Därför kan inte antisemitismen bekämpas

Unga judar flyr från Malmö och Sverige har uppmärksammats av Simon Wiesentahl-institutet för sin antisemitism som redan 2010 varnade världens judar för två platser, Turkiet och Malmö.

Varför kommer inte Sverige, det land där rasism nästan dagligen står på agendan, tillrätta med de antisemitiska strömningarna? Johan Westerholm på Ledarsidorna förklarar.

Idag står vår statsminister i talarstolarna och beskyller ett av våra riksdagspartier för antisemitism. Samme statsminister ser en nazist i varje person som inte delar hans syn på migrationspolitik. Förintelsens dag uppmärksammas med all rätt i Sverige och i samband med denna står ministrar med gråten i halsen och säger ”aldrig mer”.

Ändå är antisemitismen i Sverige högst påtaglig och Sverige är ett av de länder som uppmärksammats mest för denna gren av rasism. Nazister utgör fortfarande ett hot mot Sveriges allt färre judar och självklart ska detta lyftas fram i debatten, men…

…redan 2010 intervjuades Malmö-rabbinen Shneur Kesselman i svensk media och där han var tydlig med att det främsta hotet inte längre kommer från nynazister, utan från grupper med ursprung i Mellanöstern. 2015 gjorde Uppdrag Granskning ett uppmärksammat reportage om antisemitismen i Malmö där det stod klart för alla att hotet idag kommer från invandrare med rötter i Mellanöstern, främst Palestina. 2018 skrev Ebba Busch-Thor en debattartikel i Expressen där hon lyfte fram det största hotet mot dagens judar i Sverige: ”Vittnesmålen från svenska judar är också att det främst är islamister som ligger bakom de mesta av de antisemitiska attackerna”. Förra året sammanfattade också författaren Lars Åberg det antisemitiska hatet i en artikel på tankesmedjan Timbro: ”För Malmö, ökänt för sin antisemitism, verkar det dock vara påfallande svårt att agera mot judehatet. En bidragande orsak är att det kommer kommer från en annan – betydligt större – minoritetsgrupp”.

Alla ovan länkade artiklar är läsvärda och kanske man från Stefan Löfven och Socialdemokraternas sida missat detta. Just Socialdemokraterna har gång på gång uppmärksammats för sitt ställningstagande i Palestinafrågan och flera ledande socialdemokrater har kritiserats för att inte ta tillräckligt stort avstånd från antisemitismen.

Johan Westerholm kan nu avslöja varför.

”Socialdemokraterna kommer inte kunna adressera denna form av antisemitism då det i sådana fall skulle riskera att utmana hela den utrikespolitiska plattform, som bygger på ett stöd till palestinierna, som byggts upp sedan Olof Palmes dagar”

Westerholms artikel på Ledarsidorna ska läsas av alla, inklusive er journalister, myndighetsutövare och nätjägare som vi vet besöker Petterssons. Nazisternas hot mot Sveriges judar ska lyftas fram, men så länge drevet inte går mot det verkliga hotet förblir kampen mot antisemitismen ganska intetsägande.

Så sent som 1:a maj i år uppmärksammades antisemitismen i de socialdemokratiska leden. Inte som alla förväntade sig dock…

7 thoughts on “Därför kan inte antisemitismen bekämpas

  1. Judiska centralrådets talesperson Lena Pösner Körösi säger: Berätta vilka judehatarna är. F d inrikesminister Anders Ygeman (S) satt bredvid och såg mycket besvärad ut.

    I SVT Gomorron Sverige den 19 jan 2014 efterlyste Judiska centralrådets talesperson Lena Pösner Körösi att man talar klarspråk om vilka det är som står bakom det ökande judehatet i Sverige.

    Hon menade att media har påtagligt svårt för att berätta när hatet kommer från invandrat muslimskt håll, men desto lättare att peka ut högerextrema svenskar. ”Kalla en spade för en spade”, var hennes uppmaning till media. (Publicerades den 19 jan. 2015. Speltid 0:45.)

    [youtube https://www.youtube.com/watch?v=pXPpvnCTUEA&w=560&h=315%5D

    Godmorgon Sverige – Judar i Sverige upplever en större hotbild efter terrordåden i Paris. Judiska centralrådets talesperson Lena Pösner Körösi intervjuas. Islamister är de som hotar judar i Sverige, högerextrema grupper står för en mycket liten del. Se slutet av klippet. (Publicerades den 26 jan. 2015. Speltid 9:06)

    [youtube https://www.youtube.com/watch?v=eVu9kzYOhH0&w=560&h=315%5D

  2. Malmö kommun är förmodligen ett praktexempel på socialdemokratiskt styre.
    Tydligen önskar för många väljare att Sverige och i förlängningen EU går samma väg. Malmö med antisemitism, bidrag och gratis försörjning till friska dåligt utbildade invandrare och ekonomi i daglig konkurs medan övriga arbetande befolkning belastas med ständigt höjda skatter. Nya typer av hatbrott mot allmänheten och enskilda svenskar. Vill Sveriges arbetande befolkning att sossarna tar största delen av skattepengarna och försörjer ökande mängd invandrare så må det vara hänt om väljarna vill ha det så. Tyvärr är det inte hållbart men väljarna har inte fått rättvisande alarmerande signaler eftersom vi inte har normala nyhetsmedia i Sverige.

  3. Det är sorgligt att man i Sverige mörkar det riktiga hotet mot en av våra nationella minoriteter. Detta är ju ett stort och växande problem.

    Ett stort ansvar för denna utveckling har faktiskt socialdemokraterna och vänsterpartiet. Hur kan man så uppenbart blunda och medverka till, att denna utveckling fortskrider. Obegripligt och oförsvarbart.

    Socialdemokratiska Malmö är en betydligt mer otrygg plats för Sveriges judiska befolkning, jämfört med gemene mans, som rör sig på stadens gator.

    Ingen vacker ”Sverigebild”.

    • Jodå, men inte för att de är – judar. Till skillnad från muslimer, som inte får kritiseras för vad de GÖR. Och Israel får också kritiseras, men alla judar har inte ansvar för israelisk politik. Det finns en opinion i Israel mot nuvarande styre. Den får existera, till skillnad mot opinion i de flesta muslimska länder.

KommenteraAvbryt svar