Sida får 175 miljoner extra mot biståndskorruption fast de inte kan hålla reda på de 42300 miljonerna de har

KORRUPTION. Sveriges totala biståndsbudget är på 50,9 miljarder kronor 2019. Av detta får biståndsmyndigheten Sida 42,3 miljarder. Det är mer än de kan göra av med och Sida skänker överskottet till FN. Som inte det är nog får Sida 175 miljoner kronor extra i höstbudgeten. Pengarna ska bland annat användas till arbetet mot korruption, skriver TT/OMNI

Jeander

– I många av de länder som biståndet går till är risken för korruption ganska stora. Det är ett av de allvarligaste utvecklingshindrena som jag bedömer det, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP). Sida har kritiserats för att ha beviljat bistånd som sedan hamnat i orätta händer.

-Pettersson undrar om Miljöpartisten är riktigt klok. För en vecka sedan pratade Peter Eriksson (MP) om storsläggan mot korruptionen. Nu kom den med 175 miljoner extra. Sida har alltså 42300 miljoner som de inte kan hålla ordning på och de problemen ska lösas med mera pengar!

TIDIGARE 2019-09-08. UNRWA-chef levde lyxliv med älskarinna – för svenska biståndspengar

BISTÅND. FN-chef på det Hamaskramande flyktingorganet UNRWA levde lyxliv med älskarinna – för svenska biståndspengar. Andra länder har sedan länge fryst bidragen till dem men inte Sverige: ”Det här måste utredas innan man tar till storsläggan”, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Läckta internrapporten slog ner som en bomb. ”Misskötsel av sexuella relationer, nepotism och maktmissbruk”

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) ska alltså utreda utredningen innan något händer.

-Pettersson ser att Aftonbladet skriver om detta, tyvärr tar de betalt för att läsa hela artikeln och där går min gräns. Det räcker att veta att Sverige ger bort 51 miljarder i bistånd och 43 miljarder till EU under år 2019. Plus migrationen, plus…

Detta samtidigt som vi har svältande pensionärer i vårt land och centern skryter över att de får igenom en satsning på landsbygden i Sverige på två miljarder.

TIDIGARE 2018-06-27. Världens största biståndsgivare vet inte vart pengarna går eller om de gör någon nytta…

BISTÅND. Sveriges biståndsbudget är den största någonsin. Men biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, menar erfarna biståndsexperter. Konsekvensen är att nästan hälften av pengarna skänks till FN.

– Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson.

Sverige är en stormakt på biståndsområdet, några exempel

 • Hbtq-rättigheter i Moldavien
 • gurkodlare på Gaza
 • journaliststöd i Afghanistan
 • starta eget-bidrag till unga i Liberia

Det svenska biståndet räcker till mycket. Dessutom är det ofta stora belopp det handlar om, till exempel har Sverige satsat 273 miljoner kronor på en antikorruptionsmyndighet i Guatemala.

Det svenska biståndet har aldrig varit större än i år. Allt fler länder i Afrika klassas som medelinkomstländer, och forskning visar att den ekonomiska tillväxten till ytterst liten del är biståndets förtjänst.

Sverige följer ett enprocentsmål för biståndet, 1 procent av statsbudgeten ska gå till bistånd. Det innebär att Sverige i år har en biståndsram på 49 miljarder kronor medan budgetanslagen till militären till 49,3 miljarder kronor. FN däremot tycker att 0,7 % av BNP räcker, bara där skulle vi kunna spar 15 miljarder men Sverige ska vara värst.

Sida saknar administrativ kapacitet att hantera de enorma beloppen. Sida har valt att lösa dilemmat på två sätt. Det ena är att ge stora delar till FN; det andra är att nästan hälften av biståndsprojekten på plats inte drivs av Sida utan av ett 30-tal enskilda organisationer som RFSU, Världsnaturfonden, Pingstmissionen, LO, Kvinna till Kvinna med hjälp av Sidas pengar.

En färsk rapport från Expertgruppen för biståndsanalys, EBA, visar dessutom att bara 20 procent av Sidas biståndsprojekt lever vidare när Sida slutar att finansiera dem, det vill säga, de var inte hållbara. Landet i fråga är inte särskilt intresserat av att driva det vidare.

– Vi ville granska hållbarheten eftersom bistånd ges för att skapa någonting bestående, men vad vi fann var bristande hållbarhet, konstaterar Jan Pettersson, kanslichef för EBA.

Men Sidas generaldirektör Carin Jämtin (S) tycks inte se detta som nåt större nederlag.

Mer på SVT…

-Pettersson noterar att Sverige är världens största biståndsgivare räknat per capita och en av de största i verkliga belopp.

Att vi inte vet om stora delar av pengarna gör nytta eller vart de går är tydligen inte något bekymmer enligt socialdemokraten Carin Jämtin…

FN:s jultomte och FN i siffror

Om Carin Jämtin på bloggen…

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

12 thoughts on “Sida får 175 miljoner extra mot biståndskorruption fast de inte kan hålla reda på de 42300 miljonerna de har

 1. 175 miljoner kunde gett Sverige 350 st sjuksköterskor heltid/året
  och SIDAs övriga 42 miljarder kunde ge Sverige:
  2000 läkare/året
  6000 undersköterskor /år
  9000 biträden vård-omsorg/år
  6000 lärare heltid/år
  upprustning av idrottspatser mm

  och ändå ha kvar ca 30 miljarder

  Inget sunt land bör stödja FN som ju även har på sin agenda att avskaffa nationer och gränser Globalt (se UN -migrant pact 2018 där Sverige signerade för öppna gränser och fri invandring)

 2. 175 mille det är vad dom skulle börja ge tillbaka till våra svenska pensionärer.
  men det är ju bättre att kasta dem i ett absolut stort svart hål, manipulerat av cheferna på FN.
  Om du blir lurad/blåst/svindlad en gång på dina pengar???
  GÖR DU OM DET??
  Sossarna gör det gladeligen om & om igen
  ofattbart.
  Tjänstemanansvar —- nej!!!

 3. Jeander har verkligen fått till snoken på
  Stefan Löfven.

  Förresten, var inte han på Robert Mugabes begravning
  i helgen? Han borde sitta bland hedersgästerna med så
  mycket bistånd som Sverige bistått honom m,ed?

 4. Svensken har blivit för slö att tänka själva.De tar inte reda på någonting om vad som sker, och så länge de har en hundring kvar efter sin lön är allting fantastiskt. Och kunskapen om landet läser de i Aftonbladet.
  När skall det sovande folket vakna upp?

 5. Ända sedan problemprojektet Bai Bang, mellan 1970 och 1995, där svenska staten formligen dröste in biståndspengar utan kontroll har såpan fortsatt. Kollar man på tidningarnas intresse då och nu förstår man att skiten kan fortsätta år efter år. När skall det ta slut. Varenda kronas som försnillas i onödan är våra pengar.

 6. Det kanske är några med den rätta värdegrunden som snabbt behöver utredningsjobb. Margot är t ex arbetslös.

 7. Det finns inga fattiga länder längre. Om delar av befolkningen svälter beror det på den ekonomiska fördelningen i landet. Ex Nigerias rikaste man är god för 50 000 000 000 dollar. Kan Afrika få lite av hans pengar istället för mina stackars skattepengar?
  Det är som Pettersson skriver att stora delar av biståndet hamnar hos korrupta och biståndsbaroner.
  Det är är bara ytterligare en från fråga som vår regering inte är kunniga eller mogna att lösa.
  Lägg hela biståndet på oss som varit med och byggt upp Sverige i form av höjd pension, så det märks.
  Nyval nu.

 8. Hur skulle det vara om 97 åriga damer kan få en kvalité vård av en utbildad sjuksköterska. Nu för tiden skall de sig själv injektioner. Skamligt
  Satsa på det era idioter i regering o riksdag som slösar bort mina skattepengar på blaha projekt.

Kommentera