BRÅ: Det är invandrarungdomar som rånar andra ungdomar


BROTTSLIGHET. Undersökningen grundades på polisanmälda rån under senare delen av 1990-talet, samt en enkätundersökning som utfördes hösten 1999. Rapporten publicerades år 2000.

Några utdrag ur rapporten:Drygt tio procent av pojkarna och fem procent av flickorna i årskurs 9 (okt/nov 1999) uppgav att de hade blivit rånade under de drygt två åren de gått på högstadiet. Inkluderas rånförsök ökar siffrorna till drygt 20 respektive sju procent. Bland elever i gymnasiets årskurs två var siffrorna i stort sett desamma (med undantag för Malmöpojkarna bland vilka 17 procent uppgav att de hade blivit rånade). Cirka tio procent av pojkarna och fem procent av flickorna uppgav att de själva hade rånat andra ungdomar sedan de började högstadiet.”

”Cirka hälften av de ungdomar som hade blivit rånade uppgav att de hade gjort polisanmälan”.

”Omkring hälften av såväl målsägare som misstänkta gärningsmän var i 15-17-årsåldern. Andelen målsägare under 15 år ökade under perioden 1995-1999. Andelen misstänkta gärningsmän under 15 år minskade i Malmö och ökade i
Stockholm. Cirka 90 procent av såväl målsägare som misstänkta gärningsmän var pojkar. Enligt skolundersökningen var gärningsmännen ofta något äldre än vad som kom fram i polisanmälningarna och flickor något oftare involverade i rånbrottslighet, antingen som offer eller som förövare. Resultaten visar en viss, men inte särskilt påtaglig, tendens till att gärningsmän ofta kommer från socioekonomiskt mindre gynnsamma bostadsområden medan rånoffren ofta kommer från socioekonomiskt något mer gynnsamma bostadsområden”.

”Ungdomar födda i Sverige av svenskfödda föräldrar var något överrepresenterade bland rånoffren och utlandsfödda ungdomar något underrepresenterade. Bland misstänkta gärningsmän var ungdomar födda i Sverige av svenskfödda föräldrar kraftigt underrepresenterade och utlandsfödda ungdomar kraftigt överrepresenterade. Ungdomar födda i Sverige av minst en utlandsfödd förälder avvek inte påtagligt från vad som kan förväntas utifrån deras andel i
den 15-20 åriga befolkningen, vare sig som gärningsmän eller som offer.”

SVT Barn

Så här såg det ut i Brå:s rapport år 2000: 

-Pettersson undrar om siffrorna såg ut som ovan 1999, hur ser de då ut idag? 

Tidigare på bloggen:

På Petterssons tid…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


9 responses to “BRÅ: Det är invandrarungdomar som rånar andra ungdomar

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: