Rekordlång väntetid för svenskt medborgarskap

MEDBORGARSKAP. Kötiderna för de som ansökt om svenskt medborgarskap på bara några år har fördubblats, rapporterar Sveriges Radio. – Ju längre väntetiden blev desto mer kändes alltihop omänskligt, säger Abed Loutfi, som fick vänta 27 månader på sitt svenska medborgarskap.

Flera år i rad har Migrationsverket reducerat sin personalstyrka till följd av minskade anslag, bland annat på grund av färre asylsökande sedan den tillfälliga lagen började gälla 2015.

-Pettersson säger att Abed Loutfi har problem när han tycker 27 månaders väntetid är omänskligt. Problemet är inte för få anställda på Migrationsverket utan för stor invandring och för låga krav på de som söker.

Några krav som borde ställas:

  • Personens identitet och bakgrund ska var tillfredsställande utredd
  • Personen ska ha vistats i Sverige, minst fem år, gärna tio år.
  • Personen ska tala och skriva tillfredsställande svenska
  • Personen ska ha dokumenterande kunskaper i det svenska samhället och acceptera vårt sätt att leva
  • Personen ska vara oförvitlig, ingen kriminell bakgrund, självförsörjande, skatter och skulder betalda liksom underhåll
  • Den som ljugit eller vilselett vid asylansökan ska diskvalificeras
  • Medborgarskap som tillskansats genom mutor, bedrägeri eller lögner skall kunna återkallas

När man, som i Sverige, gör undantag för tiden man varit i Sverige, varken ställer krav på styrkt identitet eller att man ska kunna läsa och skriva på landets språk, devalverar man värdet av det svenska medborgarskapet. För alla. Man skriver ned värdet på hela landet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

13 thoughts on “Rekordlång väntetid för svenskt medborgarskap

  1. Står inte varifrån Abed kommer ifrån-troligen har han inga asylskäl alls då länder som Somalia-Ethiopien-Eritrea-Syrien-Irak och Afghanistan är lungt. Enkelbiljett hem är det som ska gälla

  2. Problemet är INTE väntetiden. Problemet är att det delas ut alldeles för lätt och alldeles för många svenska medborgarskap. Egen försörjning och kunskaper i svenska först.

  3. Stefan Löfven hälsar att det är 3 år till nästa val så vi måste snabba på processen så att så många som möjligt kan rösta på oss.
    Borde räcka med en fråga ställd på sökandes modersmål. Vilka röstar du på när det blir val. Svarar de socialdemokraterna så godkänn direkt.
    Svarar de miljöpartiet eller vänsterpartiet är det bara ett halvt rätt. Så borde de kanske utredas lite till efter någon kurs så lär de säkert svara helt rätt socialdemokraterna.

  4. De punkterna Petterson radar upp borde vara självklara, och är det i många länder.
    Sen förstår jag inte att väntetiden är så lång. Att stämpla bifall tar någon sekund, för inbilla mig inte att migrationsverket gör några kontroller.

KommenteraAvbryt svar