Nödropen

Minns ni nödropet från Filipstad?

Filipstad är kommunen som jublade över nya invånare och det statsstöd som följde med på köpet. Nu jublar ingen i Filipstad och allra minst de politiker som för bara tre år sedan drömde om stora visioner för kommunen.

Efter att statens ansvar för nyanlända klingat ut står Filipstad nu ensamma och måste försörja alla de som kommit med bostäder, bidrag och annat som hör till. Hela 20 procent, eller 2 000, av Filipstads befolkning utgörs idag av utomeuropeiska invandrare. 80 procent av alla arbetsföra i den målgruppen saknar ett arbete att försörja sig och familjen med. Filipstad är på väg att gå i konkurs p.g.a. den stora inflyttningen av flyktingar.

Näst nödrop kommer nu från Bengtsfors, en annan kommun med stor utflyttning och stora industrier som flytt.

Även i Bengtsfors jublades det när stora mängder nyanlända placerades i de tomma lägenheter som stod till förfogande. När de nyanlända kom i kölvattnet av den stora flyktingvågen 2015 medförde detta statliga bidrag i mångmiljonklassen, kommunen storsatsade och anställde personal för att möta denna våg på bästa tänkbara sätt. Nu har statsbidragen försvunnit, kommunen tvingas finansiera den ofantliga kostnaden själv och nu kommer besparingarna på löpande band. Bengtsfors står också de på randen till konkurs.

Andra kommuner som nämns i Expressens granskning är Markaryd, Hagfors, Hylte. Kommuner som förändrats drastiskt i samband med en stor inflyttning av nyanlända och som nu upplever sin största kris. Tror ni att fler kommuner kommer att uppmärksammas på samma tråkiga sätt, så tror ni förmodligen rätt. Lågkonjunkturen närmar sig med stormsteg och är problemen övermäktiga i en högkonjunktur lär de inte mildras under en lågkonjunktur. Varningen som SKL utfärdade i maj är nog inte obefogad.

Expressen

8 thoughts on “Nödropen

 1. Det är medborgarna som betalar notan. Alla skall spara. Börja med kommunledningen, deras arvode kan sänkas med 40%.
  Men det blir väl som vanligt pensionärerna, inget kaffe och vill ni ha frukost får ni betala ett halv ägg :-/

 2. Känns nog som att pissa i byxorna först känns det varmt o gott sen känns det bara sliskigt och otäckt.

 3. RÄTT ÅT DOM!
  – de har säkert röstat fram katastrofen!

  Projektplanering, riskanalys,
  konsekvensanalys är några ord dom gäller
  om man har ansvar i ett företag.

  Annats gäller: Som man bäddar får man ligga!

 4. Vi kommer inom några år att se en våg av politiker som avgår. Det är också det enda straffet de får för att de faktiskt fullt medvetet hjälpt till att förstöra ett helt land. Det måste ske en lagändring så att dessa skadedjur till politiker får vad de förtjänar, de borde exempelvis bli av med all egendom, pensioner, bilar mm, Deras pengar är bara en droppe av vad som behövs, men det är en droppe mindre från oss som är oskyldiga till Sveriges fördärv.

Kommentera