningspersonen. I varje region finns minst en åklagare som har ett utpekat ansvar för att hantera ärenden med ett misstänkt hatmotiv.

    Åklagarmyndigheten har nyligen tagit fram en rättslig vägledning gällande hets mot folkgrupp på sociala medier. Syftet är att ge åklagare rättslig vägledning vid utredningar och lagföringar angående hets mot folkgrupp när rätten till yttrandefriheten enligt regeringsformen och Europakonventionen ställs mot skyddet för typiskt sett utsatta grupper

    Vidare har Åklagarmyndigheten genom regleringsbrevet för 2018 fått i uppdrag att redovisa vilka åtgärder som har vidtagits i syfte att stärka myndighetens förmåga att ingripa mot hot och kränkningar på internet, samt vilka fortsatta åtgärder som planeras på området.

    Sedan 2013 anordnas årligen en hatbrottskonferens för landets samtliga hatbrottsåklagare där det ges möjlighet till erfarenhetsutbyte och information. (källa: Sveriges åttonde periodiska rapport till FN:s kommitté mot tortyr)

    Uppsala universitet har sedan 2014 regeringens uppdrag att utarbeta och genomföra kompetensutvecklingsprogram om mänskliga rättigheter och rasism som är verklighetsanpassade och praktiskt inriktade utbildningar för berörd personal på olika nivåer inom statsförvaltningen. Uppsala universitet ger fördjupade kunskaper om bakomliggande orsaker till rasism, hatbrott och brott som hotar den fria åsiktsbildningen. Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism.
    Både polis och åklagare har gått denna utbildningen + 5000 övriga berörda inom offentlig förvaltning.

    Cemfor på Uppsala universitet är inte helt okontroversiella då de har och haft samarbeten med väldigt kontroversiella människor och grupper vars åsikter är mer åt det fundamentalistiska och totalitära hållet snarare än mot demokratiska rättigheter. Det har skrivits spaltmeter om cemfor och dess aktivism och radikalisering. Cemfor är de som tycker vi är afrofober, islamafober och har strukturell rasism och nu är Sveriges regering, polis, åklagare och övriga myndigheter utbildade i detta.

    Här skriver regeringen själv till FN om våra specialutbildade hatbrottsgrupper inom polis och åklagremyndigheten.

    Vi nationella barnråns grupper inom polis och åklagarmyndigheten? nationella gängvåldtäkts grupper inom polis och åklagarmyndigheten? mjea….

    https://www.regeringen.se/4ae079/contentassets/ed31a252dd4f480297841bcc69d56048/sveriges-rapport-till-tortyrkommitten-2018-11-svensk-version

  4. Tomas Åberg.
    En djurplågare som du, har förverkat sin rätt att yttra sig om andra människor. Det är du och ditt sjuka beteende som skall hängas ut.

  5. Polisen behöver kraft och resurser att utreda de riktiga brotten istället. Enligt dvensk grundlag, har vi åsikts- och yttrandefrihet. Det är oerhört viktigt att denna princip upprätthålls och bevaras.

  6. Lite bättre redovisning i SVT av vilka som åkt fast och för vad hade varit på sin plats. Men det är inget regimmedia önskar, eftersom sanningen hade förstört den vinklade nyheten och avslöjat att de bryter mot regeln om att vara oberoende.

  7. Visst är det förunderligt att ”hat” är exklusivt förekommande endast på nätet?

    Som att jagaren själv, rapportförfattaren och etablissemangets media präglas av värme och kärlek till alla människor.

    Jo, jo, Kostervalsen var också en vals!

  8. ”hatbrott på nätet och i sociala medier”. Det är väl bara i en diktatur det kallas för brott att skriva sanningen om ett land i förfall !?

  9. De hat och hot som detta As jagar är ett fåtal. De flesta är pensionärer som inte fattat att åsiktsfriheten och yttrandefriheten i stort är avskaffad. SVT glorifierar i vanlig ordning detta svin som klagar på att han i ren DDR anda inte har Stasis fulla stöd.

  10. Ofattbart att det ens finns såna statliga uppdrag i Sverige. Det liknar gamla Sovjetunionens politruker ( politisk instruktör ). De infördes efter ryska revolutionen när man skulle integrera trupper som tjänstgjort under tsaren.

KommenteraAvbryt svar