Nödropen


Minns ni nödropet från Filipstad?

Filipstad är kommunen som jublade över nya invånare och det statsstöd som följde med på köpet. Nu jublar ingen i Filipstad och allra minst de politiker som för bara tre år sedan drömde om stora visioner för kommunen.

Efter att statens ansvar för nyanlända klingat ut står Filipstad nu ensamma och måste försörja alla de som kommit med bostäder, bidrag och annat som hör till. Hela 20 procent, eller 2 000, av Filipstads befolkning utgörs idag av utomeuropeiska invandrare. 80 procent av alla arbetsföra i den målgruppen saknar ett arbete att försörja sig och familjen med. Filipstad är på väg att gå i konkurs p.g.a. den stora inflyttningen av flyktingar.

Näst nödrop kommer nu från Bengtsfors, en annan kommun med stor utflyttning och stora industrier som flytt.

Även i Bengtsfors jublades det när stora mängder nyanlända placerades i de tomma lägenheter som stod till förfogande. När de nyanlända kom i kölvattnet av den stora flyktingvågen 2015 medförde detta statliga bidrag i mångmiljonklassen, kommunen storsatsade och anställde personal för att möta denna våg på bästa tänkbara sätt. Nu har statsbidragen försvunnit, kommunen tvingas finansiera den ofantliga kostnaden själv och nu kommer besparingarna på löpande band. Bengtsfors står också de på randen till konkurs.

Andra kommuner som nämns i Expressens granskning är Markaryd, Hagfors, Hylte. Kommuner som förändrats drastiskt i samband med en stor inflyttning av nyanlända och som nu upplever sin största kris. Tror ni att fler kommuner kommer att uppmärksammas på samma tråkiga sätt, så tror ni förmodligen rätt. Lågkonjunkturen närmar sig med stormsteg och är problemen övermäktiga i en högkonjunktur lär de inte mildras under en lågkonjunktur. Varningen som SKL utfärdade i maj är nog inte obefogad.

Expressen


8 responses to “Nödropen

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: